Simptomele cancerului de rinichi și metoda de tratament
Cancerul renal se află pe locul trei printre cancerele urologice după glanda de prostată și vezica urinara. Specialistul în urologie al Centrului Medical Anadolu și director al Centrului de Urooncologie, Prof. Dr. Cemil Uygur ne-a împărtășit informații importante despre simptomele, diagnosticul și tratamentul cancerului renal.
Ce este cancerul urologic?
Cancerul de rinichi se referă la cancerul organelor precum rinichii, glandele suprarenale, canalele prin care rinichii produc urină și vezica urinară. Urologie este numit departamentul care se ocupă de aceste tipuri de cancer.
Care este frecvența apariției cancerului de rinichi?
Cancerul renal este clasat pe locul trei după cancerul de prostată și vezică urinară printre cancerele urologice. Este un tip de tumoră mai frecventă decât cancerele testiculare. Cancerul renal apare la aproape unul din 10.000 de oameni.Din păcate, unul din 30 de mii de oameni pe an moare din cauza cancerului renal.
Care sunt simptomele cancerului renal?
Cancerul renal este o problemă de sănătate foarte importantă, dar care poate fi tratată.
Astăzi, cancerul de rinichi este observat în timpul investigatiilor imagistice efectuate din alte motive, fără niciun simptom.De obicei nu are simptome. Rareori poate aparea durerea sau sângerarea în urină.
Punctul de alarmare în cazul cancerului renal este durerea şi aceasta este etapa în care cancerul a parcurs deja un drum lung. Din acest motiv, prinderea cancerului de rinichi într un stadiu incipient acordă pacientului şansa de a nu-şi pierde viața şi de a-și proteja rinichiul, pentru a scăpa de cancer. Sângele din urină poate fi un semn pentru cancerul renal. Pe lângă aceasta, prezența unei mase rigide în abdomen reprezintă de asemenea un semn de îngrijorare.
Deseori, specialiștii în oncologie surprind accidental cancerul de rinichi în ecografie, tomografie sau imagistică RM atunci când pacienții noștri merg la medic din alte motive (dureri abdominale, vezica biliară, afecțiuni digestive). Când tumora este într-un stadiu incipient, cancerul renal poate fi tratat complet. Prin urmare, efectuarea unor programe de control medical regulate fără a aștepta apariția unor simptome ne ajută să depistăm cancerul renal în stadiul incipient.
Care sunt cauzele cancerului renal?
Cauzele cancerului renal nu sunt cunoscute cu exactitate. Există însă unii factori de risc. Cancerul renal este mai frecvent la vârste mijlocii. Se observă la bărbați de 2 ori mai mult decât la femei. Fumatul şi hipertensiunea arteriala pot fii cauze ale dezvoltarii cancerului de rinichi.
Greutatea excesivă sau consumul de carne roşie, conținutul ridicat de colesterol, pot de asemenea pregăti terenul pentru dezvoltarea cancerului renal. Există și tipuri de cancer care se pot transmite ereditar. De exemplu, în familiile cu modificări genetice, cancerul se poate dezvolta în serie şi poate afecta ambii rinichi. Prin urmare nu este important daca tipul de cancer este ereditar, important este faptul că trebuie depistat într-un stadiu incipient. Ca în toate cazurile de cancer, diagnosticul precoce al cancerului renal este important pentru succesul tratamentului.
Cum tratam cancerul renal? Tratament cancer renal
Cel mai eficient tratament al cancerului renal este intervenția chirurgicală. Dacă boala este localizată la rinichi într-un stadiu incipient, tratamentul bolii este complet posibil. În bolile care sunt depistate într-o etapă ulterioară, tratamentul medicamentos se aplică după tratamentul chirurgical al bolii. În ultimii ani s-au dezvoltat medicamente care au fost foarte eficiente și nu au afectat calitatea vieții pacientului.
Care este cea mai avansată tehnologie în operațiile renale?
Prezența inciziilor mari în operațiile renale este o afecțiune care face ca pacientul să sufere dureri severe, întârzie revenirea capacității sale fizice şi vindecarea rănilor pentru o perioadă foarte lungă de timp, determină limitarea mișcării și necesită ca acesta să fie expus durerii timp de câteva luni după ieșirea din spital.Au avut loc evoluții foarte importante în ultimii ani. Este posibilă tratarea fiecărei etape a cancerului renal cu o abordare minim invazivă, cum ar fi chirurgia robotică.
Este posibila efectuarea acestei intervenții chirurgicale,cu ajutorul chirurgiei robotic , prin 3 sau 4 tuburi subțiri introduse în corp lucrând cu instrumente extinse prin ele. În cazul formatiunilor tumorale cu o anumită dimensiune (aproximativ 4 cm), se scoate doar formatiunea, lăsând restul rinichiului funcțional util pentru pacient. Conservarea unei părți din rinichi este una dintre evoluțiile importante ale medicinii. În ultimii ani, pentru o tumoră foarte mică rinichiul era îndepărtat complet. Însă acum rinichiul este protejat pe cât de mult posibil, fiind îndepărtată doar formatiunea tumorală.
Care este durata perioadei de recuperare?
İndiferent daca tot rinichiul este îndepartat sau doar o parte din el, dacă ne referim la o operatie normală vor dura zile întregi până când pacietul se poate ridica din pat. În cazul în care vorbim despre o intervenție chirurgicală robotică, pacientul se poate ridica din pat în 6 ore, iar în 48 de ore poate fi externat.
Cum ne putem proteja rinichii?
Este foarte important să consumi suficiente lichide și să limitezi consumul de sare pentru sănătatea rinichilor. Calmantele inutile pot provoca probleme grave în funcția renală. De asemenea, trebuie să ne controlăm tensiunea arterială pentru a proteja rinichii. Hipertensiunea arterială dăunează rinichilor. Diabetul zaharat, diabetul, de asemenea, perturbă structura vasculară a rinichilor și afectează negativ sănătatea rinichilor.
Prin urmare, controlul tensiunii arteriale, consumul de apă, limitarea consumului de sare, consumul de medicamente inutile sau necontrolate pentru durere ,și menținerea diabetului sub control sunt factori importanți pentru sănătatea rinichilor.
Centrul Medical Anadolu