Meningiomul: simptome, factori de risc și tratament
de Serdar Kahraman, Dr. în NEUROCHIRURGIE
Meningiomul este tumoarea care apare la meninge. Meningele este membrana care înconjoară creierul și măduva spinării. Statisticile arată că meningiomul în 95% din cazuri este o tumoră benignă cu o rată de creștere scăzută. În 5% din cazuri, patologia este de natură malignă, progresând rapid odată cu proliferarea (penetrarea) în țesutul membranelor și structurile creierului din apropiere.
Neurochirurgia reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos central și periferic.
De ce apar meningioamele?
Nu se cunosc exact cauzele apariției meningioamelor. Se știe că unele celule de la nivelul meningelui suferă modificări ce duc la pierderea controlului asupra multiplicării lor, ducând astfel la apariția tumorilor meningeale (meningioame). Factori care țin de genele moștenite, mediul înconjurător, hormoni par a fi implicați, dar fără a se cunoaște exact modul în care aceștia acționează. În cele mai multe cazuri, meningioamele apar la femeile de peste 50 de ani, însă ele pot apărea la orice vârstă, atât la femei cât și la bărbați.
Semnele și simptomele meningiomului debutează treptat și pot fi foarte subtile la început. În funcție de localizarea meningiomului, semnele și simptomele pot include:
– modificări ale vederii, cum ar fi vedere dublă sau vedere neclară;
– migrene
– scăderea auzului sau țiuit în urechi;
– afectarea memoriei;
– pierderea mirosului;
– atacuri de apoplexie
– convulsii;
– slăbiciune în mâini sau picioare
Chiar dacă cele mai multe simptome apar treptat, o persoană trebuie să caute îngrijire medicală dacă experimentează: începerea abruptă a atacului de apoplexie sau schimbări neașteptate de vedere sau memorie. Mai mult decât atât, este important să mergeți la doctor dacă orice simptom este constant, în special dacă aveți dureri de cap care tind să se înrăutățească.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împarte meningioamele în trei grade diferite de severitate:
Gradul I: meningiom
Gradul II: meningiom atipic
Gradul III: meningiom anaplastic
Cum se pot diagnostica meningioamele?
Meningioamele sunt rareori diagnosticate înainte de a începe să provoace simptome. Din cauza evoluţiei lente şi a lipsei simptomelor, diagnosticul de meningiom este destul de dificil de stabilit. În cazul în care se suspectează existenţa unei astfel de tumori, medicul poate recomanda următoarele analize:
– Computer tomograf
– Imagistica prin rezonanţă magnetică
– Angiogramă cerebrală
– Biopsie
Patologia cranio-cerebrală abordată la Centrul Medical Anadolu cuprinde:
- Tumori cerebrale
- Tumori gliale
- Meningioame
- Metastaze cerebrale
- Tumori ale bazei craniului
- Hipofiză
- Tumori benigne chistice
Meningiom – tratament
Cel mai bun tratament pentru meningiome depinde de dimensiunea tumorii, cât de repede creste, unde este localizat, vârsta și starea generală de sănătate ale pacientului. O spitalizare pentru intervenția cerebrală poate dura până la o săptămână sau mai mult, în funcție de mai mulți factori, inclusiv starea generală a corpului, vârsta pacientului și complexitatea intervenției.
Pentru că meningiomul are tendinţa să se dezvolte la nivelul creierului, există un risc destul de crescut ca intervenţia chirugicală să prezinte anumite riscuri pentru pacient. De aceea, în cazul meningiomului benign se preferă monitorizarea evoluţiei tumorii şi medicaţia, deoarece uneori simptomele sunt absente şi tratamentul chirugical este contraindicat, mai ales la persoanele vârstnice, din cauza riscurilor pe care le presupune acesta (sângerări, infecţii, lezarea nervilor optici etc.).
Neurochirurgie la standarde înalte
Departamentul de neurochirurgie și neurologie reunește Centrul nostru de Științe Neurologice, dedicat diagnosticării și tratării bolilor ce afectează sistemul nervos, și secția de neurochirurgie, ce aplică tehnologii de ultimă oră, cum ar fi tehnologia CyberKnife, radiochirurgia, monitorizarea video EEG și realizarea hărții cerebrale pentru localizarea tumorilor, angiografia digitală, precum și scanări avansate IRM și CT.
Știm că fiecare pacient are o problemă de sănătate unică ce necesită opțiuni de tratament personalizate și gândite atent la nivel multidisciplinar, fără ca acesta să fie supus unor proceduri sau investigații terapeutice care nu sunt necesare. Fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu este tratat cu o dedicare maximă de către o echipă formată din experţi în medicină, iar tehnologia de ultimă generaţie este oferită într-un mediu prietenos.
Centrul Medical Anadolu asigură condiţii de siguranţă şi cele mai înalte standarde profesionale pentru intervenţiile neurochirurgicale, cât şi tratament şi servicii de asistenţă personalizate fiecărui caz în parte.
În plus, neurochirurgii de la Centrul Medical Anadolu pot contacta specialiștii de la Johns Hopkins Medicine pentru a doua opinie medicală și pot realiza teleconferințe cu aceștia în vederea schimbului de experiență.
Indiferent dacă doriţi a doua opinie medicală sau o intervenţie chirurgicală complexă, puteţi beneficia de experienţa şi tratamentele inovative oferite de medicii din cadrul Centrului Medical Anadolu.