Chirurgie Virtuală Și Planificare Tridimensională

Chirurgie Virtuală Și Planificare Tridimensională

Când evoluția științei medicale este combinata cu evoluția tehnologica, intervențiile chirurgicale care par imposibile devin realizabile. În zilele noastre, odată cu dezvoltarea tehnologiilor și a programelor informatice tridimensionale 3D, cu ajutorul implanturilor realizate prin intervenții chirurgicale speciale, prin oase reconfigurate avem posibilitatea să oferim o viață nouă pacienților cu deteriorări corporale şi pierderi osoase.
Pentru ca intervențiile chirurgicale ale pacienților să poată fi efectuate computerizat, în primul rând informațiile digitale despre pacient trebuie transferate pe computer. Pentru aceasta, este necesară realizarea unei tomografii computerizate și / sau fotografiilor tridimensionale ale pacientului. Dacă se planifică o intervenție chirurgicală legată de os, efectuarea unei tomografii computerizată este obligatorie. Cu toate acestea, dacă urmează să fie efectuată o procedură care vizează numai texturile suprafeței, va fi suficientă doar realizarea unei fotografii tridimensionale.
După ce informațiile digitale au fost transferate pe computer, se trece la planificarea operației de simulare legata de intervenția chirurgicală care urmează să fie efectuată. Acest proces necesită ca medicul să lucreze împreună cu inginerul folosind software-ul avansat de pe computer. Inciziile și modelarea oaselor sunt proiectate în mediul computerizat. După proiectarea ghidajelor de tăiere necesare pentru realizarea inciziilor respective, modelele în dimensiune reală a oaselor şi ghidajele de tăiere sunt produse prin folosirea imprimantelor tridimensionale. Tiparele de incizie înainte de a fi utilizate la pacient sunt testate pe modele solide pentru a determina dacă există sau nu un defect de fabricație.
În cazul existenței unui implant care urmează să fie plasat permanent pacientului prin intervenție chirurgicală, acest implant trebuie de asemenea să fie planificat și produs prin folosirea titanului medical. Aceste implanturi fabricate pe lângă utilizarea lor pentru fixarea oaselor care trebuie fixate în pozițiile lor corecte în imobilitate absolută, totodată mai pot fi folosite şi în scopul conturării țesuturilor moi (forma externă), în special în zona feței. De exemplu, cu ajutorul unui implant care urmează să fie obținut prin utilizarea scanării faciale a unei rude apropiate a pacientului cu pierderi de țesut survenite drept urmare a unei leziuni foarte importante pe față, persoanei i-se poate conferi o formă a feței asemănătoare cu propria sa față.
Într-o intervenție chirurgicală realizată cu efectuarea unor astfel de pregătiri, șansa de succes crește cu o rată foarte mare, iar durata operației scade în mod dramatic. În plus, datorită acestei tehnologii, efectuarea unor operații de modelare și reparare a oaselor faciale care înainte era imposibilă, în momentul de față a devenit posibila. Funcțiile articulației maxilarului (deschiderea și închiderea maxilarului), efectele acestora asupra profilului facial , precum și relațiile dintre dinți pot fi planificate înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă.
Posibilitatea efectuării modelării țesuturilor deficiente prin planificarea în mediul virtual contribuie, de asemenea la Chirurgia plastică menită tratării pierderilor suferite la anumite organe cum ar fi urechi, ochii, nas datorate rănirilor sau unor anomalii congenitale. În special, satisfacția pacientului crește datorită protezelor de urechii și / sau implanturilor planificate prin obținerea de imagini oglindă ale părții opuse sănătoase.
Această tehnologie evoluată, poate fi utilizată și pentru problemele de închidere a maxilarului inferior și superior numită chirurgie ortognatică, în tratarea bolilor articulației maxilarului și în intervențiile chirurgicale efectuate pentru reglarea proporțiilor feței.
La pacienții cărora le-a fost aplicată această tehnologie, în timp ce succesul și sensibilitatea intervențiilor chirurgicale crește, riscul de complicații scade. În plus, rezultatele operațiilor care urmează să fie efectuate asupra oaselor faciale pot fi dezvăluite în mod semnificativ, la un nivel apropriat de realitate înainte de realizarea intervenției chirurgicale, drept urmare a suprapunerii scanărilor osoase tridimensionale și a fotografiilor tridimensionale.
Utilizarea tehnologiei de fotografiere tridimensională, oferă posibilitatea realizării unor măsurători și analize precise înainte de realizarea procedurilor chirurgicale, în special în zona facială. Pe lângă faptul că aceasta elimină imperfecțiunile tehnice din fotografiile bidimensionale, măsurătorile pot fi făcute nu numai prin măsurarea celor mai mici distanțe numite distanța etrierului între două puncte, ci şi prin măsurarea distanței de suprafață. Importanța planificării măsurători de suprafață pentru posibilitatea efectuării planificării prin măsurarea suprafeței poate fi mai bine înțeleasă mai ales în cazul în care se consideră că aproape toate suprafețele din zona facială sunt precum suprafața exterioară a unei sfere (structură concavă). În plus, asimetriile dintre cele două părți pot fi dezvăluite mai clar cu ajutorul fotografiilor tridimensionale. În cele din urmă, deoarece şi calculele volumului pot fi făcute şi ele prin fotografii tridimensionale, fotografiile realizate în timpul determinării sau urmăririi volumului care trebuie aplicat câștigă valoare, în special la pacienții care sunt planificați pentru augmentare sau injecție cu grăsime (grefare).

Departamentul Medici

 

Cazuri reale

Descoperă poveștile
altor pacienți
Video   Citește
 
Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions