Chimioterapia hipertermică (HIPEC)

Chimioterapia hipertermică (HIPEC)

Lupta împotriva cancerului este războiul științific purtat în secolul actual. Deși s-au făcut mari pași în acest sens, rezultatul dorit nu a fost încă atins. Chimioterapia hipertermică este unul dintre marii pași întreprinși. Unele tipuri de cancer și stadiile avansate ale acestor tipuri de cancer nu pot fi tratate prin chimioterapia intravenoasă convențională, sau rezultatul dorit nu poate fi obținut. În ciuda chimioterapiei, boala progresează și viața pacientului se înrăutățește mai repede decât era de așteptat. Tocmai în aceste domenii se aplică chimioterapia hipertermică intraperitoneală.

Chimioterapia hipertermică intraperitoneală este cunoscută și sub numele de „Chimioterapie hipertermică intraabdominală”, pe scurt HIPEC.

De ce se aplică chimioterapia intraperitoneală?

Multe tipuri de boli canceroase provenite de la organele intraabdominale pot afecta și membrana cavității abdominale, numită „peritoneu”. Peritoneul este un țesut care preîntâmpină frecarea organelor, secretând o cantitate mică de lichid, care acoperă atât fața interioară a peretelui abdominal, cât și suprafața organelor. Într-un cancer provenit de la organele intraabdominale, celulele canceroase afectează și peritoneul, prin vecinătate sau prin secretare. Aceasta indică, de obicei, că cancerul a ajuns în ultima etapă. În cazul cancerelor în care este implicat peritoneul, chimioterapiile administrate intravenos sunt inadecvate, fiindcă medicamentele nu pot ajunge complet la peritoneu. Principiul de bază al tratamentului cancerului peritoneal este ca peritoneul invadat de celulele canceroase să fie considerat drept organ și să fie eliminat, alături de organele bolnave, prin chirurgia citoreductivă. Chimioterapia intraperitoneală se aplică după această operație, adică după îndepărtarea tuturor țesuturilor tumorale, scopul fiind distrugerea metastazelor microscopice reziduale.

Care este logica metodei HIPEC?

De ce se aplică chimioterapia hipertermică? Care este efectul încălzirii agentului chimioterapeutic?

  • Căldura facilitează penetrarea medicamentului în țesuturi;
  • Căldura sporește efectul ucigător al agentului chimioterapeutic ales asupra celulelor canceroase;
  • Căldura însăși are un efect antitumoral;
  • Chimioterapia intraperitoneală poate fi răspândită în abdomen prin manipulare manuală, căldura contribuind la distribuirea uniformă a medicamentului pe toate suprafețele intraabdominale;
  • În timpul HIPEC, efectele adverse ale medicamentului asupra rinichilor și producției de urină pot fi monitorizate și pot fi luate măsuri;
  • În timpul HIPEC pot fi normalizați mulți parametri fiziologici ai pacientului (temperatura corpului, coagularea, hemodinamica etc.);
  • În timpul HIPEC sunt eliminate mecanic celulele tumorale de pe suprafața intestinului subțire și prin straturile cheagurilor de fibrină.

La ce pacienți și la ce boli se aplică HIPEC?

Cel mai frecvent se folosește în tratamentul cancerului ovarian la femei. Se mai folosește în tratamentul cancerului de colon (rect), de stomac, de apendice și în cancerele proprii ale peritoneului (pseudomixom peritoneal). În ultimii ani, a început să fie utilizat și în cancerele pancreatice.

Cancerul peritoneal implică adesea acumularea de lichid în abdomen (ascită). Această ascită cauzează atât umflarea abdomenului pacientului, cât și răspândirea celulelor canceroase spre diafragmă și alte zone intraabdominale. Uneori se acumulează atât de mult lichid, încât pacientul nu poate să stea culcat. Aceste lichide sunt uneori drenate în exterior, dar aceasta nu este o soluție. Ascita va reapare mereu, atâta timp cât este prezentă cauza sa.  Mulți dintre acești pacienți sunt trimiși acasă, fiind informați că se află în stadiul final al bolii și că nu se mai poate face nimic pentru ei. Iată, pentru acești pacienți și pentru aceste stări clinice se folosesc chirurgia citoreductivă și HIPEC.

Este suficientă aplicarea chimioterapiei HIPEC ca tratament?

Nu, doar chimioterapia HIPEC nu este suficientă. HIPEC este o parte a tratamentului, iar tratamentul decurge în trei faze. În primul rând este necesară o operație, prin care sunt îndepărtate toate țesuturile tumorale de la nivelul peritoneului și organelor, asigurându-se o citoreducție completă sau aproape completă. În această operație, abdomenul este deschis de-a lungul întregii linii mediane, iar întregul abdomen este evaluat. Peritoneul și organele afectate (intestinul gros, ovarele, vezica biliară, partea implicată a stomacului) sunt extirpate. Între timp, poate fi necesar să se îndepărteze o parte a intestinului gros sau a intestinului subțire și să se facă o anastomoză atât la intestine, cât și la nivelul peretelui abdominal (colostomie sau ileostomie). Aceasta este de obicei o măsură temporară și intestinele se refac după terminarea tratamentului. Aplicarea HIPEC nu are nici un sens dacă nu se face această operație. Și nici efectuarea acestei operații nu are nici un sens fără aplicarea HIPEC. Chirurgia citoreductivă și HIPEC trebuie urmate de o chimioterapie sistemică.
Aceasta este trioul „chirurgie citoreductivă + HIPEC + chimioterapie sistemică”.

În ce cazuri nu se poate aplica HIPEC?

HIPEC nu se aplică extraabdominal (în metastaze craniene, pulmonare, osoase). Boala trebuie să fie  limitată în interiorul abdomenului. În plus, chimioterapia HIPEC nu se aplică pacienților care prezintă metastaze hepatice multiple sau metastaze hepatice care nu pot fi extirpate. Dacă există trei sau mai puține metastaze hepatice care pot fi extirpate, aceasta nu este un impediment pentru aplicarea HIPEC. La pacienții cu intestinul subțire afectat dens și frecvent, îndepărtarea celei mai mari părți a intestinului subțire nu este adecvată în cazul terapiei HIPEC, deoarece nu este compatibilă cu viața. Majoritatea acestor cazuri nu pot fi detectate în stadiul preoperatoriu și situația este văzută atunci când pacientul este deschis pentru intervenția chirurgicală.

Există situații în care se face monoterapie cu HIPEC?

La unii pacienți, HIPEC poate fi aplicată prin catetere inserate laparoscopic în abdomen, pentru a se trata doar ascita și pentru a se îmbunătăți confortul pacientului. De obicei, acesta este un tratament paliativ și nu prelungește viața pacientului.

Cum se aplică HIPEC?

HIPEC este o parte din procesul de operare. La sfârșitul unei operații dificile și de lungă durată pentru extirparea unei tumori intraabdominale, în timp ce pacientul este încă sub anestezie, se aplică  HIPEC. Înainte de a închide abdomenul, în  cadranul abdominal inferior și în cadranul abdominal superior sunt introduse două tuburi de dren. O conexiune este asigurată între aceste tuburi de dren și dispozitivul special care încălzește lichidul chimioterapeutic, iar în cadranele abdominale inferior și superior sunt plasate două sonde de temperatură, pentru a se monitoriza nivelul temperaturii. Aceste sonde garantează că, atâta timp cât se administrează chimioterapia, căldura rămâne constantă, la un nivel cuprins între 41 și 43 de grade. Durata chimioterapiei este de 60 de minute. Lichidul chimioterapeutic (3,5 litri) este administrat în abdomen, iar abdomenul este manipulat manual pe interior și clătinat din exterior pentru a permite lichidului chimioterapeutic să pătrundă în fiecare cavitate. La sfârșitul procedurii, lichidul din abdomen este extras și procesul este terminat.

Ce specialiști pot efectua operații de chirurgie citoreductivă și HIPEC?

Operația durează 6-10 ore. Aceasta necesită experiență atât în chirurgia pelviană, cât și în cea hepato-biliară. Din acest motiv, din echipă fac parte obligatoriu specialiști în chirurgie generală, iar atunci când este necesar – și oncologi ginecologi. În plus, radiologi cu experiență în imagistica preoperatorie, oncologi medicali pentru reglarea programelor de chimioterapie și de tratament pentru pacienți, patologi experimentați pentru verificarea diagnosticului, specialiști în medicina nucleară pentru evaluarea tomografiei PET, experți dietologi pentru reglarea alimentației, anesteziologi experimentați care monitorizează starea pacientului, personal calificat și experimentat pentru asistență intensivă și asistenți medicali – toți sunt părți esențiale ale acestei mari echipe. Această terapie este o metodă multidisciplinară.

Găsește un doctor specialist în Chimioterapie hipertermică la ANADOLU

Second opinion

Care este efectul HIPEC asupra ratei de supraviețuire?

Marea majoritate a candidaților pentru această terapie sunt bolnavi aflați într-un stadiu avansat al bolii și a căror speranță de viață este limitată la câteva luni. Din acest motiv, acest detaliu important nu trebuie uitat atunci când vorbim despre rata supraviețuirii.

Aplicarea HIPEC are rezultate diferite pe termen lung în diferitele tipuri de cancer. Cei mai favorizați sunt pacienții cu cancer ovarian – în aproximativ 50% dintre cazuri, supraviețuirea este de 5 ani. Acest raport este de aproximativ 30% pentru pacienții cu cancer de colon. Rata de supraviețuire este de 43% pentru cancerul gastric pe o perioadă de 1 an și de 11% pe o perioadă de 5 ani. Având în vedere că durata normală de viață a acestor pacienți este mai mică de 6 luni, în special la pacienții cu cancer gastric metastazat peritoneal, succesul este vizibil. Rata de supraviețuire pentru cinci ani în pseudomixom peritoneal este de 66-97%.

Care sunt riscurile terapiei HIPEC?

Aceasta este o terapie complexă. Prin urmare, rata de risc este mai mare decât la operațiile standard. Cu toate acestea, în ciuda complexității sale, rezultatul este bun la pacienții care sunt bine pregătiți preoperator și sunt bine observați și bine monitorizați în timpul operației. Cel mai frecvent se constată pierderea temporară a unor funcții ale sistemului gastrointestinal. În timpul operației se pot observa complicații cum ar fi hemoragie, insuficiență renală datorată tratamentului, formarea cheagurilor în plămân sau creier, insuficiența măduvei osoase datorată chimioterapiei, infecția inciziei, disecția plăgilor și scurgeri în zona anastomozei. Cu toate acestea, marea majoritate a acestora este depășită prin măsurile luate în centrele experimentate și printr-un bun management al grijii față de pacient. Deși în diferite studii sunt prezentate rate diferite, riscul de a pierde pacienții după această terapie este de 0-7%. Complicațiile și riscurile de deces sunt acceptabile atunci când se iau în considerare stadiul și gravitatea bolii și dacă se efectuează o evaluare a raportului risc / beneficiu.

CONCLUZIE
În concluzie, aplicarea chirurgiei citoreductive și a HIPEC necesită o prestare de lungă durată, atentă și adaptată riscurilor, efectuată de către chirurgi și echipe experimentate, dar este o metodă actuală de tratament cu rezultate promițătoare. Motivația pacientului și a familiei sale pentru tratament și colaborarea acestora cu echipa medicală sunt factori importanți, care vor spori succesul tratamentului.

Trio-ul „chirurgie citoreductivă + HIPEC + chimioterapie sistemică” este astăzi singura metodă de tratament care oferă o șansă de viață mai lungă (20-50%).

Chimioterapia hipertermică se realizează după operație cancer stomac.

Doresc procedură Chimioterapie HIPEC la ANADOLU

Departamentul Medici

 

Cazuri reale

Descoperă poveștile
altor pacienți
Video   Citește
 
Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions