Prostatectomia radicală – chirurgie robotică în tratarea cancerului de prostată
İlker Tınay, Prof. Asociat in Urologie
Prostatectomia radicală este o procedură chirurgicală, recomandată atunci când pacientul a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Prin această intervenție este eliminată în totalitate prostata, dar și țesăturile din jurul acesteia ori a nodulilor limfatici din apropiere.
Cancerul prostatic este o afecțiune des întâlnită la bărbați și este a doua cauză de deces, după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer.
Prostatectomia radicală este din ce în ce mai folosită în tratarea cancerului de prostată, fiind o procedură comodă și având rezultate excepționale. Centrul Medical Anadolu este specializat în această procedură, fiind folosită Chirurgia Robotică da Vinci, care permite inserția în cavitatea abdominală, printr-o mică incizie.
Înaintea de efectuarea acestei proceduri, medicul urolog va încerca să stabilească mai întâi gradul de răspândire a cancerului de prostată. Acest lucru poate fi determinat din tabelele care compară rezultatele unei biopsii și nivelurile de PSA (Antigenul specific prostatei). Testele suplimentare includ scanări CT, scanări la nivelul oaselor, RMN-uri și ultrasunete. Astfel, medicul specialist va oferi diferite opțiuni pe lângă prostatectomia radicală, precum radioterapia, terapia hormonală sau observarea cancerului de prostată în timp, întrucât acest tip de cancer are o evoluție lentă. Dacă riscul de răspândire a cancerului este mare, atunci va fi luată în considerare și disecția ganglionilor limfatici pelvini.
Prostatectomia radicală – ce presupune această procedură?
Prostatectomia radicală constă în eliminarea în totalitate a glandei prostatice din uretră și vezica urinară și sunt îndepărtate ambele vezicule seminale, iar glandele limfatice de lângă prostată pot fi și ele eliminate, la pacienții cu un risc ridicat. Prin această intervenție se urmărește îndepărtarea cancerului prostatic, dar în același timp și păstrarea țesuturilor normale și a organelor adiacente. Pacientul nu va mai trebui să facă tratamente suplimentare, precum radioterapia, și funcția sexuală va reveni la normal.
Prostatectomia radicală se realizează prin mai multe incizii de dimensiuni mici (minim 5) la nivelul peretului abdominal, prin care se introduc mici elemente de lucru în care plasează camera și instrumentele robotice de lucru, numite trocare. Înainte de intervenție, pacientul este sfătuit de medic să nu bea apă în dimineața de dinaintea procedurii. De asemenea, va fi necesară și efectuarea unei clisme înaintea intervenției chirurgicale. Metodele minim invazive, laparoscopică și robotică sunt efectuate prin intermediul tehnologiei da Vinci. Chirurgul va efectua procedura prin intermediul unor brațe robotice, fiind poziționat lângă pacient, și va controla mișcările brațelor printr-o consolă folosind cu mare precizie instrumente foarte fine și un endosocop (cameră video 3D). Datorită chirurgiei robotice, medicul are acces la țesuturi profunde, care sunt greu de vizualizat prin altă terapie. Intevenția durează aproximativ trei ore, adăugând și limfodisecția.
Prostatectomia radicală – beneficii
Prostatectomia radicală este o alternativă în tratarea cancerului de prostată, folosindu-se o tehnică modernă, precisă și eficientă. Chirurgia robotică Da Vinci include posibilitatea de mărire de 12 ori și de vizualizare tridimensională a câmpului operator, precum şi a utilizării microinstrumentelor cu un domeniu flexibil de mişcare. Brațele robotului sunt articulate, astfel că este posibilă o rotire de 360 de grade a acestora, permițând o mișcare naturală, intuitivă și mult mai amplă față de cea efectuată de o mână umană.
Beneficiile chirurgiei robotice sunt următoarele:
• Pierderi mici de sânge – în timpul procedurii de prostectomie radicală, chirurgul are acces la o vedere 3D prin intermediul robotului Da Vinci, astfel că pierderile de sânge sunt reduse semnificativ. Chirurgul poate vedea mult mai bine vasele de sânge, întrucât vederea asupra zonei este mărită de peste 10 ori. De asemenea, umflarea abdomenului cu gaze determină sângerare mai puţină.
• Durere redusă – de cele mai multe ori, recuperarea post-operatorie poate fi dureroasă și pacientul poate avea un disconfort constant. Însă, datorită chirurgiei robotice, pacienții simt mai puțină durere și disconfort după intervenție. Organismul se va reface mult mai repede, întrucât inciziile din timpul operației robotice sunt mici și extrem de precise. Nu vor fi lezate organe din vecinătate.
• Precizie ridicată și siguranță crescută – Prostatectomia radicală se realizează prin robotul Da Vinci, prin intermediul căruia medicul chirurg are mai multă flexibilitate, precizie și control, față de o mână umană. Chirurgul controlează mișcările robotului prin intermediul unei console, care realizează microdisecții sigure și extrem de precise, întrucât robotul filtrează tremorul inerent. În loc ca chirurgul să țină tubul cu camera (laparoscop) și echipamentul chirurgical, acestea sunt atașate de brațe robotizate. Chirurgul controlează brațele robotizate, care se pot mișca foarte precis. Aceasta înseamnă că chirurgul are mai puține șanse să deterioreze nervii care controlează erecțiile și urina (continență urinară).
• Recuperarea post-operatorie este mai rapidă față de cea în cazul tehnicilor chirurgicale tradiționale – pacientul va avea o recuperare post-operatorie rapidă după o prostatectomie radicală. Majoritatea pacienților vor fi transferați la secția de Terapie Intensivă pe secția Urologie. Pacientul va putea să se ridice din pat și să facă câțiva pași. De asemenea, se vor putea consuma alimente. Perfuzia va putea fi scoasă chiar în cea după-amiază. Externarea se poate face după două-trei zile, și va fi nevoie de o sondă, care va fi fixată de picior, pentru o siguranță sporită. Aceasta va fi îndepărtată la 10 zile după operație.
Prostatectomia radicală – Centrul Medical Anadolu
Centrul Medical Anadolu are un departament de Urologie format din medici cu experiență în tratarea cancerului de prostată prin intermediul prostactomiei radicale. Sunt utilizate tehnologii de ultimă generație, toți chirurgii din această secție având pregătirea și experiența necesară pentru a efectua proceduri moderne de eliminare a cancerului prostatic.
Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.
În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.