Înaintea introducerii robotului chirurgical da Vinci, îndepărtarea uterului (historectomia) necesita o incizie de dimensuni mari în abdomen. Sistemul da Vinci permite o manipulare precisă, deoarece se efectuează prin câteva mici incizii şi ţesuturile sunt mărite de 10 ori. Pacientele sunt, de obicei, externate din spital în 24-36 ore şi se pot reîntoarce la activităţile lor zilnice normale în scurt timp.
Una din cele mai frecvente proceduri în ginecologie o reprezintă îndepărtarea fibroamelor uterine, care se poate efectua, de asemenea, cu succes utilizând tehnologia robotică da Vinci.
Miomectomia asistată de robot este una din procedurile cele mai avansate în tratamentul fibroamelor uterine. Abordarea terapeutică contemporană adoptă metode închise de îndepărtare a fibroamelor uterine, mai degrabă decât scoaterea uterului, chiar şi la femei care se află aproape de menopauză.
Suturarea uterului în două sau trei straturi, care nu este posibilă prin chirurgie laparoscopică, se poate efectua excelent prin chirurgie robotică. Mai mult, utilizând robotul da Vinci se pot îndepărta şi fibroamele uterine localizate lateral şi posterior faţă de uter, care sunt dificil de atins şi sutura prin chirurgie laparoscopică. Capacitatea superioară de suturare a robotului ajută îndepărtarea cu uşurinţă a unui fibrom uterin foarte mare sau a mai multor fibroame uterine. Suprafaţa goală rezultantă din uter se poate sutura foarte ferm şi adecvat cu braţele robotice, într-o perioadă mai scurtă de timp ca în cazul operaţiilor deschise.
Prolapsul organelor pelviene datorat vârstei, a greutăţii excesive şi ca rezultat al naşterii pe cale naturală determină multe probleme de sănătate (mai ales incontinenţă urinară). Sacrocolpopexia, care se poate defini simplu ca ”ridicarea organelor căzute înapoi în poziţia normală”, se poate efectua, de asemenea, cu succes cu robotul da Vinci.
Înaintea introducerii robotului da Vinci, aceste proceduri erau efectuate cu metoda deschisă, determinând dureri post-operatorii şi o recuperare mai lungă a pacientei. Robotul da Vinci permite pacientei să fie supusă operaţiei fără deschiderea abdomenului precum şi întoarcerea la activităţile zilnice normale, fără dureri, la scurt timp după operaţie.
Pacienta este externată în 2-3 zile şi poate începe imediat tratamentele. Mai mult, se elimina chiar şi complicaţiile cum ar fi infecţii şi cicatrizări, datorate recuperării după o incizie mare.