Epilepsia și crizele de epilepsie
Epilepsia este printre cele mai întâlnite şi în acelaşi timp cele mai importante afecţiuni ale vremurilor noastre. Aceasta poate fi tratată sau ţinută sub control prin tratament medical. Din nefericire, crizele de epilepsie sunt deseori confundate cu tulburări psihologice iar diagnosticul este întârziat.
Deşi apare la un procent din populaţia lumii, numai 3/4 din cazurile de epilepsie pot fi diagnosticate. Sfertul rămas nu primeşte tratament pentru întreţinerea vieţii sociale sau nici măcar nu ştie că suferă de epilepsie şi merg mai departe cu simptomele.
Deci, ce este epilepsia? Care sunt simptomele şi daunele? Mai presus de toate, poate fi tratată? Dr. Türker Şahiner, profesor de neurologie în Centrul Medical Anadolu, ne-a răspuns întrebărilor.
Activitatea neuronală excesivă în creier
Epilepsia este o tulburare neurologică cronică comună, caracterizată de crize. Aceste crize sunt cauzate de descărcări lente anormale în creier. Caracteristicile crizelor depind de zona din creier unde apar descărcările. De exemplu, dacă este o zonă cu rol în mişcare, pacientul cade şi tremură, în timp ce într-o zonă cu rol în procesul vederii, pacientul are halucinaţii. Dr. Türker Şahiner, conclude că aceste crize sunt de tipuri nelimitate.
Pe de altă parte, există şi pacienţi care nu întâmpină astfel de simptome, şi totuşi crizele cauzează probleme psihiatrice. Unii pacienţi nu devin complet inconştienţi în timpul crizei însă devin introvertiţi, se rup de realitate şi delirează. Niciunul dintre comportamentele lor nu este înregistrat de creier, astfel că pacientul nu îşi aminteşte nimic.
Cea mai întâlnită formă de epilepsie este “epilepsia lobului temporal”, în care apar crize epileptice recurente din unul sau ambii lobi temporali ai creierului. Pacientul leşină rar, şi mai degrabă trece printr-o senzaţie ciudată ce pleacă din stomac. Deseori, este acompaniată de un flux de senzaţii. Pacientul nu răspunde la întrebări şi se comportă distrat. Deoarece nu este total conştient în acest timp, îşi aminteşte doar parţial criza. Este cea mai întâlnită formă la persoane cu vârsta între 10 şi 30 de ani. Schimbările hormonale apar cel mai frecvent la aceste vârste. Epilepsia poate fi atât congenitală cât şi indusă de traume.
Diagnoză şi tratament
Dr. Türker Şahiner, sumarizează etapele de diagnosticare astfel: “Efectuăm anumite teste, înregistrăm EEG video. Din fericire, Centrul Medical Anadolu are un laborator avansat de EEG. Putem înregistra continuu activitatea electrică spontană cerebrală a creierului pentru 24, 48 de ore sau chiar o lună dacă este necesar. Astfel de observaţii ne oferă indicii importante cu privire la tipul şi frecvenţa crizelor. Mai mult, graţie procedeului EEG, putem spune dacă crizele sunt rezistente sau nu.
Doresc un doctor specialist în cazuri de epilepsie
Caut un doctor
Chirurgia în cazuri de epilepsie
În Turcia, au fost realizate în jur de 1000 de operaţii până în acest moment. Acestea necesită un lucru solid de echipă, neputând fi efectuate în toate clinicile. Echipa este compusă din neurologi, neurochirurgi, radiologi, psihiatri, psihologi şi specialişti din servicii sociale. Există aproximativ 300 de mii de pacienţi care primesc tratament medical în Turcia. Dr. Türker Şahiner ne spune că majoritatea pacienţilor preferă operaţia în locul medicamentelor, însă acesta adaugă că operaţia trebuie considerată o ultimă soluție.
O altă metodă de tratament este “stimularea nervului vag”. Acest sistem permite stimularea nervului vag fără procedură chirurgicală, prin implantarea unui generator pe piept. Generatorul este conectat la nervul vag pe gât. După implantarea sa, generatorul trimite impulsuri electrice la nervul vag la intervale regulate, scăzând frecvența crizelor. Astăzi, aproximativ 300 de pacienţi sunt trataţi prin această procedură.
Lesne de spus, în afară de toate aceste metode de tratament, există anumite precauţii care trebuie luate de pacienţi. De exemplu, dacă ceea ce consumă conduce la crize, aceştia trebuie să coopereze cu medicul pentru a evita acel lucru.
“Desigur că există reguli pe care pacienţii cu epilepsie trebuie să le respecte”, spune Dr. Türker Şahiner, şi adăugă “însă acestea sunt definite de relaţia stabilită între pacient şi medic”.
Doresc tratament epilepsie la ANADOLU