Ce este cancerul de col uterin
de Prof. dr. Murat Dede | Doctor Anadolu
Cancerul de col uterin constituie cea mai frecventă localizare a neoplaziilor la femeie. Apare cu predilecție între 30-50 ani, fără a avea o limită strictă la o vârsta mai tânără, sau mai înaintată.
Factorii epidemiologici implicați indică asocierea dintre vârsta mică la începerea vieții sexuale și promiscuitatea sexuală (primul contact sexual în adolescență, parteneri sexuali multipli). Alți factori implicați sunt: fumatul, imunosupresia, virusul herpes simplex tip 2 și virusul papiloma uman (HPV), infecții cervico-vaginale, igiena, statusul endocrin hiperestrogenic, factori genetici.
Diagnosticul precoce al cancerului de col uterin ne obligă să controlăm diversele leziuni cervicale, care pot ascunde un început al etapei maligne ca: displaziile epiteliale, eroziunile inflamatorii cronicizate, cu tendinţă la extindere, cu tendinţă de recidivă cu hipertrofii polipoase, cu zonele de remaniere cu insule erodate.
Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin salvează vieți
Cancerul de col uterin este tratat cel mai frecvent prin chirurgie și radioterapie, independent sau în combinație. Metoda chirurgicală este aleasă în cazul modificărilor precanceroase, în carcinomul microinvaziv (IA1) și este cea mai frecvent practicată în terapie până la stadiul II A, inclusiv.
Cancerele la organele de reproducere feminine sunt cunoscute și tratate drept boli canceroase ginecologice. Astfel, branşa care se ocupă de studiul acestor tipuri de cancer și de stabilirea tratamentului acestora este cunoscută ca Ginecologie Oncologică. La Anadolu Medical Center, toate cazurile de cancer sunt examinate de un consiliu de evaluare a tumorilor, alcătuit din patologi, radiologi, specialişti în medicină nucleară, oncologi medicali, oncologi specializaţi în radioterapie şi chirurgi. Astfel, după finalizarea evaluării pre-operatorii, echipa multidisciplinară stabileşte cel mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea de sănătate, localizarea tumorii, precum şi tipul şi stadiul bolii.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Prevenția necesită o abordare rațională a vieții sexuale, iar acum există și vaccinuri speciale anti-HPV. Toate femeile active sexual, după vârsta de 21 de ani trebuie să facă regulat controale ginecologice profilactice, iar testul Papanicolau – cel puțin o dată la 2 ani.
Cea mai eficientă metodă în screeningul cancerului de col uterin ce a determinat scăderea incidenţei şi ratei mortalităţii este testul Papanicolau. Testul Papanicolau (PAP) sau frotiul citologic si testul virusului papilloma uman (HPV) reprezintă investigațiile recomandate în screeningul cancerului de col uterin, pentru a depista eventualele leziuni precanceroase înainte ca acestea sa se transforme în cancer. Cele mai multe tipuri de cancer de col uterin se descoperă la femeile care nu-și fac regulat testul Papanicolau.
Tratamentul cancerului de col uterin
Anadolu Medical Center înţelege complexitatea dezvoltării tratamentelor noi și inovatoare, din acest motiv asigurăm pacienţii din România și din întreaga lume că vor primi cele mai bune soluții care au beneficii demonstrate în tratarea cancerului de col uterin în cadrul sectiei noastre de Obstetrică-Ginecologie de la Anadolu Medical Center.
- Chirurgical: în stadiul 0 se practică conizaţia, amputaţia de col sau histerectomia totală. În cancerul cervical invaziv precoce se practică de elecţie histerectomia radicală Wertheim-Meigs (stadiile 0 şi I);
- Radioterapia: se foloseşte combinaţia iradiere pelvină externă (tratarea ganglionilor regionali şi reducerea volumului tumoral) şi brahiterapie intracavitară (tratarea tumorii centrale). În stadiul II scopul este reconversia pentru tratament chirurgical, iar în stadiile III şi IV rolul este paleativ.
- Iradierea pelvină externă: utilizată în cazul tumorilor voluminoase, pentru: tratarea tumorilor exofitice însoţite de sângerări, tratarea tumorilor necrozate sau infectate.
- Chimioterapie: pentru ameliorarea prognosticului în tumorile voluminoase, adică ameliorarea operabilităţii şi efectelor RT prin reducerea volumului tumoral, creşterea fluxului sanguin tumoral, ameliorarea încadrării stadiale.
După părerea specialistului în Hematologie oncologică și Oncologie medicală de la Centrul Medical Anadolu, Prof Dr.Necdet Üskent, diagnosticarea precoce a cancerului salvează și continua viața:
„În țările dezvoltate, prin diagnosticarea precoce a bolii în 55-60 la sută din cazuri se obține o remisiune completă. Prin utilizarea de noi tehnologii, forță de muncă calificată și punerea în aplicare a tratamentului adecvat facem progrese enorme în această direcție. Cea mai importantă diferență între noi și țările dezvoltate este că boala este detectată într-o etapă ulterioară. Prin sensibilizarea opiniei publice pot fi create obiceiuri care pot schimba atitudinea oamenilor față diagnosticarea precoce pentru a se putea realiza modificări semnificative la un aspect pozitiv.”
Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea cancerului de col uterin?