Ce este albirea dinților? Care sunt tipurile sale?

Albirea dinților este unul dintre tratamentele de estetică dentară aplicate pentru a îmbunătăți aspectul vizual al dinților. Din cauza diverselor motive, dinții își pot pierde parțial sau complet culoarea albă. Acest proces poate fi realizat profesional de către medicii stomatologi sau prin metode de albire la domiciliu. Deși această metodă cosmetică este considerată sigură, poate prezenta riscuri din cauza efectelor corozive (erozive) ale substanțelor utilizate. De asemenea, efectele variază de la o persoană la alta, astfel încât nu poate fi aplicată tuturor.

Ce este albirea dinților?

Procedura de albire a dinților permite restabilirea culorii albe a dinților, deteriorată de-a lungul timpului. Nivelul de albire variază în funcție de structura dinților și de substanțele aplicate. Albirea dinților este o procedură opțională, care se realizează la cererea pacientului. Produsele de albire, fie profesionale, fie nu, utilizează de obicei substanțe chimice precum peroxid de hidrogen sau carbamidă. Totuși, cantitatea acestor substanțe variază în funcție de produs. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de agenți de albire, sunt absorbite prin stratul de smalț al dinților și pătrund în dentina, care este mai moale decât smalțul, deschizând astfel nuanțele închise.

De ce se pierde albul dinților?

Pe smalțul dinților pot apărea pete întunecate din diverse motive. Aceste pete pot apărea atât în interiorul, cât și pe suprafața smalțului. Petele interne se numesc pete intrinseci. Acestea se pot forma înainte de erupția dinților în copilărie. De asemenea, petele pot fi cauzate de utilizarea antibioticelor, expunerea la niveluri ridicate de fluor sau subțierea smalțului din cauza îmbătrânirii. Petele externe se află pe suprafața dinților. Acestea apar din cauza expunerii la factori de mediu care cauzează schimbarea culorii smalțului. Pierderea albului dinților poate fi cauzată de mai mulți factori, precum consumul anumitor alimente și băuturi (cafea, ceai), utilizarea tutunului, îmbătrânirea, utilizarea anumitor medicamente precum antihistaminicele și chimioterapia.

Care sunt tipurile de albire a dinților?

Deși stomatologii oferă soluții profesionale pentru albirea dinților, persoanele pot opta să albească dinții acasă în cazul petelor mai puțin severe. Rezultatele albirii devin complet vizibile la aproximativ două săptămâni după aplicare.

Produse pentru albire
Produsele de albire sunt disponibile sub formă de pastă de dinți sau apă de gură. Aceste produse pot conține carbamidă sau peroxid de hidrogen, dar în concentrații mai mici decât în cazul procedurilor profesionale. De asemenea, fluorul poate fi adăugat în compoziție pentru a minimiza deteriorarea dinților.

Seturi de albire la domiciliu
Seturile de albire pentru acasă pot fi sub formă de gel sau pastă. Aceste produse conțin mai puține substanțe chimice decât cele profesionale, de aceea poate fi necesară aplicarea repetată pentru a obține rezultatele dorite. Cu toate acestea, efectele lor nu sunt la fel de durabile ca cele obținute prin proceduri stomatologice.

Albirea profesională a dinților
Substanțele utilizate de stomatologi pentru albirea profesională conțin cantități mari de carbamidă și peroxid de hidrogen. Aceste substanțe sunt utilizate pentru efecte rapide și de lungă durată. Procedura profesională de albire poate necesita mai multe ședințe, în funcție de cantitatea de pete. Albirea profesională implică expunerea dinților la o soluție puternică de peroxid de hidrogen timp de 20-30 de minute. În unele cazuri, pentru a prelungi efectele, se poate aplica un tratament cu laser pe substanțele chimice.

Albirea dinților este sigură?

Procedura de albire a dinților poate fi considerată sigură atunci când este aplicată corect. Când este realizată de un dentist profesionist și sunt respectate recomandările, aceasta este considerată o procedură sigură. Cel mai frecvent efect după procedură este sensibilitatea dentară. Sensibilitatea dinților după albire nu durează mai mult de una sau două zile, dar în unele cazuri poate persista până la o lună. Totuși, riscurile raportate frecvent în legătură cu albirea dinților includ o sensibilitate crescută a dinților și o iritație ușoară a gingiilor. Gradul acestor efecte secundare este direct legat de concentrația componentului de albire pe bază de peroxid, durata tratamentului și compoziția produsului care nu este albitor. Sensibilitatea dentară apare de obicei în timpul tratamentului și poate dura câteva zile; iritația gingiilor începe în decurs de o zi de la tratament și poate dura câteva zile

Care sunt efectele secundare ale albirea dinților?

Cel mai frecvent efect secundar al procedurilor de albire a dinților este sensibilitatea temporară a acestora. Peroxidul de hidrogen utilizat în produsele de albire este una dintre principalele cauze ale acestei sensibilități. În timpul albirii, gingiile trebuie protejate pentru a reduce riscul de efecte secundare. Totuși, poate apărea sensibilitate sub formă de durere la consumul de produse calde sau reci. Unele substanțe abrazive pot deteriora smalțul dentar atunci când sunt utilizate prea des sau pentru perioade îndelungate. Efectele secundare scad de obicei în 48 de ore de la procedură. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă sau devin mai severe, este necesar să contactați dentistul.

Sunt metodele naturale de albire a dinților dăunătoare?

Nu s-a confirmat că metodele naturale de albire a dinților sunt sigure pentru oameni. Produsele naturale utilizate pentru albirea dinților pot provoca iritații grave ale gingiilor. De asemenea, acestea pot duce la slăbirea și erodarea treptată a smalțului dentar. Odată ce acest strat protector esențial este îndepărtat, dinții devin inevitabil mai vulnerabili la carii și mai predispuși la pete în viitor. Multe substanțe de albire preparate acasă pot deschide culoarea dinților cu doar una sau două nuanțe. Totuși, dacă smalțul este deteriorat din cauza unei aplicări greșite, petele pot deveni mai pronunțate și pot apărea probleme dentare serioase.

Cât durează efectul albirii dinților?

Efectele albirii sunt temporare și pot dura de la câteva luni până la 3 ani. Dacă persoana optează pentru o albire profesională la cabinetul dentistului, rezultatele pot dura până la un an sau chiar mai mult, cu îngrijire adecvată. Consumul regulat de produse colorate, cum ar fi cafea, ceai sau tutun, poate face ca dinții să se îngălbenească mai rapid. Aceeași situație se aplică și alimentelor foarte colorate sau acide, cum ar fi fructele sau sosul de roșii. Este esențial ca dinții să fie periați și îngrijiți regulat pe parcursul zilei. Pentru a menține rezultatele cât mai mult timp, este important să urmați recomandările dentistului.

Poate oricine să-și albească dinții?

Procedura de albire a dinților este potrivită pentru majoritatea adulților. Totuși, unele situații speciale pot restricționa siguranța acestei proceduri. În mod special, în timpul sarcinii și al alăptării, utilizarea substanțelor chimice pentru albire trebuie evitată. În plus, persoanele cu dinți sau gingii sensibile și cele care au fisuri dentare nu sunt potrivite pentru albire. De asemenea, albirea nu poate schimba culoarea obturațiilor sau coroanelor dentare. Dentistul ar trebui să determine dacă o persoană este potrivită pentru procedura de albire și, dacă este necesar, să ia măsurile de precauție corespunzătoare.

Efectul procedurii de albire a dinților este același pentru toată lumea?

Rezultatele procedurii de albire a dinților depind de caracteristicile dentare ale fiecărei persoane. Totuși, cantitatea de substanțe chimice utilizate în timpul albirii profesionale și numărul de ședințe pot fi ajustate. Scopul este de a obține cei mai albi dinți posibil pentru fiecare persoană, fără a dăuna dinților sau sănătății. De asemenea, stilul de viață al persoanei poate influența pe termen scurt durabilitatea efectelor albirii. Cu toate acestea, obținerea efectului maxim poate să nu fie posibilă cu tratamentele de albire realizate acasă. Prin serviciile oferite de dentiști, se poate crea un plan personalizat care să asigure albirea maximă. În cazuri rare, poate să nu se obțină rezultate dacă substanțele de albire nu pot pătrunde în structura dinților persoanei.

Este important ca persoanele nemulțumite de culoarea dinților lor să consulte un dentist pentru a verifica dacă sunt potrivite pentru procedura de albire a dinților. În caz contrar, pot apărea efecte secundare nedorite.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Sănătatea Orală și Dentară

Sănătatea Orală și Dentară

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Sănătatea Orală și Dentară

Dr. Stom. Arzu Tekkeli

Gebze

Sănătatea Orală și Dentară

Dr. Stom. Ayça Tarakçı

Gebze

Sănătatea Orală și Dentară

Dr. Stom. Arzu Tekkeli

Gebze

Sănătatea Orală și Dentară

Dr. Stom. Ayça Tarakçı

Afișează tot

Articole evidențiate

6 întrebări și răspunsuri despre dinții de lapte

6 întrebări și răspunsuri despre dinții de lapte

Ce ajută la vindecarea rănilor din gură? Cum se vindecă?

Ce ajută la vindecarea rănilor din gură? Cum se vindecă?

Ce este bun pentru durerea de dinți? Cum se tratează durerea de dinți?

Ce este bun pentru durerea de dinți? Cum se tratează durerea de dinți?

6 Întrebări, 6 Răspunsuri Despre Cariile Dentare

6 Întrebări, 6 Răspunsuri Despre Cariile Dentare

Care Sunt Bolile Gingivale? Cum Pot Fi Prevenite?

Care Sunt Bolile Gingivale? Cum Pot Fi Prevenite?

Ce este bine pentru respirația urât mirositoare? Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?

Ce este bine pentru respirația urât mirositoare? Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?

Un tratament stomatologic care dura zile întregi poate fi realizat acum într-o singură zi

Un tratament stomatologic care dura zile întregi poate fi realizat acum într-o singură zi

De ce aleg românii turismul medical în Turcia?

De ce aleg românii turismul medical în Turcia?

Asistență medicală pentru victimele  incendiului de la Clubul Colectiv.

Asistență medicală pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv.

Dedicăm Ziua Mondială a Sănătății tuturor femeilor

Dedicăm Ziua Mondială a Sănătății tuturor femeilor

Vizită importantă în capitala Tatarstanului, Kazan.

Vizită importantă în capitala Tatarstanului, Kazan.

Afișează tot