Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu au oferit ajutor în Van
Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu, după cutremurul devastator din Van care a provocat mare tristețe în întreaga Turcie, au ajuns în zonă cu un camion de prim ajutor în termen de 24 de ore și au oferit servicii medicale supraviețuitorilor.

În camionul de prim ajutor instalat în centrul Erciș, una dintre zonele desemnate de Centrul de Comandă al Crizei al Ministerului Sănătății, au fost pregătite un birou de examinare, un compartiment pentru prelevarea de sânge și intervenții, un aparat de radiografie mobil, precum și medicamentele și materialele necesare.
Directorul Serviciilor Medicale al Centrului de Sănătate Anadolu, Prof. Dr. Metin Çakmakçı, a spus că, imediat ce au aflat de marele dezastru, au luat legătura cu Ministerul Sănătății și au început pregătirile. Echipa de sănătate formată din 19 persoane, inclusiv specialiști în ortopedie, chirurgie generală, boli interne, pneumologie și terapie intensivă, medic de familie, asistente și tehnicieni de urgență, a plecat cu camionul de prim ajutor în zona afectată de cutremur.
Dr. Hişam Alahdab, specialist în pneumologie aflat în echipa medicală din Van, a oferit următoarele informații despre activitatea din Van: „Am ajuns în zona afectată de cutremur cu un camion echipat de Fundația Anadolu, care conținea îmbrăcăminte, scutece pentru bebeluși și lapte, botine pentru copii, șosete, sobă electrică și alimente, precum și cu echipamente medicale. Ne-am desfășurat activitatea în trei direcții separate. În prima noapte am oferit suport unui spital de campanie. Am continuat să oferim suport spitalului de campanie pe măsură ce era necesar. A doua activitate a fost furnizarea de servicii de policlinică. În unitatea de sănătate montată într-o cort, am început rapid să îngrijim pacienții. Numărul pacienților pe care i-am tratat a depășit 300. A treia direcție de serviciu a fost formată de echipele mobile. Cu o ambulanță dotată cu un medic și o asistentă și echipamentele necesare, am oferit servicii medicale în satele greu accesibile. În policlinica noastră au venit pacienți cu infecții, fracturi, răni, contuzii, bronșită, hipertensiune arterială, tulburări de ritm, diabet, infecții ale căilor respiratorii superioare și infecții ale tractului urinar. La copii, cele mai frecvente probleme au fost infecțiile virale și febra.”