Ce este glaucomul (tensiunea oculară)? Simptome și tratament
de Yusuf Avni Yılmaz, Dr. în Oftalmologie
Glaucomul, cunoscut popular sub denumirea de „tensiune oculară”, este o afecțiune oculară gravă care poate provoca pierderea permanentă a vederii. Specialistul în Oftalmologie al Centrului Medical Anadolu Medicul Chirurg Yusuf Avni Yılmaz afirmă că glaucomul nu prezintă simptome timpurii și poate fi detectat doar în timpul unei examinări complete a ochilor. Acesta a declarat: „Vârsta peste 40 de ani, existența glaucomului în familie, eroarea de refracție la nivelul ochilor, rasa Africană și Asiatică, diabetul, hipertensiunea, presiune intraoculară ridicată, utilizarea cortizonului, traume, structură corneană subțire, migrene și tulburări circulatorii constituie factori de risc pentru glaucom. Mai jos sunt informațiile date Medicul Chirurg Yusuf Avni Yılmaz, specialist în Oftalmologie al Centrului Medical Anadolu Mediculcu privire la glaucom.
Glaucomul (tensiunea oculară) este, în majoritatea cazurilor, cauzat de o presiune în interiorul ochiului mai mare decât cea normală, dar uneori glaucomul poate apărea chiar și atunci când presiunea intraoculară este normală. Majoritatea tipurilor de glaucom în mod tipic nu provoacă dureri și nu prezintă nici un fel de simptome până când pacientul începe să înregistreze pierderi de vedere vizibile. Consulturile periodice oftalmologice reprezintă singura modalitate de a detecta glaucomul înainte de apariția pierderii permanente a vederii. Cu toate acestea, un tip mai puțin frecvent de glaucom numit glaucom acut cu unghi închis poate provoca simptome bruște, adesea severe de vedere încețoșată, halouri în jurul luminilor, dureri oculare, greață și vărsături. În cazul acestor simptome, este necesar efectuarea imediată a unui consult oftalmologic.
Scopul tratamentului Glaucomului (tensiunii oculare) este de a opri progresul bolii.
Tratamentul glaucomului (tensiunii oculară) variază în funcție de starea pacientului. Practic, putem vorbi despre tratamentul medicamentos, tratamentul cu laser și tratamentul chirurgical. Uneori, mai multe dintre aceste tratamente pot fi aplicate împreună. Scopul tratării glaucomului este de a opri progresul bolii și a împiedica provocarea pierderii vederii. Tratamentul nu va vindeca pierderea de vedere existentă. Uneori, în ciuda tratamentului, progresul bolii este inevitabil.
La unii dintre pacienți Glaucomul (tensiunea oculară) poate fi tratată prin intervenție chirurgicală.
Medicamentele (picăturile) reprezintă cea mai frecventă formă de tratament împotriva glaucomului. Scopul urmărit aici este acela de a reduce presiunea intraoculară ridicată și de a opri deteriorarea nervului optic, îngustarea câmpului vizual și pierderea vederii. Folosirea picăturilor necesită uzul regulat și continuitate. Prin urmare, pacienții trebuie instruiți pentru a înțelege corect importanța și seriozitatea acestuia. Terapia cu laser se aplică în unele tipuri de glaucom. Tratamentul chirurgical precoce poate fi aplicat pacienților care suferă de glaucom sau pacienților cărora tratamentul medicamentos dă rezultate insuficiente şi boala progresează în ciuda terapiei medicamentoase.