Modificarea numărului consiliilor tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu
Numărul de consilii tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu bazat pe colaborarea dintre diferitele specialități şi care şi-au însușit sistemul de lucru multidisciplinar, a crescut la 11 în conformitate cu standardele Organizației Institutelor Europene pentru Cancer (OECI).
În planificarea și implementarea tratamentului fiecărui pacient diagnosticat cu cancer, este extrem de important ca toate ramurile relevante să acționeze, să discute şi să decidă împreună fiecare pas care trebuie făcut și să ofere cel mai precis tratament în cel mai eficient mod. De asemenea şi Consiliile Tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu, acționează asemănător deciziile fiind luate prin intermediul colaborării diferitelor specialități.
Numărul de consilii tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu, care oferă servicii de talie mondială în domeniul oncologiei, fiind un centru de referință în acest domeniu, a crescut la 11 odată cu acreditarea OECI-ului.
Unul dintre cele 11 consilii tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu este Consiliul Tumorilor Moleculare la care participă și oameni de știință din diferite spitale din Turcia și din străinătate pentru a discuta cazuri. Consiliul, care continuă să se întrunească online în condiții de pandemie, este de asemenea, important în ceea ce privește faptul că este primul în domeniul său în Turcia.
CUM FUNCȚIONEAZĂ CONSILIILE TUMORALE?
La Centrul Medical Anadolu, consiliile tumorale se ocupă de toate tipurile de cancer. Fiecare consiliu tumoral se întrunește o dată pe săptămână în funcție de starea și numărul de cazuri, iar pacienții nou diagnosticați sau cu evoluții neașteptate care necesită modificări ale tratamentului lor sunt evaluați în acea săptămână. Ședințele consiliului se desfășoară 5 zile pe săptămână. La fiecare ședință a consiliului sunt discutate aproximativ 30 de cazuri. Deciziile în legătură cu pacientul sunt luate într-o manieră multidisciplinară prin decizia comună a tuturor ramurilor legate de cancer. Hotărârile luate în comun în lumina noilor evoluții și a informațiilor bazate pe dovezi sunt înregistrate în dosarele pacienților. Desigur, nu se termină aici. În cadrul Consiliilor Tumorale ale Centrului Medical Anadolu care acționeză în echipă, respectând principiul „Primum non nocere” (Mai întâi să nu faci rău) sunt oferite cele bune servicii pacienților, pe baza studiilor științice actualizate.
Rata de implementare a deciziilor exacte luate de comisiile de tumori din cadrul Centrului Medical Anadolu este de asemenea destul de mare, adică peste 90%. Se preconizează ca cel puțin 50 la sută dintre pacienții nou diagnosticați sub acreditare OECI-ului să fie discutați pe forumuri. În Centrul Medical Anadolu, această rată a depășit 90%.
Pacienții care apelează din afară la Centrului Medical Anadolu pentru obținerea unei a doua opinie medicală sunt de asemenea, evaluați și discutați din partea consiliilor tumorale.
CINE SUNT PARTICIPANȚII CARE IAU DECIZII ÎN CADRUL CONSILIILOR TUMORALE
Comisiile pentru tumori includ specialiști din diferite ramuri, cum ar fi specialistul în oncologie medicală, specialistul în oncologie radiologică, specialistul chirurg al departamentului relevant, specialistul în radiologie, specialistul în medicina nucleară și specialistul în patologie. În plus, psihiatrii sau psihologii pot fi invitați şi ei la ședințele consiliului. Fiecare consiliu are un președinte din departamentul relevant și o asistentă coordonatoare a consiliului.
Rolul asistenților medicali coordonatoari este de asemenea foarte important în ceea ce privește continuitatea consiliilor și istoricul consiliului. În cadrul acestor consilii, care evoluează pe zi ce trece în ceea ce privește numărul de pacienți oncologici evaluați, asistenții medicali asigură intervievarea pacienților nou diagnosticați cu cancer, stabilirea ordini I de zi şi înregistrarea în registrul pacientului a deciziilor luate din partea consiliului. Pe lângă faptul că la sfârşitul anului majoritatea pacienților nou diagnosticați cu cancer sunt evaluați din partea consiliilor tumorale, respectarea recomandărilor consiliului și motivele neconformității sunt de asemenea monitorizate și raportate unui consiliu superior.
DE CE SUNT IMPORTANTE CONSILIILE TUMORALE PENTRU PACIENȚI?
Scopul acestor consilii este ca pacienții diagnosticați cu cancer și rudele lor să nu piardă timpul căutând informațiile necesare prin diferite ramuri oncologice. În consiliile tumorale, cazul este examinat din toate punctele de vedere și este asigurată o planificare a tratamentului pentru fiecare pacient în parte.
În cadrul consiliilor, decizia potrivită este luată cu acordul tuturor participanților, în urma evaluării din partea unor experți specializați în domeniile lor. Astfel, procesul de luare a deciziilor se face într-un timp scurt, iar pacienții pot începe tratamentul mai devreme.
Toți experții din comitet evaluează fiecare caz în parte, cu ajutorul ultimelor descoperiri științifice.
Datorită unei perspective multidisciplinare, anumite detalii cu privire la tumoră, care pot fi trecute cu vederea, sunt observate și discutate în timp util.
Nu numai cazurile complicate, ci fiecare pacient diagnosticat cu cancer este prezentat consiliului. Uneori, consiliile se întrunesc chiar și pentru un singur pacient.
Fluxul de comunicare dintre pacient și consiliu nu este întrerupt niciodată. Pacienții și rudele acestora sunt informați în mod regulat pe parcursul întregului proces.
CONSILIILE TUMORALE DIN CADRUL CENTRULUI MEDICAL ANADOLU
Consiliile tumorale prezente în cadrul Centrului Medical Anadolu sunt sub îndrumarea Consiliului Medical Superior, unde sunt verificate toate deciziile luate în legătură cu fiecare caz în parte. Aceste consilii sunt:
– Consiliul pentru tumorile la nivelul capului și gâtului
– Consiliul pentru tumorile endocrine
– Consiliul pentru tumorile sistemului gastrointestinal
– Consiliul pentru tumorile ginecologice
– Consiliul pentru tumorile osoase și ale țesuturilor moi
– Comitetul pentru tumorile mamare
– Consiliul pentru tumorile moleculare
– Consiliul de Neuro-oncologie
– Consiliul de Oncologie Pediatrică
– Consiliul pentru tumori toracice
– Consiliul de Uro-oncologie