Carcinomul – tot ce trebuie să știi despre acest tip de cancer
Sinan Karaaslan, Dr. în Oncologie Medicală
Ce este carcinomul?
Carcinomul este cel mai frecvent tip de cancer din lume, fiind un tip de cancer care se dezvoltă în țesuturile pielii, cât și în ale rinichilor, ficatului, ale sânilor și ale pancreasului.
Care sunt principalele tipuri de carcinom?
Cele mai frecvente cinci tipuri de carcinom includ:
– Adenocarcinom. Acest tip de carcinom afectează organele care produc lichide sau mucoase, cum ar fi sânii sau prostata.
– Carcinom bazocelular. Acest tip afectează celulele care formează fundația stratului de piele de la suprafață. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele.
– Carcinom cu celule scuamoase. Acest tip afectează celulele de deasupra celulelor bazale din piele și este al doilea tip de cancer de piele cel mai frecvent.
– Carcinom cu celule de tranziție. Acest tip afectează celulele de tranziție din tractul urinar, inclusiv vezica urinară, rinichii și ureterul.
Carcinomul cutanat
Carcinomul cutanat reprezintă un tip de tumoră malignă care se formează în celulele epiteliale. De cele mai multe ori, este cauzat de expunerea excesivă la razele UV, care provoacă mutații la nivel celular, determinând apariția unor celule noi, anormale, cancerigene, care se înmulțesc într-un ritm rapid, haotic și alarmant.
Un carcinom cutanat se dezvoltă cu precădere în zonele expuse în exces la soare, dar există și cazuri în care un astfel de cancer de piele se dezvoltă în zonele care nu au fost expuse la soare. În astfel de situații, poate să aibă o cauză genetică sau să apară din cauza expunerii la radiații sau la radioterapie.
Biopsie carcinom
Biopsia reprezintă prelevarea unei mostre de țesut de la nivelul unui organ în vederea examinării microscopice. Se efectuează biopsii în foarte multe afecțiuni, nu numai în cancer, însă în cazul cancerului, biopsia se va efectua prin prelevarea unei porțiuni de țesut de la nivelul tumorii.
În cazul carcinomului, se va efectua o biopsie cutanată, care o să implice prelevarea unui mic eșantion de țesut pentru testarea într-un laborator. Acest lucru va arăta dacă aveți cancer de piele și, dacă da, ce tip de cancer de piele. Tipul de biopsie cutanată depinde de tipul și dimensiunea leziunii.
Care este diferența dintre carcinom și sarcom?
Carcinoamele și sarcoamele sunt două dintre principalele tipuri de cancer. Carcinomul și sarcomul sunt tipuri diferite de tumori maligne care au puncte diferite de origine și moduri diferite de răspândire.
În timp ce carcinomul reprezintă cancerul ce apare la nivelul pielii sau în țesuturile care formează sau învelesc organele interne, sarcomul este o formă de cancer a ţesuturilor moi sau oaselor.
Există aproximativ 50 de tipuri diferite de sarcoame ale țesuturilor moi, incluzând liposarcomul, leiomiosarcomul, sarcomul sinovial, angiosarcomul, fibrosarcomul, tumorile gastrointestinale stromale și altele.
Majoritatea cazurilor de cancer implică fie un carcinom, fie un sarcom. Există alte trei tipuri principale de cancer:
• Limfoame. Acestea afectează celulele din ganglionii limfatici.
• Mieloame. Acestea afectează celulele plasmatice din măduva osoasă.
• Leucemii. Acestea afectează celulele măduvei osoase.
Tratamentul carcinoamelor
Tratamentul carcinomului diferă în funcție de tipul și locația acestuia. Posibilele tratamente includ:
• Chimioterapie
• Radioterapie
• Intervenție chirurgicala
• Terapii țintite
• Imunoterapie
Fiecare caz este unic, chiar dacă poate fi încadrat în diverse tipare, prin urmare este necesară o consultație multidisciplinară.
La Anadolu tratăm carcinomul într-un cadru multidisciplinar
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer de piele pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră multidisciplinară vă oferă cea mai potrivită opțiune pentru a trata cancerul de piele.
Centrul Oncologic este compartimentat astfel încât oferă acces facil la gama complexă de servicii moderne pentru diagnosticul și tratamentul cancerului și monitorizarea post-terapeutică.
Obiectivul medicilor din Centrul Medical Anadolu este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și de a asigura servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort. În plus, Centrul Medical Anadolu are experienţă şi în tratarea chirurgicală a melanomului, un tip comun de cancer de piele.
Fiecare pacient are o problemă de sănătate unică ce necesită opțiuni de tratament personalizate și gândite atent la nivel multidisciplinar, fără ca acesta să fie supus unor proceduri sau investigații terapeutice care nu sunt necesare. Prin urmare, pacienții noștri sunt îngrijiți de către o echipă formată din experţi în medicină, iar tehnologia de ultimă generaţie este oferită într-un mediu prietenos.