Tratamente hormonale pentru cancer
de Şeref Kömürcü, M.D. Prof. în Oncologie Medicală
Tratamentele cu hormoni pot fi utilizate în tratamentul cancerului de sân, cancerului de prostată și cancerului ginecologic. Dr. Serdar Turhal medic al Centrului Medical Anadolu, specializat în oncologie, a împărtășit informații importante despre tratamentul cancerului cu hormoni, în special în perioada pandemiei de coronavirus. Domnul doctor spune că pe perioada pandemiei nu trebuie perturbată administrarea tratamentului cu hormoni şi că trebuie cunoscute în detaliu care sunt efectele secundare ale acestuia.
Ce reprezintă tratamentul hormonal pentru cancer şi cum este administrat?
Hormonii sunt proteine produse de organism și controlează creșterea celulelor. Unele părți ale corpului au nevoie de hormoni sexuali precum estrogenul, testosteronul pentru a funcționa și a se înmulț în mod normal. În plus, există hormoni care îndeplinesc diferite funcții, cum ar fi hormonul tiroidian și hormonul insulinic. Evolutia unor tipuri de cancer depinde de anumiti hormoni. În tratamentul acestor tipuri de cancer sunt necesare medicamente care perturbă, blochează și opresc funcționarea acestui hormon. Aceste tratamente se numesc „hormonoterapie”.
Există efecte secundare ale tratamentelor cu hormoni?
Tratamentul pentru cancer cu hormoni are efecte secundare. Acesta sunt efectele secundare care depind de medicamentele hormonale utilizate, iar unele dintre aceste efecte secundare pot fi cu adevărat deranjante. Este important să știți care sunt aceste efecte secundare atunci când luați decizia de tratament. Astfel, poate fi posibilă echilibrarea beneficiilor tratamentului și a stresului pe care îl creează.Cele mai frecvente reactii adverse sunt bufeurile. Tratamentele utilizate în cancerul de prostată pot reduce suplimentar apetitul sexual, pot preveni o erecție, pot duce la scăderea densității oaselor, cauzează oboseală și creșterea în greutate. Tratamentele hormonale pentru cancerul de sân pot provoca bufeuri, precum și uscăciune în vagin, reduce dorința sexuală, provoacă oboseală, greață, dureri musculare și de articulații, provoacă scăderea densității osoase, iar rareori provoacă cancer, coagulare de sânge, şi chiar paralizie. Numărul acestor reacții adverse poate fi crescut.
Este suprimată imunitatea noastră în timp ce luăm tratamente cu hormoni în cancer?
Deși tratamentele cu hormoni au multe efecte secundare, nu există niciun efect secundar general asupra sistemului imunitar.Prin urmare, nu este necesar să luați un medicament suplimentar pentru a consolida imunitatea în timp ce luați terapie cu hormoni. Cu toate acestea, în timp ce sunteți sub terapie cu hormoni, trebuie cunoscute efectele secundare și măsurile care pot fi luate pentru a face față acestor reacții adverse,iar pentru prevenirea lor trebuie consultat medicul, şi nu trebuie neglijat modul de administrare. Dacă efectele secundare continuă în ciuda acestor prevenții, este necesar să consultați din nou un medic.Tratamentele pentru reacțiile adverse nu sunt neapărat sub formă de medicamente. De exemplu, exercițiile fizice pot avea o contribuție suplimentară la restabilirea atenuării osoase. Atat calciul,cât şi administrarea suplimentelor de vitamine sau minerale pot oferi beneficii suplimentare.
În ce tipuri de cancer poate fi utilizat tratamentul hormonal și în care dintre acestea nu se poate aplica?
Dacă hormonii au un efect asupra proliferării unei celule canceroase,de multe ori aceasta poate fi celulă tumorala de prostată , cancer de sân sau cancer ginecologic, atunci tratamentele hormonale pot fi benefice. Multe tipuri de cancer,cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de colon(intestin gros) şi cancerul gastric nu includ terapiile antihormonale.
Centrul Medical Anadolu