Terapia radionuclidică
Galiu-68 PSMA PET-CT
Este cea mai de succes tehnologie imagistică actuală utilizată pentru a evalua răspândirea cancerului de prostată la alte organe sau țesuturi. Agentul specific prostatei numit PSMA se leagă de radioizotopul de galiu-68 și este administrat pacientului intravenos și se efectuează imagistica PET-CT. Galiul-68 PSMA se leagă de unele molecule speciale din celulele canceroase de prostată și permite vizualizarea țesuturilor canceroase. În această metodă de investigație, radiațiile se administrează doar în doze extrem de mici.
Cum se defășoară investigația cu Gallium-68 PSMA PET?
Investigaţia PET cu o radiotrasor [68Ga] – galiu marcat Antigen Specific Prostatic (68Ga-PSMA-prostate-specific membrane antigen) s-a dovedit de mare succes în investigarea şi diagnosticarea cancerului de prostată și în special a recidivelor şi metastazelor cancerului de prostată.
În primul rând, este necesară o programare. Se așteaptă 45 până la 60 de minute după administrarea intravenoasă a agentului. Când pacientul se află în dispozitiv, imagistica durează aproximativ 20 de minute și pacientul nu trebuie să se miște în această perioadă de timp. Pacientului i se recomandă să bea multă apă înainte și după această investigație. În afara faptului că trebuie să rămâneți nemișcat, examinarea nu vă va provoca alte neplăceri. Pentru înregistrările PET/CT, veți fi întinși pe o masă specială într-un inel deschis în ambele părți, în timp ce sunt înregistrate în mod continuu imagini ale corpului dumneavoastră. Expunerea la radiații are aproximativ aceeași ordine de mărime precum examinările radiologice tipice (cum ar fi CT).
GA-68 PSMA PET CT
Este cea mai avansată tehnologie care poate fi utilizată pentru diagnosticul tumorilor neuroendocrine. Tumorile neuroendocrine au la suprafață un receptor special (proteină senzorială) numit „somatostatină”. DOTA-TATE este un compus peptidic care se poate lega de acești receptori. Când este combinat cu un agent radioactiv numit „Gallium-68” și administrat pacientului, țesuturile care conțin celule tumorale pot fi vizualizate cu o precizie ridicată pe dispozitivul PET-CT.
Terapia Lutetium-177 PSMA
Terapia Lutetium-177 PSMA este o terapie pe bază de radiații, din ce în ce mai utilizată pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat. Scopul acestei terapii este de a reduce dimensiunea tumorii și de a opri creșterea celulelor tumorale. În acest context, atât progresia bolii poate fi controlată, fiind posibilă și ameliorarea simptomelor avansate ale bolii, cum ar fi durerea osoasă și stările de oboseală. Această terapie este administrată de obicei atunci când boala progresează, se răspândește sau când efectele secundare ale altor terapii, cum ar fi chimioterapia, nu pot fi tolerate de pacient.
Sunt puține centre medicale în lume care oferă o astfel de opțiune progresivă de tratament pacienților care suferă de cancer de prostată avansat și metastatic.
Este sigură terapia Lutetium-177 PSMA?
Radiațiile utilizate în această terapie sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase. Injectat în organism, PSMA călătorește spre tumoră și vizează celulele canceroase. În afară de celulele canceroase de prostată, PSMA se găsește și în țesuturi precum glandele salivare, glandele lacrimale și rinichi. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi, de asemenea, expuse la radiații. Cu toate acestea, acest efect este scăzut și din moment ce PSMA aderă direct la celulele canceroase, nu prezintă efectele secundare distructive ale chimioterapiei. La unii pacienți pot fi observate reacții adverse precum uscarea gurii, oboseală temporară sau scăderea temporară a valorilor sanguine. Aceste efecte pot fi controlate prin teste de sânge efectuate la anumite intervale în perioada post-terapie. În plus, pacienții care pot prezenta reacții adverse pot fi identificați prin teste înainte de luarea unei decizii de tratament. Strategiile de terapie personalizate specifice fiecărui pacient, susținute de rezultatele testelor și de studiile dozimetrice, asigură că efectele secundare sunt cel mai scăzut nivel posibil.
Terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici (PRRT)
Terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici” (PRRT) este o terapie din ce în ce mai utilizată la pacienții cu tumori neuroendocrine. Scopul acestei terapii este de a reduce dimensiunea tumorii și de a opri creșterea celulelor tumorale. În acest context, atât progresia bolii poate fi controlată, cât și este posibilă ameliorarea simptomelor avansate ale bolii, cum ar fi durerea osoasă difuză și oboseala. Această terapie se administrează de obicei atunci când boala progresează, se răspândește sau când efectele secundare ale altor terapii nu pot fi tolerate de pacient.
Este sigură terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici?
Radiația utilizată în terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici este concepută pentru a distruge celulele canceroase. Injectate în organism, moleculele inteligente care vizează receptorii somatostatinei atacă celulele canceroase în timpul drumului lor către tumoare. În afară de celulele canceroase, receptorii somatostatinei se găsesc și în multe organe diferite. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi, de asemenea, expuse la radiații. Cu toate acestea, acest efect este scăzut și, deoarece moleculele inteligente aderă direct la celulele canceroase, ele nu prezintă niciunul dintre efectele secundare distructive ale chimioterapiei. Efecte secundare, cum ar fi scăderea temporară a valorilor sanguine, pot fi observate la unii pacienți. Aceste efecte pot fi controlate prin teste de sânge efectuate la anumite intervale în perioada post-terapie. În plus, pacienții care pot prezenta reacții adverse pot fi identificați prin teste înainte de luarea unei decizii de tratament. Strategiile de terapie personalizate specifice pacientului, susținute de rezultatele testelor și studii de dozimetru, asigură faptul că efectele secundare sunt la cel mai scăzut nivel posibil.
Terapia cu Radium-223
Terapia cu Radium-223 este o formă de tratament utilizată la pacienții la care cancerul de prostată a provocat metastaze la nivelul sistemului osos și la oase. Radiul 223 trebuie utilizat numai în monoterapie sau în asociere cu un analog al hormonului de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare, cu metastaze osoase simptomatice și fără metastaze viscerale cunoscute, în evoluție după cel puțin două linii anterioare de terapie sistemică pentru cancerul de prostată metastatic rezistent la castrare (alta decât cu analogi ai LHRH) sau neeligibili pentru niciun tratament sistemic disponibil pentru cancerul de prostată metastatic rezistent la castrare.
Scopul acestei terapii este de a distruge celulele canceroase din oase, permițând astfel tumorilor să se micșoreze sau chiar să dispară. Pe lângă efectul său terapeutic, este folosit și pentru ameliorarea durerii cauzate de metastazele osoase.
Este sigură terapia cu radiu?
Deoarece nivelul de energie al radiației utilizat în terapia cu radiu este foarte mare, puterea sa distructivă este foarte mare. Cu toate acestea, această radiație de tip alfa poate parcurge distanțe foarte mici datorită naturii sale. Prin distanță mică aici se înțelege o lungime egală cu dimensiunea de 2 până la 10 celule. Datorită proprietăților acestei radiații de tip alfa, aceasta distruge celulele canceroase din os și nu afectează celulele normale sănătoase. Efectele secundare post terapeutice sunt rare și cauzează de obicei o scădere temporară a valorilor sanguine. Prin urmare, pacienții trebuie verificați la intervale regulate după tratament.
Terapia cu Actinium-225
Ac-225 PSMA este numele agentului radioactiv administrat pacientului în terapia alfa țintită în cancerul de prostată. Este o formă de terapie care poate fi utilizată la pacienții cu cancer de prostată avansat metastatic. Scopul acestei terapii este de a reduce dimensiunea tumorii, de a opri creșterea celulelor tumorale și de a le distruge. Terapiile cu radionuclizi sunt preferate în timpul tratamentului cancerului de prostată atunci când boala progresează, se răspândește sau când alte tratamente precum chimioterapia sunt ineficiente sau efectele secundare ale terapiilor nu sunt tolerate de pacient. Ca abordare generală, Lutetium PSMA este prima alegere pentru pacienții care sunt decideți cu terapia cu radionuclizi. Lutetium-PSMA este o metodă de tratament care a fost administrată la mii de pacienți atât în Turcia, cât și în alte spitale din lume. Reducerea simptomelor, extinderea duratei de viață și îmbunătățirea calității vieții sunt printre principalele obiective ale terapiei cu Lutetium-PSMA. Cu toate acestea, în ciuda terapiei cu Lutetium-PSMA, unii pacienți pot să nu răspundă la terapie sau răspunsul bolii la terapie poate fi insuficient. Boala poate continua să progreseze în ciuda tratamentului. S-a demonstrat în literatura medicală că terapiile alfa vizate cu Actinium-225-PSMA dau rezultate mult mai bune la acest grup de pacienți.
Este sigură terapia cu Actinium-225?
Radiațiile utilizate în terapia cu actiniu (AC-225) sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase. Injectat în organism, PSMA călătorește spre tumoră și vizează celulele canceroase. În afară de celulele canceroase de prostată, PSMA se găsește și în țesuturi precum glandele salivare, glandele lacrimale și rinichi. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi expuse și la radiații. Cu toate acestea, acest efect este foarte scăzut și, deoarece PSMA aderă direct la celulele canceroase, nu prezintă niciunul dintre efectele secundare distructive ale chimioterapiei. La unii pacienți, pot fi observate reacții adverse precum uscarea gurii, stări de oboseală sau scăderea temporară a valorilor sanguine. Aceste efecte pot fi controlate prin teste de sânge efectuate și examinări la anumite intervale în perioada post-terapie.