Tot ce trebuie să știi despre cancerul de vezică urinară
İlker Tınay, Prof. Asociat în Urologie
Cancerul de vezică urinară este o afecţiune în care celulele canceroase se formează în ţesuturile vezicii. Cel mai frecvent tip de neoplasm vezical este carcinomul urotelial sau carcinomul tranzitional.
Bărbații sunt de 3 ori mai predispuși decât femeile la dezvoltarea cancerului de vezică urinară. În general, 70% din pacienții care dezvoltă cancer de vezică urinară prezintă simptome după vârsta de 65 ani.
Simptome cancer vezica urinară
Simptomele cancerului de vezică urinară nu sunt specifice acestei boli. În general pacienţii se prezintă la medic pentru hematurie (sânge în urină), dureri la micţiune, urinare frecventă, senzaţia de golire incompletă a vezicii, etc.
Cele mai frecvente simptome cu care se confruntă un pacient suspectat de cancer de vezică urinara sunt:
– Sânge în urină – frecvent, prezența sângelui în urină nu poate fi depistată decât microscopic. În 80-90% din cazuri, sângele în urină este primul semn al cancerului de vezică urinară;
– Dureri la urinare;
– Nevoia de a urina frecvent;
– Senzație de arsură sau durere resimțită în zona pubisului sau perineului;
– Spasme ale vezicii;
– Dureri în partea de jos a spatelui.
Deseori, medicii oncologi pot surprinde accidental cancerul de vezică urinară în ecografie, tomografie sau imagistică RM atunci când pacienții merg la medic din alte motive (dureri abdominale, vezica biliară, afecțiuni digestive). Din acest motiv se recomandă să faceţi anual o urocultură şi o ecografie de control, pentru a exclude prezenţa tumorilor.
Cancer de vezică urinară – condiții medicale favorizante:
– infecțiile urinare cronice;
– stagnarea urinii în vezică în adenomul de prostată, stricturile uretrale etc;
– litiaza vezicală
– pacienții cu leziuni ale măduvei spinării ce necesită cateterizarea urinară de lungă durată (purtătorii de sonde urinare) prezintă un risc de 20 de ori mai mare de a dezvoltă cancer vezical
Operație tumoră vezică urinară
Majoritatea tumorilor vezicale au caracter malign (cancer), de aceea se impune un diagnostic cât mai precoce și extirparea lor imediată.
Intervențiile de îndepărtare a vezicii urinare (împreună cu tumora) dar și realizarea derivației urinare (stoma sau neo-vezica) pot fi făcute prin operație clasică deschisă, prin chirurgie laparoscopica sau prin chirurgie asistata robotic.
Pentru unii pacienți sunt disponibile mai multe posibilități de tratament, iar alegerea trebuie discutată după punerea în balanță a beneficiilor și riscurilor asociate fiecărei opțiuni terapeutice în funcție de stadiul bolii, indicele de performanță, precum și de bolile asociate. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prezinte în detaliu toate aspectele ce țin de efectele secundare sau reacțiile adverse în urma tratamentului.
Vindecare – cancer vezică urinară
Fiecare stadiu al cancerului de vezică urinară are propriile opțiuni de tratament și șanse de vindecare. Pentru diferite stadii de cancer a vezicii urinare, terapiile chirurgicale, radioterapia și chimioterapia sunt opțiuni, în funcție de amploarea cancerului și de starea generală de sănătate. Medicul oncolog va avea în vedere și vârsta pacientului, starea generală de sănătate și calitatea vieții în momentul instituirii terapiei.
Există patru tipuri de tratament pentru pacienții cu cancer de vezică urinară, acestea fiind: intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia sau imunoterapia. În cazul anumitor pacienți, se vor folosi combinații ale acestor tratamente. Strategiile terapeutice diferă de la o persoană la alta, în funcție de caracteristicile fiecărui tip de cancer de vezică urinară.
Cancer vezică urinară – tratament
Persoanele cu cancer vezică urinară trebuie să beneficieze de cea mai bună îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare. Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pulmonar pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră de tratament multidisciplinar conlucrează pentru a face o evaluare globală și pentru a oferi cea mai potrivită opțiune de tratament împotriva cancerului de vezică urinară. În plus, asistentele medicale sunt dedicate acestei secții și au experiență în administrarea tratamentului citostatic și îngrijirea acestor pacienți cu nevoi speciale.
Toate metodele de diagnostic, indicații de tratament și urmărire a pacienților sunt în conformitate cu cele mai recente ghiduri europene de oncologie.
Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire, de servicii de înaltă calitate la prețuri accesibile.
Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea cancerului de vezică urinară?