Cancerul de endometru – Cauze. Simptome. Tratament
Murat Dede, Prof. în Dr. ȘTIINȚE ONCOLOGICE –SĂNĂTATE FEMEII
Cancerul endometrial este cancerul mucoasei uterului (endometru). Este cel mai frecvent la femeile cu vârsta peste 50 de ani. O biopsie poate diagnostica de obicei cancerul endometrial. Tratamentele includ histerectomia, împreună cu radiațiile de urmărire sau chimioterapia.
Spre deosebire de sarcomul uterin (formă rară de cancer uterin) care apare în mușchiul și țesutul care sprijină uterul, cancerul de endometru se formează în căptușeala interioară a uterului (endometru).
Dacă nu este tratat, cancerul endometrial se poate răspândi în vezică sau rect sau se poate răspândi în vagin, trompele uterine, ovarele și organele mai îndepărtate. Din fericire, cancerul endometrial crește încet și, cu controale regulate, se găsește de obicei înainte de a se răspândi foarte departe.
La nivel global, cancerul de endometru ocupă locul 14 în rândul cauzelor de deces în rândul femeilor.
Cauzele cancerului de endometru
Cauzele cancerului de endometru nu sunt foarte bine cunoscute de medici. Este cunoscut faptul că în acest tip de cancer apar anumite mutații în ADN-ul celulelor din endometru. Din cauza acestor mutații, celulele sănătoase normale sunt transformate în celule anormale, care cresc și se înmulțesc necontrolat și care nu mor la un moment stabilit, așa cum se întâmplă în cazul celulelor sănătoase. În timp, se formează tumora, iar celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot forma metastaze, dacă se separă de tumora inițială și se răspândesc în altă parte a corpului.
Care sunt simptomele cancerului endometrial?
Cancerul endometrial poate fi detectat printr-o serie de simptome. Unele devin din ce în ce mai răspândite pe măsură ce cancerul progresează (crește și se răspândește). Dacă observați unul dintre simptomele prezentate mai jos, este cazul să vă programați pentru un consult la medicul ginecolog, pentru a depista cauza acestora.
1. Sângerarea anormală a vaginului între perioadele menstruale sau după menopauză. Aproximativ 20% dintre femeile care prezintă sângerări anormale după menopauză sau odată ce au depășit vârsta de 35 de ani sunt pasibile să dezvolte cancer – o scurgere vaginală inexplicabilă putând fi un simptom precoce al cancerului;
2. Golirea dificilă a vezicii urinare (urinare dureroasă sau dificilă);
3. Durere în timpul actului sexual;
4. Durere pelvină;
5. Pierderi neașteptate în greutate în special când cancerul se extinde.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul endometrial?
Cancerul endometrial se întâmplă, de obicei, la femeile care au trecut de menopauză. Peste 95% din cancerul endometrial se întâmplă la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc ridicat de cancer endometrial dacă:
– au avut primul ciclu menstrual prea devreme (înainte de 12 ani)
– au ajuns la menopauză târziu
– suferă de obezitate
– pacienții au diabet zaharat sau hipertensiune arterială
– au puțini copii sau nu au copii
– pacienții au antecedente de infertilitate, perioade neregulate sau celule anormale în endometru (numită hiperplazie endometrială)
– pacienții au un istoric familial de cancer endometrial, colorectal sau de sân
– suferă de dezechilibru hormonal – dacă există fluctuații în cazul hormonilor principali feminini, estrogenul și progesteronul, pot apărea modificări ale endometrului. Terapia hormonală după menopauză poate determina anumite modificări care pot crește riscul de cancer de endometru.
Femeile care iau medicamentul tamoxifen pentru a trata sau preveni cancerul de sân prezintă un risc puțin mai mare de cancer endometrial. Dar femeile care au luat pilule contraceptive au doar jumătate mai multe șanse de a avea cancer endometrial după menopauză.
Femeile care iau terapie de substituție hormonală numai cu estrogen au un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial. Deci, femeile care nu au avut o histerectomie nu ar trebui să ia terapie de substituție hormonală numai cu estrogen.
Tumorile ovariene rare pot produce estrogen și pot crește șansele unei femei de a avea cancer endometrial.
Dietele bogate în grăsimi, care conțin în special carne roșie, pot crește riscul de cancer, inclusiv cancerul endometrial și de colon.
Diagnostic cancer endometrial
Cancerul endometrial poate fi depistat și diagnosticat printr-o serie de teste care examinează endometrul. Testul Papanicolau nu arată de obicei acest tip de cancer, întrucât cancerul se dezvoltă în interiorul uterului. Se poate utiliza una dintre procedurile de mai jos pentru prelevarea unei probe de țesut endometrial în vederea identificării posibilelor celule canceroase:
– Examinare pelvină. În timpul unui examen pelvin, medicul inspectează cu atenție porțiunea exterioară a organelor genitale, dar și vaginul și colul uterin pentru eventuale anomalii.
– Ecografie transvaginală. Procedura verifică grosimea si textura endometrului și ajută la excluderea altor afecțiuni și la depistarea eventualelor anomalii în mucoasa uterină.
– Histeroscopie. Medicul introduce un tub subțire, flexibil, luminat (histeroscop) prin vagin si colul uterin în uter, pentru a examina interiorul uterului și endometrului.
-Biopsie endometrială. Această procedură implică îndepărtarea țesutului din mucoasa uterină pentru a fi analizat în laborator. Biopsia endometrială se poate face în cabinetul medicului ginecolog și, de obicei, nu necesită anestezie.
– Dilatație și chiuretaj. Această intervenție chirurgicală este recomandata atunci când nu se poate obține suficient țesut în timpul unei biopsii sau dacă rezultatele biopsiei nu sunt clare. În timpul intervenției, țesutul este răzuit de pe mucoasa uterului și examinat la microscop pentru celulele canceroase.
Se poate preveni cancerul endometrial?
De cele mai multe ori cancerul endometrial nu poate fi prevenit. Dar există anumite lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce riscul apariției acestui tip de cancer, precum:
– Sarcina și alăptarea
– Contraceptive hormonale
– Pierdere în greutate
– Activitate fizică
– Fumatul este, de asemenea, un factor protector pentru cancerul endometrial; cu toate acestea, există multe daune cunoscute ale fumatului care depășesc acest beneficiu.
Care sunt tratamentele pentru cancerul endometrial?
Chirurgia este tratamentul standard pentru cancerul endometrial care nu s-a răspândit. Este, de asemenea, o prevenire eficientă pentru femeile cu risc crescut de a dezvolta boala. Cel mai reușit tratament pentru cancerul precoce este histerectomia totală cu salpingo-ooforectomie bilaterală, în care sunt îndepărtate uterul, colul uterin, ovarele și trompele uterine. În plus, orice ganglioni limfatici suspecți și alte țesuturi și organe sunt biopsiate și, de asemenea, pot fi îndepărtate. Această intervenție chirurgicală este cea mai eficientă în prevenirea cancerului.
Dacă cancerul s-a răspândit dincolo de uter, atunci după operație pacientului i se administrează radiații, adesea în combinație cu chimioterapie, pentru a șterge celulele canceroase rămase. Unii medici recomandă, de asemenea, radiații atunci când tumora este mare, dar nu s-a răspândit dincolo de uter.
Pacienții cu cancer endometrial răspândit primesc de obicei terapie hormonală, de obicei progesteron, pentru a încetini creșterea cancerului. Chimioterapia sau radiațiile pot fi, de asemenea, administrate pentru a reduce dimensiunea și numărul tumorilor – toate acestea putând prelungi viața și ameliora simptomele. Dacă tratamentul distruge cu succes tumorile îndepărtate și cancerul rămas este limitat la uter, col uterin, ovare și trompele uterine, poate fi efectuată și o intervenție chirurgicală.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
Oferim servicii de diagnoză şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a stabilit un parteneriat strategic cu Johns Hopkins Medicine, lider mondial în tratamentul cancerului şi instituţie medicală existentă de un secol, care oferă cele mai bune servicii posibile în practicile de cercetare, formare şi clinice. Centrul
Oncologic al Centrului Medical Anadolu urmează îndeaproape standardele de îngrijire dezvoltate şi practicate de Johns Hopkins în cercetarea cancerului.