Cele mai frecvente afecțiuni urologice
de İlker Tınay, Prof. Asociat în Urologie
Care sunt cauzele afecțiunilor urologice?
Sistemul urinar are multe funcții importante în organism, iar atunci când nu mai funcționează corect produce un disconfort serios și de asemenea, poate să fie cauza unor grave probleme medicale.
Printre cele mai întâlnite cauze ale afecțiunilor urologice se află igiena necorespunzătoare a aparatului genital, moștenirea genetică, alimentația necorespunzătoare, hidratarea insuficientă, contactul cu diferite bacterii.
În cazul în care observați unul sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai jos, este foarte important să apelați la ajutorul unui medic urolog pentru a afla care este cauza acestor simptome:
– Nevoia permanentă de urinare
– Senzația că vezica nu s-a golit, chiar și după folosirea toaletei
– Durere/disconfort la urinare
– Durere în partea de jos a abdomenului
– Durere lombară
– Febră, greață, frisoane.
Care sunt cele mai întâlnite afectiuni urologice?
Infecțiile de tract urinar
Sunt infectii pe care le dezvoltă foarte mulți oameni. Acestea sunt cauzate de bacterii sau virusuri care pătrund în tractul urinar și sunt mai întâlnite la femei. Dacă infecția este cauzată de o bacterie, este nevoie de sfatul unui medic urolog.
Calculi renali
Calculii renali au mici dimensiuni, dar se pot mări și se pot deplasa din rinichi către uretră și vezica urinară, fiind eliminați prin urină. În unele cazuri, acest proces poate fi însoțit de disconfort și dureri. Din fericire, pietrele la rinichi pot fi înlăturate prin proceduri simple în care medicul sparge pietrele în bucățele mici, în așa fel încât să fie eliminate mult mai ușor.
Incontinența urinară
Incontinenta urinară se referă la pierderea involuntară de urină, pierdere care poate fi temporară sau permanentă. Este o problemă neplăcută, care are un impact major asupra calității vieții.
Cancerul de prostată
Cancerul de prostată este cea mai des întâlnită boală malignă și reprezintă 9% din decesele prin cancer la bărbați. Diagnosticarea bolii într-un stadiu incipient îi permite să fie pe deplin vindecată.
În cele mai multe cazuri, acesta are o evoluție lentă și nu se răspândește foarte repede către alte zone din corp, însă sunt și excepții. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare ale pacientului. Este important să fie depistat înainte ca celulele canceroase să migreze către alte zone din corp, adică înainte de metastaze.
În cazul în care nu este diagnosticată la timp și nu se aplică un tratament adecvat, cancerul de prostată poate fi fatal.
Cum decurge o consultație la medicul urolog?
În primul rând, medicul urolog va efectua anamneza, adică vă va adresa întrebări legate de istoricul medical, simptomele curente.
Apoi va urma examenul fizic, în care medicul examinează zonele genitale și rectul. Pentru anumiți pacienți, medicul poate recomanda efectuarea unui set de analize de sânge sau investigații imagistice precum ecografia, tomografia computerizată, examenul RMN sau scintigrafia osoasă sau renală. Odată ce rezultatele testelor recomandate de medicul urolog vor fi disponibile, poate fi stabilit planul de tratament, care variază în funcție de afecțiunea respectivă. Poate fi vorba despre medicație, dar și de intervenție chirurgicală, în unele cazuri.
Afecțiunile urologice pot cauza disconfort, prin urmare este extrem de important să mergeți la urolog în timp util, mai ales că majoritatea afecțiunilor urologice se tratează destul de rapid, cu tratament medicamentos.
Urologia pentru bărbaţi (andrologie) este specializată în tratamentul bolilor, cum ar fi infertilitate masculină, inflamaţii ale prostatei (prostatita), inflamaţie a vezicii urinare, rinichilor, tractului urinar, pietre la rinichi, precum şi infecţii cu transmitere sexuală.
Urologia pentru femei (uroginecologie) cuprinde diagnosticarea şi tratarea inflamaţiilor organelor interne şi externe genitale, vezicii urinare, rinichilor, tractului urinar, pietre la rinichi, precum şi boli cu transmitere sexuală.
Departamentul de Urologie al Centrului Medical Anadolu
Departamentul de Urologie al Centrului Medical Anadolu este format din medici şi personal calificat cu experienţă vastă în domeniu. Utilizând tehnologie de ultimă generaţie şi colaborând cu alte departamente, reuşim să furnizăm cele mai avansate şi eficiente servicii de diagnoză şi tratament, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, în toate sub-unitățile din cadrul departamentului de urologie.
Medicii din cadrul Centrului Medical Anadolu nu au doar experienţa necesară în servicii medicale clinice, ci au şi cunoştinţe aprofundate în ştiinţele cercetării clinice. Datorită acestui fapt, majoritatea se implică în cercetare şi joacă un rol de top în domeniul urologiei.
Toate metodele de diagnostic, indicații de tratament și urmărire a pacienților sunt în conformitate cu cele mai recente ghiduri europene de urologie și oncologie.