Care sunt investigațiile recomandate pentru diagnosticarea cancerului?
Şeref Kömürcü, M.D. Prof. în Oncologie Medicală
Diagnosticarea cancerului reprezintă un proces mai lung ce cuprinde mai multe etape. Pe baza simptomelor şi a examenului medical fizic se prescriu investigații și teste specifice pentru a se putea obține un raport anatomo-patologic şi a se realiza stadializarea cancerului.
Pentru început, medicul poate să recomande anumite analize de sânge sau alte teste de laborator (precum analiza urinei), scopul fiind acela de a obține informații cât mai precise care să permită stabilirea diagnosticului.
Analizele de sânge utilizate pentru diagosticarea cancerului sunt:
• Hemoleucograma completa (HLG)
• Electroforeza proteinelor serice
• Markeri tumorali
• Antigenul specific prostatic (PSA)
• Antigenul 125 (CA 125)
• Calcitonina
• Gonadotropina corionica umana (HCG)
• Antigenul 19-9
• Markerul CA 27-29
Tipuri de teste de screening pentru cancer
Testele screening sunt recomandate de către medic, după o discuție prealabilă cu pacientul. Se vor lua în considerare sexul și vârsta pacientului. În plus, se va ține cont de dovezile existente (bazate pe studii clinice, analize statistice) privind beneficiile și riscurile pe care le poate implica un anumit tip de investigație. Aceste screening-uri se pot adresa unei comunități în care există o prevalență crescută a unei anumite afecțiuni, dar sunt și recomandări individuale având în considerare factorii de risc ai fiecărei persoane.
Testele de screening pentru diagnosticarea cancerului pot include:
Examen fizic – reprezintă o analiză a corpului pentru a verifica starea de sănătate, inclusiv verificarea semnelor de boală. Un exemplu este un examen al sânilor pentru a detecta eventuali noduli.
Teste de laborator – se referă la prelevarea de țesut, sânge, urină sau ale altor elemente din organism. Poate fi un test de sânge care măsoară un antigen specific.
Investigații de imagistică – se obțin imagini din interiorul corpului, iar exemple ar fi o mamografie, care este un test de screening pentru cancerul de sân.
Teste genetice – sunt teste care depistează anumite mutații genetice legate de anumite tipuri de cancer.
Oncologia medicală se ocupă cu studiul apariției și dezvoltării neoplaziilor maligne, urmărind depistarea, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților după tratament.
Un medic oncolog, numit și specialist în cancer, este specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului, boala cauzată de o diviziune necontrolată a celulelor anormale într-o anumită parte sau în mai multe părți ale corpului.
Oncologia medicală include așadar toate aspectele legate de afecțiunile oncologice:
• diagnostic oncologic
• tratamente medicale antitumorale
• tratamente de sustinere
• tratamentul simptomelor și disfuncțiilor secundare evoluției cancerului sau terapiei antitumorale
• tratament pentru ameliorarea durerii
Astfel, apelând la un centru oncologic specializat, așa cum este Centrul Medical Anadolu, nu numai că veți beneficia de ultimele tehnologii în tratarea afecțiunilor oncologice, dar veți beneficia și de un diagnostic corect și de sfaturi privind prevenirea unor afecțiuni oncologice.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu
Datorită celor mai noi descoperiri științifice din domeniul oncologiei, precum și a noilor medicamente, șansele de vindecare ale cancerului au crescut considerabil în ultimii ani. Indiferent dacă veniți la Centrul Medical Anadolu pentru a doua opinie medicală sau pentru a găsi cel mai bun tratament pentru tipul dumneavoastră de cancer, veți beneficia de cele mai moderne metode de tratament și de o îngrijire plină de compasiune, căldură și susținere.
Datorita celor mai noi descoperiri stiintifice din domeniul oncologiei, precum si a noilor medicamente, sansele de vindecare ale cancerului au crescut considerabil in ultimii ani.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
Centrul Oncologic este accesat separat şi independent de circulaţia principală a spitalului. Această configuraţie oferă pacienţilor noştri oportunitatea de a primi tratament într-un mediu privat izolat de alte zone ale spitalului. Centrul Oncologic permite desfăşurarea tuturor disciplinelor şi le combină: pacienţii care vin la Centrul Medical Anadolu pot fi consultaţi de departamentele de chirurgie, oncologie medicală, oncologie radiologică, patologie, medicină nucleară şi biochimie, cu obiectivul stabilirii şi furnizării celui mai bun plan de tratament.
Tratamente oncologice revoluționare pentru tratarea afecțiunilor oncologice la Centrul Medical Anadolu
La Centrul Medical Anadolu beneficiem de aparatură medicală de ultimă generație – Cyberknife, Varian Edge, Da Vinci, Radixact, acesta fiind un atu important și un instrument de bază pentru a avea cele mai noi abordări privind actul medical. În plus, Centrul Medical Anadolu permite personalului său oportunitatea de a-și îmbunătăți în mod continuu abilitățile, cunoștințele și instruirea pentru a asigura îngrijire și expertiză excepționale.
Avem în dotare aparatură de înaltă performanţă şi un personal medical cu experienţă în efectuarea investigaţiilor imagistice funcţionale şi morfologice, acoperind întreaga paletă de ecografii necesare pacienţilor noștri.
De asemenea, oferim şi un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase şi să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.