Fertilizarea in vitro – procedură, etape și șanse de reușită
de Prof. asoc. Tayfun Kutlu SĂNĂTATE FEMEII
Cele mai recente statistici arată că 1 din 4 cupluri se confruntă cu problema infertilităţii în România.
Principalele cauze ale infertilităţii sunt atât de natură medicală (scăderea rezervei ovariene, afecţiuni ginecologice netratate), dar sunt legate şi de stilul de viaţă necorespunzător, acesta din urmă incluzând stresul, alimentaţia nesănătoasă şi fumatul. Pentru aceste femei, dorinţa de a deveni mame se poate împlini uneori doar prin fertilizare in vitro (FIV). De asemenea, faptul că din ce în ce mai multe femei amână momentul conceperii unui copil nu ajută, fiind dovedit că vârsta joacă un rol foarte important în îndeplinirea acestui vis.
Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedură utilizată pentru a trata problemele de fertilitate și a ajuta la conceperea unui copil.
Fertilizarea in vitro se recomandă cuplurilor:
– în care partenera are trompele uterine absente sau blocate, situație în care deseori medicul poate recomanda scoaterea trompelor blocate, acestea având un efect nefast asupra implantării embrionilor.
– în care partenerul suferă de infertilitate severă masculină – ceea ce înseamă că numărul de spermatozoizi sau motilitatea spermatozoizilor este scăzută sau sperma trebuie extrasă chirurgical din testicule.
– în care partenera are o vârstă reproductivă avansată, deoarece timpul de conceptie este esențial, iar ratele de succes ale sarcinăii cu alte terapii sunt mici
– în care partenera suferă de endometrioza, sau întâmpină tulburări de ovulație,
– în care unul dintre parteneri are o boală genetică moștenită, iar partenerii doresc să evite transmiterea afecțiunii copilului lor. În această situație, FIV este combinată cu un diagnostic genetic preimplantațional. Acest lucru înseamnă că embrionii sunt testați și sunt transferați în uter numai embrionii sănătoși.
O procedură FIV – Fertilizare in vitro clasică presupune următoarele etape:
- evaluarea medicalăsau screeningul pacientei
- inducerea superovulației(cândovarele pacientei produc mai mult de un ovul)
- monitorizarea foliculilor și dezvoltarea endometrială
- puncția foliculară sau extragerea ovulelor din ovare
- colectarea și prepararea spermatozoizilor
- injectarea intracitoplasmatică a spermei
- transferul embrionilor în cavitatea uterină
- menținereafazei sau etapei cu privire la ciclul menstrual stimulat
- diagnosticarea sarcinii în stadiul incipient.
Care sunt şansele de reuşită în procedura de fertilizare in vitro?
În general, aproximativ 30% din ciclurile FIV se vor încheia cu nașterea unuia sau mai multor bebeluși, iar sansele cumulate de reușită sunt mai mari atunci când se fac mai multe cicluri de FIV.
Calculul cât mai corect al probabilităţii de a obţine sarcina în urma fertilizării in vitro este important, deoarece, evident, nu toate cuplurile au aceeaşi şansă de reuşită. Unele femei au premise foarte bune de a obţine sarcina într-un timp scurt – cel mai probabil din primul ciclu de tratament, în timp ce altora – spre exemplu femeile care au peste 40 de ani – li se vor atribui şanse modeste de sarcină, nu mai mari de 5-15% per ciclu. De asemenea, unele cupluri vor fi sfătuite de către doctor să efectueze cât mai rapid procedura, pe când alte cupluri vor avea nevoie de mai multe cicluri de tratament.
Fertilizare in vitro – prețuri
Întrucât nu există o singură metodă standard de fertilizare în vitro, clinicile care oferă servicii de reproducere asistată au prețuri diferite pentru fertilizare în vitro.
Cuplurile care încearcă să conceapă un copil trebuie să știe că fertilizarea în vitro este o procedură ale cărei costuri se ridică la sume care pot fi considerate destul de mari de cei mai mulți dintre potențialii clienți ai clinicilor specializate.
Pentru fertilizarea in vitro (FIV) există câteva contraindicații, cum ar fi:
- bolile mintale si bolile somatice;
- malformatiile uterine congenitale sau deformărileuterine dobânditecare fac imposibilă implantarea embrionului sau sarcina propriu-zisă;
- tumorile ovariene;
- tumorile uterine benigne (necanceroase), care necesităun tratament chirurgical;
- bolile acute inflamatorii, indiferent de localizarea acestora.
Starea emoțională din timpul tratamentului infertilității poate varia foarte mult, fapt care poate fi greu de gestionat de cuplu. Stresul și neliniștea sunt alimentate de mai mulți factori, spre exemplu în cazul în care partenerii încearcă să conceapă de mult timp, sau dacă există probleme de bază în viața de cuplu. Starea emoțională este mult amplificată după o primă tentativă eșuată a tratamentului de fertilizare in vitro.
Fertilizare in vitro la Centrul Medical Anadolu
Laboratorul nostru de embriologie are o infrastructură tehnică superioară şi personal cu experienţă care asigură toate metodele posibile de tratamente pentru infertilitate. Protocoalele medicale și standardul de îngrijire țin cont de nevoia cuplurilor care se luptă cu probleme ale infertilității.
Afilierea Centrului Medical Anadolu la Johns Hopkins Medicine USA poziționează spitalul la nivelul celor mai bune spitale din lume. Această afiliere oferă acces continuu la cele mai noi inovații și tehnologii de ultimă generație din domeniul medical cu suportul unei echipe de medici dedicați și de un înalt profesionalism. Centrul Medical Anadolu beneficiază de aparatură medicală de ultima generație, acesta fiind un atu important și un instrument de bază pentru a avea cele mai noi abordări privind actul medical.