Ce este boala petei galbene?
de Yusuf Avni Yılmaz, Dr. în Oftalmologie
Degenerescența maculară legată de vârstă, cunoscută popular sub numele de „boală a petei galbene”, este o problemă legată de retina ochiului. Specialistul în Oftalmologie al Centrului Medical Anadolu Medicul Chirurg Yusuf Avni Yılmaz afirmând că, boala petei galbene poate duce până la orbire la bătrânețe, a spus „Printre factorii de risc ai bolii petei galbene se numără bătrânețea, fumatul, existența în familie a unei persoane cu degenerescență maculară, hipertensiunea, obezitatea și lipsa mișcării, deținerea unei culori deschise a ochilor, expunere excesivă la lumina soarelui, consumului excesiv de grăsime, efectele secundare ale unor anumite medicamente.” Medicul Chirurg Yusuf Avni Yılmaz a răspuns la întrebări cu privire la boala petei galbene.
Sănătatea regiunii maculare a retinei determină abilitatea de a citi, de a recunoaște, de a conduce, de a se uita la televizor, de a folosi calculatoare și de a îndeplini alte funcții vizuale care necesită vederea detaliilor fine. Degenerescența maculară adică boala petei galbene își face apariția atunci când o parte a retinei numită macula, este deteriorată din diverse motive. Odată cu degenerarea maculară, vederea centrală se pierde în funcție de amploarea bolii. Detaliile nu pot fi văzute când privim un obiect apropiat sau îndepărtat. Cu toate acestea, vederea periferică (laterală) poate fi încă normală. De exemplu, deși atunci când ne uităm la ceasul de la mână, vedem numerele, ne este imposibil să vedem minutarul şi secundarul ceasului. Într-un stadiu foarte timpuriu atunci când ne uităm la linii drepte sau la pătrate, liniile le vedem în formă curbată şi răsucită.
Singura modalitate de a preveni degenerescența maculară este hrănirea sănătoasă şi purtarea ochelarilor de soare
Potrivit unui studiu realizat în SUA în anul 2010, în lume există 9,1 milioane de cazuri de degenerescență maculară timpurie. Se preconizează că acest număr până în anul 2050 va crește la 17,8 milioane. Există două tipuri de degenerescență maculară: „tip uscat” și „tip umed”. Tipul uscat de degenerescență maculară reprezintă aproximativ 90% din cazuri. Boala petei galbene progresează încet și nu există un medicament special care să poată fi utilizat în tratarea acestei boli. Tipul uscat este un stadiu incipient al bolii și poate rezulta din îmbătrânirea și subțierea țesuturilor maculare, depunerea pigmentului în maculă sau o combinație a celor două procese. Degenerescența maculară uscată poate fi diagnosticată atunci când petele gălbui cunoscute sub numele de drusen încep să se acumuleze în și în jurul maculei. Se consideră că aceste pete sunt depozite sau reziduuri datorate deteriorării țesuturilor. Singura modalitate de a preveni apariția sau progresarea degenerescenței maculare de tip uscat este hrănirea sănătoasă şi purtarea ochelarilor de soare care protejează împotriva razelelor nocive ale soarelui.
Cum poate evolua boala petei galbene?
În aproximativ 10% din cazurile de degenerescență maculară de tip uscat, boala oculară poate evolua către o formă mai avansată și dăunătoare. Prin degenerescența maculară umedă (udă), sub retină cresc noi vase de sânge formându-se scurgeri de sânge și lichide. Această scurgere provoacă leziuni permanente celulelor retiniene sensibile la lumină și creează puncte oarbe în vederea centrală. Pe măsură ce lichidul se scurge din vasele nou formate, în retină apare edem și este provocată o pierdere gravă a vederii.
Simptomele bolii petei galbene: vederea încețoșată și distorsionată este un simptom al degenerescenței maculare
Degenerescența maculară legată de vârstă cauzează de obicei pierderea lentă și nedureroasă a vederii. Cu toate acestea, în cazuri rare, pierderea vederii poate fi bruscă. Semnele timpurii ale degenerescenței maculare legate de vârstă includ zone umbrite în vederea centrală, vedere extraordinar de neclară sau distorsionată. Diagnosticul bolii se face în timpul unui consult oftalmologic detaliat cu ajutorul unui test carte cu multe pătrate, cunoscut sub numele de „ Cartea Armsler grid”. Vederea liniilor de pe această carte în formă îndoită trebuie să crească suspiciunea de degenerescență maculară. În plus, este necesar un consult detailat al retinei prin dilatarea pupilei cu picături în timpul consultului. Dacă este necesar, angiografia oct și oculară este importantă pentru confirmarea diagnosticul și determinarea tipul de posibilă degenerescență maculară.
Predispoziția genetică poate provoca apariția bolii pată galbenă
Deși degenerescența maculară este asociată cu îmbătrânirea, cercetările arată, de asemenea că boala are o componentă genetică. Cercetătorii au afirmat că există o relație puternică între dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă și varianta genică. Această deficiență genetică este asociată cu aproape jumătate din cazurile potențial cauzatoare de orbire ale degenerescenței maculare. Variante specifice ale uneia sau mai multora dintre aceste gene implicate în răspunsurile imune ale organismului au fost găsite la 74% dintre pacienții cu degenerescență maculară supuși studiului. Alte cercetări au arătat că celulele lipsite de oxigen din retină produc o proteină numită factor de creștere endotelial vascular, care declanșează creșterea de noi vase de sânge în retină.
Tratamentul bolii petei galbene: Este mult mai comună la femei
Pe lângă afectarea populaţiei mai în vârstă, boala petei galbene este mai frecvent întâlnită la albi decât la negri și mai mult la femei decât la bărbați. Nu există încă un remediu definitiv pentru degenerescența maculară legată de vârstă, însă unele tratamente pot întârzia progresul acesteia sau chiar şi îmbunătățirea vederii. Tratamentul degenerescenței maculare depinde dacă boala este în stadiul incipient, în formă uscată sau în forma umedă mai severă, de natură să ducă la pierderea severă a vederii. Nu există încă un remediu pentru degenerescența maculară uscată, dar există o opinie predominantă în sensul că reglementarea dietei și administrarea anumitor vitamine pot ajuta la prevenirea progresiei sale la forma umedă.
Pentru tipul umed, radioterapia intraoculară, cunoscută drept terapie fotodinamică, și injecțiile intraoculare, sunt printre tratamentele care vizează oprirea creșterii anormale a vaselor de sânge. Este demonstrat că vederea s-a îmbunătățit după aceste tratamente.