Centrul de transplant de măduvă osoasă pediatrică

Centrul de transplant de măduvă osoasă pediatrică

La Centrul Medical Anadolu Centrul Pediatric de Transplant de Măduvă Osoasă, bolile pediatrice care necesită transplant sunt tratate într-o manieră multidisciplinară cu echipe de experți și tehnologie avansată.

Ce se face în Centrul de transplant de măduvă osoasă pediatrică, ce boli sunt tratate?

În centru, transplantul de celule stem de măduvă osoasă se efectuează pentru pacienții din grupa de vârstă 0-18 ani din grupul de pacienți cu boli maligne sau nemaligne care au nevoie de transplant. În special, sunt tratate boli benigne precum hemoglobinopatiile (anemie mediteraneană/talasemie majoră, anemia falciformă), anemia aplastică, deficiențe imune și boli metabolice, precum și boli maligne, inclusiv leucemii și unele tumori solide.

În Centrul de Transplant de Măduvă Osoasă Pediatrică, in funcție de tipul bolii, transplantul se face sie cu celule de la pacient, fie de la donatori – rude sau donatori neînrudiți. Pentru aceasta, grupele de țesuturi, exprimate pe scurt ca „HLA”, sunt comparate între pacient și donator, fiind preferat donatorul cu cel mai înalt nivel de compatibilitate. Fiecare pacient este evaluat individual și cei mai compatibili donatori sunt preferați în funcție de grupul de boală și stadiul bolii.

Ce fel de echipă lucrează în centru?

O echipă multidisciplinară oferă servicii pacienților noștri. Pe lângă Specialistul în Hematologie și Oncologie Pediatrică, Specialist în Sănătate și Boli Pediatrie cu experiență în transplantul de celule stem măduvei osoase, se implică o echipă multidisciplinară precum Infecțiii pediatrice, boli toracice pediatrie, Nefrologie Pediatrică, Cardiologie Pediatrică, Gastroenterologie Pediatrică, Specialist Terapie Intensivă Pediatrică. În afară de personalul medical, în echipă sunt incluse și un total de 14 asistente medicale cu experiență în transplant de măduvă osoasă.

Câte tipuri de transplant de măduvă osoasă există?

Putem vorbi despre două tipuri de transplant de celule stem de măduvă osoasă, autolog și alogen. În transplantul autolog de măduvă osoasă, celulele stem sunt prelevate chiar de la pacient. Celulele sunt colectate atunci când măduva osoasă a pacientului începe să producă din nou celule stem noi, după chimioterapia pe care o primește la momentul potrivit și de obicei în 7-14 zile. Apoi, după aplicarea chimioterapiei în doze potrivite pentru boala copilului, pacientului i se restituie propria sa celulă stem.

Cum sunt colectate celulele stem pentru transplantul de măduvă osoasă?

Celulele stem folosite pentru transplantul autolog sunt colectate din sângele periferic, de obicei într-o cameră curată, folosind un dispozitiv de afereză, fără a fi nevoie de anestezie. Într-un transplant autolog, celulele sunt prelevate de la persoană și transplantate pacientului însuși. Astfel, nu există nicio problemă de compatibilitate tisulară. Transplantele de tip autologe pot fi aplicate mai ales în cazurile de neuroblastom, limfom Hodgkin, sarcom Ewing, tumora cu celule germinale și unele tumori cerebrale.

În transplantul alogen de măduvă osoasă, celulele stem sunt prelevate de la un alt donator cu compatibilitate tisulară. Și aici sunt preferați donatorii frați sau cu alt grad de rudenie pentru transplant. Dacă nu există, sunt preferați donatorii neînrudiți interni sau străini și sângele din cordonul ombilical.

Există riscul reapariției bolii după tratament?

Primii 5 ani sunt riscanti, dar in general, 75-80% din cancerele hematologice pediatrice si 80-90% din imunodeficiente pot fi tratate si se poate obtine vindecarea completa (recuperarea). Ratele de succes în tratament sunt foarte mari în unele boli, de exemplu, succesul de 90 la sută poate fi obținut în imunodeficiența combinată severă.

Ce fel de proces îl așteaptă pe pacient la centru?

Pacientul este de obicei examinat mai întâi  ambulatoriu. Sunt solicitate examinări necesare și se decide dacă se efectuează sau nu un transplant de celule stem prin discutarea în consiliul de transplant de celule stem. Dacă se ia o decizie de transplant alogen, compatibilitatea țesuturilor este verificată mai întâi și se fac pregătirile după ce se găsește un donator adecvat. În analizele de sânge se verifică în special parametrii de infecție. După ce rezultatele sunt discutate cu alte departamente relevante, pacientul este internat la Centrul de Transplant de Măduvă Osoasă. În centru, unde controlul infecțiilor este la cel mai înalt nivel, o singură persoană are voie să însoțească pacientul copil, iar vizitatorii nu sunt acceptați. În camerele cu izolare cu aer cu presiune negativă, copiii își pot face băile zilnice și pot servi masa.

Cât timp rămâne pacientul în spital înainte de transplant?

Înainte de transplant, pacientul rămâne în Centrul de Transplant de Măduvă Osoasă aproximativ 7-10 zile. Se fac pregătiri înainte de transplant și se încep tratamentele medicamentoase necesare (chimioterapia). Odată cu chimioterapia administrată, aproape toate celulele din măduva osoasă sunt resetate. Aceasta perioada este o perioada in care pacientul este si foarte predispus la infectii. De aceea se impune o izolare atenta.

Cum se efectuează transplantul de măduvă osoasă (celule stem)?

În transplanturile alogene, celulele stem sunt prelevate de la un alt donator și transplantate. În timpul procesului de transplant, celulele stem sunt colectate de la donator în sala de operație sau dacă urmează să fie efectuat transplantul de celule stem periferice, produsul este colectat cu un dispozitiv de afereză. Produsele cu celule stem pot veni uneori din țară sau din străinătate prin intermediul băncilor de celule stem. Produsul de celule stem colectat de la donator este transferat pacientului printr-un cateter venos central, ca si cum ar da sange. În transplanturile autologe, produsul colectat anterior și congelat este dezghețat în condiții adecvate și returnat pacientului printr-un cateter.

Ce fel de proces îl așteaptă pe pacient după transplant?

Este de așteptat ca măduva osoasă să producă noi celule stem la 2-3 săptămâni de la transplant și să producă suficiente elemente sanguine pentru a susține organismul în cel mult 28 de zile. După transplantul de celule stem de măduvă osoasă, pacientul rămâne în unitatea izolată în medie 1 lună. În acest proces, pe lângă măsurile de protecție împotriva infecțiilor, se pot lua și medicamente de protecție împotriva diferitelor infecții, în special fungice. În primul rând, celulele albe din sânge (limfocite și neutrofile) apar după a doua săptămână, în timp ce elementele din sânge numite trombocite sunt de așteptat să apară în a treia săptămână. După ce tot sângele este produs în mod sănătos de măduva osoasă și toate valorile sanguine revin la normal, pacientul se pregătește să fie externat.

La ce ar trebui să acorde atenție pacienții și familiile după externare?

Nu este recomandat ca pacientul să meargă la școală cel puțin șase luni sau chiar un an pentru a preveni infecțiile. În acest proces, el își face toate vaccinurile, vine la controale regulate și ia medicamentele pe care trebuie să le ia. La început, pacientul este chemat la controale frecvente. Dupa controalele saptamanale si lunare, copilul este chemat la control la fiecare 6 luni in functie de starea de sanatate. La sfârșitul unui an, pacientul revine la viața normală. I se cere să vină la controale regulate o dată pe an.

Ce vaccinuri au copiii?

Se consideră că vaccinările pentru copilărie nu au fost făcute niciodată, iar un program de vaccinare este creat din nou, iar toate vaccinările sunt refăcute, cu excepția vaccinului BCG.

La ce simptome ar trebui să fie atent după transplant, când ar trebui să aplice la spital?

Este important să aplicați la spital dacă există simptome precum erupții cutanate, diaree, probleme pulmonare, icter în organism. În plus, prezența febrei este unul dintre simptomele importante care trebuie luate în considerare.

Care sunt simptomele comune ale cancerelor hematologice?

Slăbiciune bruscă, oboseală, paloare, vânătăi în diferite părți ale corpului, icter, transpirație excesivă pe timp de noapte, pierderea în greutate și glandele din abdomen, gât și axile la un copil complet sănătos pot indica cancere hematologice precum limfomul și leucemia. Este foarte important să luați în considerare astfel de simptome și să consultați un medic.

Departamentul Medici

 

Cazuri reale

Descoperă poveștile
altor pacienți
Video   Citește
 
Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions