20 august 2023
Simptome, Tipuri, Diagnostic și Metode de Tratament ale Paraliziei Cerebrale
Leșinul, care este o pierdere de conștiență cauzată de scăderea fluxului de sânge către creier, poate apărea din cauza unor probleme de sănătate grave, dar și din motive mai simple, cum ar fi oboseala. Potrivit Dr. Sinan Çomu, specialist în neurologia pediatrică la Anadolu Sağlık Merkezi, „Leșinul este ca un fel de siguranță a creierului. Atunci când persoana care leșină sau copilul este ținut în poziție verticală, fluxul de sânge este și mai dificil, ceea ce poate duce la contracții și mișcări involuntare ale ochilor. De aceea, persoana trebuie să fie așezată. De asemenea, leșinul poate fi un simptom al anemiei, slăbiciunii cauzate de boli cronice sau al unor stări psihologice grave. Atunci când apare primul leșin, este necesar să fie evaluat de către un medic pediatru, cardiolog sau neurolog pediatru”, a explicat Dr. Sinan Çomu, oferind informații importante despre subiect.
Leșinul, care este o pierdere de conștiență cauzată de scăderea fluxului de sânge către creier, poate apărea din cauza unor probleme de sănătate grave, dar și din motive mai simple, cum ar fi oboseala. Potrivit Dr. Sinan Çomu, specialist în neurologia pediatrică la Anadolu Sağlık Merkezi, „Leșinul este ca un fel de siguranță a creierului. Atunci când persoana care leșină sau copilul este ținut în poziție verticală, fluxul de sânge este și mai dificil, ceea ce poate duce la contracții și mișcări involuntare ale ochilor. De aceea, persoana trebuie să fie așezată. De asemenea, leșinul poate fi un simptom al anemiei, slăbiciunii cauzate de boli cronice sau al unor stări psihologice grave. Atunci când apare primul leșin, este necesar să fie evaluat de către un medic pediatru, cardiolog sau neurolog pediatru,” a explicat Dr. Sinan Çomu, oferind informații importante despre subiect.
Situațiile care pot duce la pierderi bruște de sânge, frica sau vedere de sânge pot provoca reflexul nervului vagal, excitație excesivă, mai ales în medii calde și fără aer, stând în picioare pentru o perioadă lungă, mișcări bruște pe stomacul gol, ridicarea bruscă în perioadele de slăbiciune a corpului, urinarea în picioare și, în cazuri rare, perierea părului. De obicei, înainte de leșin, pot apărea senzații de slăbiciune, greață, vedere încețoșată sau țăcănit în urechi. Aceste simptome, cunoscute și sub denumirea de „presincopă,” pot precede pierderea conștienței dacă fluxul de sânge către creier nu se restabilește în câteva secunde. Pentru a preveni leșinul, este important să acordați atenție simptomelor precum întunecarea vederii, amețelile sau țăcănitul și să vă așezați câteva secunde pentru a vă recupera înainte de a continua activitatea. De asemenea, menținerea unui echilibru adecvat al nutrienților și fluidelor în organism este esențială.
În timpul leșinului, este esențial să puneți pacientul într-o poziție de repaus. Dacă se consideră că are ceva în gură, este mai bine să fie întors pe partea laterală. Ridicarea picioarelor și mutarea pacientului într-un mediu bine ventilat și confortabil ajută la restabilirea conștienței. Răcorirea cu apă sau colonie și oferirea unui lichid cu zahăr după ce conștiența a revenit pot fi de ajutor. Dacă starea de conștiență continuă să fie afectată, pacientul trebuie transportat la cel mai apropiat spital, de preferat cu ambulanța. Menținerea pacientului în poziție verticală pentru a preveni căderea este o greșeală care poate prelungi leșinul și poate duce la simptome asemănătoare crizelor.
Data ultimei actualizări: 26 Nisan 2022
Data publicării: 26 Nisan 2022