Cancer col uterin – Cauze. Simptome. Tratament
Murat Dede, Prof. în Dr. ȘTIINȚE ONCOLOGICE –SĂNĂTATE FEMEII
Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer. Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.
Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.
Cauze cancer col uterin
Cancerul de col uterin se dezvoltă în cele mai multe cazuri din modificări precanceroase deja existente în organism de peste 10-20 de ani. Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) cauzează mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Acest virus se transmite pe cale sexuală. Cu toate că infecția cu acest virus reprezintă cauza principală a cancerului cervical, nu toate persoanele infectate cu HPV vor dezvolta neapărat acest tip de cancer. În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimină infecția din organism în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să dăuneze organismului.
În funcție de gradul de risc post-infecție pentru dezvoltarea cancerului, există două tipuri de HPV:
– Genotipuri de HPV cu grad ridicat de risc – determină la femei modificări ale celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale și pot duce la apariția cancerului de col uterin. Tipurile 16 și 18 sunt cauza a 70% dintre cazurile de col uterin la nivel global, în timp ce 31 și 45 sunt cauzele altor 10%.
– Genotipuri de HPV cu grad scăzut de risc – pot provoca condilomatoza genitală
De asemenea, negii genitali, care sunt o formă de tumoră benignă a celulelor epiteliale sunt cauzate de diverse tulpini de HPV.
La femeile cu un sistem imunitar normal, boala se dezvoltă pe o perioadă îndelungată de timp, între 15 și 20 de ani. La pacientele cu un sistem imunitar scăzut, cancerul se va dezvolta mult mai repede, în doar 5-10 ani.
Factori de risc cancer col uterin
Există mai mulți factori de risc care favorizează apariția cancerului de col uterin. Femeile ar trebuie să facă controale regulate, pentru a depista din timp anumite anormalități care se produc la nivelul colului uterin. Acești factori de risc sunt:
– începerea vieții sexuale după prima menstruație
– infecția cu virusul herpes hominis tip 2 (herpesul genital, HSV 2)
– infecția HIV/SIDA
– infecția cu chlamydia
– igienă neadecvată a partenerului la nivelul organului genital
– istoric de boli cu transmitere sexuală
– schimbarea frecventă a partenerilor sexuali
– administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale – riscul de cancer de col uterin crește dacă femeile utilizează mai mult de 5 ani pilule anticoncepționale
– fumatul – femeile care fumeaza au un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin față de femeile care nu fumează
– imunosupresia
– dieta săracă în fructe și legume
– supraponderalitatea și obezitatea- femeile supraponderale sunt predispuse să dezvolte adenocarcinom de col uterin
– sarcini multiple – mai mult de 3 sarcini duse la termen au un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin
– nașterea primului copil înainte de vârsta de 17 ani – prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, față de femeile care au născut după 25 de ani.
– expunerea la dietilstilbestrol (DES). Administrarea acestui medicament hormonal, pentru prevenirea pierderii sarcinii, a fost interzisă după anul 1977 în România. Femeile ale căror mame au luat DES în timpul sarcinii au dezvoltat adenocarcinom cu celule clare la nivelul colului uterin sau vaginului mai frecvent decât celelalte femei.
– istoric familial de cancer de col uterin
Simptome cancer col uterin
Este posibil să nu observați simptome ale cancerului de col uterin până când nu este într-un stadiu avansat. Aceste simptome pot include:
– Durere în timpul actului sexual
– Sângerări vaginale neobișnuite, cum ar fi după sex, între perioade, după menopauză sau după un examen pelvian
– Secreție vaginală neobișnuită
După ce s-a răspândit, cancerul poate provoca:
– Durere pelviană
– Probleme în timpul urinării
– Picioare umflate
– Insuficiență renală
– Durere osoasă
– Pierderea în greutate și lipsa poftei de mâncare
– Oboseală
Tipuri cancer col uterin
Există mai multe tipuri de cancer de col uterin.
– Carcinom cu celule scuamoase. Acesta se dezvolta in celulele din exocervix cu aspect scuamos. Se găsește în până la 90% din cazuri.
– Adenocarcinom. Acesta se formează în celulele care produc mucus, din endocervix.
– Carcinom mixt. Acesta are caracteristici ale celorlalte două tipuri. Acestea sunt denumite carcinoame adenoscuamoase sau carcinoame mixte.
Există și alte tipuri de cancer care se pot dezvolta la nivelul colului uterin și care apar mai frecvent în alte părți ale corpului, cum ar fi melanom, sarcom și limfom.
Diagnosticare cancer col uterin
Aceste celule anormale, precanceroase pot fi depistate cu un simplu test Babeș-Papanicolau, care durează 15 minute. Datorită acestui test, celulele precanceroase sunt depistate la timp și pot fi eliminate, înainte de a se transforma în cancer.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani sunt cel mai probabil să dezvolte acest tip de cancer. Cu toate acestea, mai mult de 15% din cazurile noi aparțin femeilor cu vârsta peste 65 de ani, în special celor care nu au făcut teste periodic.
Tratament cancer col uterin
Opțiunile de tratament depind în mare măsură de stadiul tumorii, însă există și alți factori care pot influența planul de tratament, cum ar fi: vârsta și starea generală de sănătate, circumstanțele individuale și preferințele fiecărei persoane în parte, având în vedere că boala afectează atât viața sexuală, cât și capacitatea de a avea copii.
Tratamentul cancerului de col uterin poate presupune una sau mai multe metode terapeutice:
• Intervenție chirurgicală – Dacă celulele canceroase au trecut printr-un strat numit membrana bazală, care separă suprafața colului uterin de straturile subiacente, probabil că veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Dacă boala a invadat straturi mai adânci ale colului uterin, dar nu s-a răspândit în alte părți ale corpului, s-ar putea să aveți nevoie de o operație pentru a elimina tumora.
• Radioterapie – Radioterapia folosește raze cu energie ridicată pentru a deteriora celulele canceroase și a opri creșterea acestora. Ca și în cazul intervențiilor chirurgicale, radiațiile afectează celulele canceroase numai în zona tratată.
Tratamentele dvs. pot fi externe, interne sau ambele.
Radiațiile externe vizează un fascicul de radiații către pelvisul tău. Veți primi probabil tratamente, care durează doar câteva minute, 5 zile pe săptămână, timp de 5 până la 6 săptămâni. În cele din urmă, este posibil să aveți o doză suplimentară de radiații numită „impuls”. Radiațiile interne (numite și radiații implantare sau brahiterapie) provin dintr-o capsulă care conține material radioactiv, pe care medicul dumneavoastră o introduce în colul uterin. Implantul pune raze de distrugere a cancerului aproape de tumoare, în timp ce protejează cea mai mare parte a țesutului sănătos din jurul ei.
– Chimioterapie – Chimioterapia folosește medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase. Medicii îl folosesc adesea pentru cancerul de col uterin avansat local sau care s-a răspândit în alte părți ale corpului.
– Terapia biologică sau imunoterapia vizează „punctele de control” din celulele dvs. imune care sunt activate sau dezactivate pentru a declanșa un răspuns imun. Un medicament numit pembrolizumab (Keytruda) blochează o proteină de pe celule pentru a micșora tumorile sau a încetini creșterea acestora. Medicii îl folosesc dacă chimio nu funcționează sau dacă cancerul s-a răspândit.
– Trachelectomie – această procedură constă în eliminarea colului uterin și a părții superioare a vaginului, dar nu și eliminarea corpului uterului. Prin urmare, permite femeilor să-și păstreze capacitatea de a avea copii. Intervenția se face fie prin vagin, fie prin abdomen si este realizată laparoscopic.
– Exenterație pelvină totală – este o operație complexă și este utilizată pentru tratarea cancerului de col uterin avansat. Constă în îndepărtarea în bloc a uterului, vezicii urinare și a rectului cu reconstrucția acestor organe.
Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de cancer de col uterin în întreaga lume
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.
Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.
În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.