Procesul de transplant implică numeroase etape, plecând de la decizia iniţială de transplant până la evaluările pre-transplant pe pacient, internalizări şi monitorizare pe termen lung de la externare. Înainte de procedură, coordonatorul de transplant va furniza informaţii detaliate cu privire la pacient, dând răspunsuri la întrebările importante din proces şi programând o evaluare iniţială la clinica de transplant de măduvă osoasă.
Specialistul în transplanturi va informa pacientul cu privire la posibile complicaţii, rata de succes şi rezultatele pe termen lung. Rezultatul evaluării clinicii va constitui baza transplantului. Pacientul va trebui să semneze un formular de consimţământ prin care este de acord cu operaţia. Procesul va demara cu testele de pregătire.
Evaluarea iniţială
Evaluarea iniţială începe la clinică cu şedinţa dintre medicul de transplant şi pacient. Această şedinţă va implica: analizarea de către medic a istoricului şi tratamentelor pacientului, discutarea opţiunilor de tratament şi furnizarea de informaţii necesare pacientului cu privire la planul recomandat de tratament.
Asistentul coordonator al transplantului va oferi pacientului un tur de orientare prin departamentul de transplant de măduvă osoasă. De asemenea, asistentul coordonator va duce pacientul către serviciul autorizat pentru trimitere sau proceduri de asigurare medicală. Pacientul va trebui să semneze un formular de consimţământ prin care este de acord cu transplantul.
După semnarea formularului, se vor întreprinde următorii paşi:
1. Planificarea avansată
- Alegerea unui îngrijitor:o rudă sau un prieten apropiat este ales să ajute pacientul prin monitorizarea stării sale de sănătate, furnizând suport fizic, ajutor cu medicaţia, efectuarea procedurilor administrative spitaliceşti, stabilirea contactului cu medicul şi asistentul medical şi oferirea de suport emoţional şi psihologic.
Asistentul coordonator de transplant va instrui această persoană cu privire la responsabilităţile sale. Pentru Istanbul sau Kocaeli: pacientul va fi informat cu privire la necesitatea de a locui undeva lângă spital timp de 1-4 luni de la transplant. Echipa de transplant îl va ajuta să facă aranjamentele necesare. Aranjamentele financiare sunt planificate pentru întreaga procedură de transplant.
2. Pregătirea pentru transplant
- Alegerea unui donator pentru transplant alogen:primul pas pentru transplantul alogen este localizarea unui frate/soră sau a unei rude cu HLA compatibil.
- Transplantul autolog:donatorul este pacientul în cazul transplantului autolog. În funcţie de starea şi diagnosticul pacientului, echipa de transplant va stabili tipul mobilizării de măduvă osoasă, precum şi timpul şi metoda.
- Examinarea donatorului în Centrul Medical Anadolu: donatorul (pacient, frate/ sora etc.) este examinat iniţial la spital.
- Prima vizită:medicul şi asistentul medical vor evalua pacientul la policlinica de transplant pentru a stabili istoricul, pentru a efectua consultul şi testele de sânge şi pentru a-l familiariza cu clinica de transplant.
- Informarea donatorului şi a rudelor pacientului:medicul împreună cu asistentul medical vor aloca o programare pentru pacient şi rudele/ prietenii săi în următoarea zi pentru a explica procesul de transplant, beneficiile şi riscurile sale şi pentru a răspunde la întrebări.
- Examinarea:testele în ambulatoriu vor fi efectuate timp de 1-2 săptămâni pentru a stabili starea medicală generală; pot fi efectuate şi examinări suplimentare precum aspiraţia măduvei osoase şi radiografii pulmonare sau EKG, în funcţie de caz.
Şedinţa de analiză: medicul va discuta testele examinării şi rezultatele cu pacientul, va răspunde întrebărilor acestuia şi va explica situaţia existentă.
- Educaţie:atât pacientul cât şi îngrijitorul vor fi instruiţi cu privire la procesul de transplant; vor fi informaţi în legătură cu funcţionarea spitalului şi cu starea la externare.
- Donatorul:donatorul va fi informat şi va avea şansa de a adresa întrebări, dacă acesta este o rudă. Măduva osoasă va fi colectată şi congelată conform cu un regim predeterminat, dacă colectarea de la donator este necesară. În acelaşi mod vor fi prelevate şi congelate celule stem într-un regim de mobilizare predeterminat pentru transport autolog. Procedura de mobilizare a măduvei osoase se va desfăşura pe o perioadă de 7–20 de zile, în funcţie de regim.
3. Regimul de pregătire
- Pacientul va fi spitalizat pentru a primi un regim de tratament ce va consta în chimioterapie şi/ sau radioterapie planificate de medic în mod specific pentru exterminarea completă (mieloablativă) sau parţială (de intensitate redusă sau non-mieloablativă) a celulelor măduvei osoase.
Durata şi componentele regimului de tratament sunt diferite pentru fiecare tip de afecţiune şi, în medie, durează 2-8 zile. Acest regim de tratament va slăbi sistemul imunitar, ceea ce va face persoana mai susceptibilă la infecţii. Acest tratament va cauza şi simptome precum greaţă, dificultăţi la înghiţire, dureri de stomac, oboseală şi pierderea poftei de mâncare. Vor fi luate măsuri preventive pentru a minimaliza disconfortul.
4. Transplantul de celule stem
- La 1-2 zile de la finalizarea regimului de pregătire, celulele stem vor fi infuzate în mod similar cu transfuzia de sânge.
- Autolog sau alogen, toate celulele stem sau măduva osoasă congelată colectată de la donator vor fi dezgheţate în afara pacientului, în urma pregătirilor necesare, şi vor fi administrate intravenos prin cateterul central.
- Măduva osoasă sau celulele stem pot fi colectate şi transplantate în regim uscat de la donator şi pot fi administrate pacientului necongelate. Donatorul va începe un regim de mobilizare înainte de transplant. Măduva osoasă va fi colectată în ziua transplantului şi administrată intravenos fără congelare.
- Măduva osoasă a donatorului va fi colectată în sala de operaţii în ziua transplantului şi infuzată pacientului fără întârziere. Această metodă este preferată, în general, pentru donatorii pacienţilor care suferă de anemie aplastică şi leucemie mielocitară cronică.
- Grefarea reprezintă încorporarea cu succes a măduvei osoase grefate în corpul gazdei, rezultând în generarea de elemente sanguine. Acest proces durează între 10 şi 35 de zile. Cele mai importante complicaţii ce pot apărea în această perioadă sunt infecţia şi hemoragia.
5. Aşteptarea implantării grefei
Grefarea neutrofilă reprezintă obţinerea unui număr de neutrofile mai mare de 500 timp de două zile consecutive. Iar grefarea trombocitară reprezintă obţinerea unui număr de trombocite mai mare de 20.000, timp de două zile consecutive. Timpul de grefare neutrofilă poate fi redus cu 2-3 zile prin folosirea unor factori de creştere denumiţi G-SCF.
Pacientul va fi spitalizat în această perioadă. În urma grefării, starea şi data externării pacientului vor fi specificate în funcţie de factori precum infecţia, medicaţia intravenoasă şi aportul nutriţional adecvat pe cale orală.
6. Vindecarea post-grefare
- Primele semne de vindecare după grefare vor fi vizibile după 3 luni. Această perioadă va fi petrecută în aproprierea spitalului, în Istanbul sau Kocaeli. Pacientul va fi rugat să vină la spital pentru teste periodice (săptămânal sau mai des) de sânge, în această perioadă. Îngrijitorul pacientului trebuie să fie pregătit să asiste pacientul. Atât pacientul cât şi îngrijitorul sunt instruiţi pentru acest lucru.
Medicul sau asistentul medical pot fi contactaţi telefonic în orice moment în această perioadă, dacă survine vreo complicaţie sau există întrebări. Intervalele de control vor fi mai puţin frecvente pe măsură ce pacientul începe să se recupereze.
7. Monitorizarea pe termen lung după vindecare
- După ce grefarea este completă şi procesul de vindecare începe, pacientul şi îngrijitorul său vor fi informaţi cu privire la monitorizarea pe termen lung a transplantului. Pacientul va primi o evaluare în detaliu şi un raport pentru medicul consultant, în scopul monitorizării.
- Ultima şedinţă va avea loc în prezenţa medicului curant şi a asistentului medical care va oferi informaţii pacientului şi îngrijitorului cu privire la paşii de urmat, cazurile în care este necesar avizul, parametrii de monitorizare, stilul de viaţă, dietă şi exerciţiile fizice.
Medicul consultant va efectua monitorizarea pe termen lung; pacientul va fi chemat pentru prima evaluare în aproximativ 3 luni. Planul de monitorizare pe termen lung este elaborat specific pentru pacient în funcţie de medicaţie, gradul de recuperare imunitară, sindromul grefă versus gazdă şi alte complicaţii ce se pot dezvolta. Pacienţii sunt chemați să participe şi într-un program de vaccinare la 12 şi 14 luni de la grefare.
Criterii pentru transplantul autolog de celule stem (mielom multiplu, limfom Hodgkin şi non-Hodgkin etc.):
- Vârstă mai mică de 65 de ani
- Fracţia de ejecţie cardiacă mai mare de 50%
- Testele de funcţie hepatică nu trebuie să depăşească de două ori limitele normale
- Testele de funcţie pulmonară: DLCO > % 60
Criterii pentru transplantul alogen mieloablativ de celule stem:
- Vârstă mai mică de 55 de ani
- Frate/soră cu HLA compatibil (6 din 6 sau 5 din 6)
- Fracţia de ejecţie cardiacă mai mare de 50%
- Teste de funcţie hepatică normale
- Teste de funcţie pulmonară: DLCO > 60%
Criterii pentru transplantul alogen non-mieloablativ de celule stem (regim cu doză redusă):
- Vârstă mai mică de 65 de ani
- Frate/soră sau rudă cu HLA compatibil
- Compatibilitate pentru transplant de măduvă osoasă în funcţie de boală şi stadiu
- Leucemie mielodisplazică acută
- Leucemie mieloblastică acută ce se dezvoltă după sincrom mielodisplazic
- Leucemie mieloblastică acută fără anomalii (8;21), t(15;17), (Inv 16)
- Pacienţi care nu răspund la tratamentul de remisie
- Pacienţi cu leucemie mieloblastică acută pozitivi Flt-3
Leucemie limfoblastică acută:
- Pacienţi care prezintă caracteristici citogenetice negative, precum cromozomul Philadelphia, pozitivitate 11q23
- Pacienţi cu număr de celule albe sanguine (leucocite) mai mare de 30-50 de mii microlitri la diagnoză
- Pacienţi cu implicaţii ale testiculelor sau a sistemului nervos central
- Pacienţi care nu răspund la primul tratament de remisie
Sindromul mielodisplazic:
- Pacienţi cu rata blastelor mai mare de 5%
- Pacienţii cu punctaj mare de intermediar 1, intermediar 2 sau mai mare
- Pacienţi cu citopenie în mai mult de o serie
Limfomul Non-Hodgkin:
1. Limfom difuz cu celule mari
- La prima recidivă (prima recidivă după tratament)
- Prima remisie pentru pacienţi cu risc mare, mare-intermediar
2. Limfom cu celule din mantă, după primul tratament
3. Limfom folicular
- Pacienţii care nu răspund bine la primul tratament
- Pacienţii cu durata primei remisii mai mică de 12 luni
- Pacienţii la a doua recidivă
- Pacienţii care prezintă transformare la limfom difuz cu celule B mari
Limfomul Hodgkin:
- Pacienţii care nu intră în remisie la primul tratament,
- Pacienţii care răspund la primul tratament, dar care ulterior prezintă recidivă.
Mielom multiplu:
- După primul tratament (regresia proteinei M după 2-4 cure de chimioterapie)