Tratament de Radioterapie Inteligent: Tratament cu Radioizotopi
Odată cu răspândirea din ce în ce mai mare a cancerului, una dintre cele mai importante boli ale vremurilor noastre, au apărut noi și mult mai eficiente metode de tratament. Unul dintre cele mai importante tratamente este „Tratamentul cu Radioizotopi”. În cadrul Departamentului de Medicină Nucleară, folosind substanțe radioactive marcate cu radiații direcționate, pacienții diagnosticați cu cancer de prostată și tumori neuroendocrine pot fi tratați cu cele mai moderne metode de tratament. Radiația marcată cu substanța care vizează țesutul tumoral, administrată intravenos pacientului, ajunge la toate celulele tumorale din corp și le distruge. Deși acest tratament funcționează similar cu radioterapia, oferă posibilitatea de a distruge tumoarea din interior prin radiații interne. Fiind un tratament direcționat, metoda nu afectează celulele sănătoase din corp; astfel, calitatea vieții pacientului nu este deteriorată și durata de viață este prelungită. Focalizându-se doar pe distrugerea tumorilor fără a afecta alte țesuturi și organe sănătoase, acest tratament poate fi numit și „tratament de radioterapie inteligent”.

Specialistul în Medicină Nucleară al Centrului de Sănătate Anadolu, Conf. Dr. Kezban Berberoğlu, a răspuns întrebărilor legate de tratamentele cu radioizotopi...
Ce sunt tratamentele cu radioizotopi?
„Tratamentul cu radioizotopi” poate fi definit pe scurt ca fiind un tratament bazat pe utilizarea substanțelor care emit radiații. Aceste tratamente fac o diferență semnificativă pentru pacienți în tratarea unor boli precum cancerul de prostată și tumorile neuroendocrine. Ele oferă pacienților o metodă suplimentară de tratament, diferită de chimioterapie și radioterapie.
Specialistul în Medicină Nucleară, Conf. Dr. Kezban Berberoğlu, a fost invitat la emisiunea „Çağla İle Yeni Bir Gün”, prezentată de Çağla Şikel, difuzată live pe FOX TV.
În cadrul Departamentului de Medicină Nucleară, folosim substanțe radioactive pentru diagnosticarea bolilor. Aceste substanțe includ tehnici precum tehnesiu 99m și fluor 18. Adăugăm substanțe specifice organului sau aplicației dorite la partea radioactivă. De exemplu, dacă dorim să efectuăm o scintigrafie a oaselor, folosim un agent special pentru oase; sau dacă dorim să vizualizăm o tumoră, adăugăm o substanță precum glucoza, care pătrunde în tumoră și indică viabilitatea acesteia. Până acum, în medicina nucleară, am discutat în principal despre FDG PET-CT marcat cu F18, adică despre studiile realizate cu substanța de fluor 18 legată de glucoză. Folosim această substanță în multe tipuri de cancer și este o metodă standard în ghiduri. Totuși, știința medicală evoluează și am observat că nu putem vizualiza bine anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. În studiile realizate, am descoperit că imagistica utilizând un agent specific pentru prostată marcat cu Galiu 68 a devenit standardul de aur pentru vizualizarea cancerului de prostată, pentru diagnostic, stadializare și răspunsul la tratament. În mod similar, pentru tumorile neuroendocrine, care nu sunt vizualizate bine cu metoda FDG PET/CT, am dezvoltat o metodă de imagistică foarte fiabilă prin legarea substanței Dota specifică tumorii cu Galiu 68. Aceste metode ne permit să aducem contribuții semnificative pacienților în practica noastră de rutină.
Imaginarea bolilor cu substanțe radioactive adecvate este extrem de importantă, deoarece dacă marcăm boala cu radiații terapeutice, putem trata prin administrarea de radiații țintite prin intermediul vaselor de sânge. În medicină, numim aceste agenți de imagistică „agenți teranostici”. Acest lucru poate fi considerat începutul unei erede în medicină. Astfel, în bolile precum cancerul de prostată sau tumorile neuroendocrine, studiile PET/CT realizate cu agenți adecvați ne permit să diagnosticăm, să stadializăm și să evaluăm răspunsul la tratament. Un alt aspect important al acestor agenți teranostici este că ne indică dacă boala poate fi tratată cu radiații marcate specific. Prin realizarea acestei imagini înainte de tratament, putem anticipa eficiența tratamentului nostru. Dacă în scanarea PET-CT cu Galiu-68 observăm leziuni și putem distinge celulele canceroase, înțelegem că tratamentele cu radioizotopi vor fi benefice.
Ce agenți aveți pentru tratament?
Pentru tratament, avem la dispoziție două substanțe radioactive: Lutetiu-177 și Actiniu 225. Ambele pot fi utilizate în tratamentele cancerului. Actiniu 225 emite energie alfa pură către tumoră. Lutetiu, pe de altă parte, pătrunde în celulele tumorale folosind energie beta. Ambele substanțe radioactive cauzează daune în ADN-ul celulelor tumorale, ceea ce duce la moartea acestora. Această metodă de tratament poate fi considerată „radioterapie internă” sau „din interior”. Cel mai mare avantaj al acestui tratament este că substanța radioactivă vizează exclusiv tumorile, minimizând daunele asupra țesuturilor și organelor din jur. Tratamentul cu radioizotopi este, așadar, o metodă „inteligentă” și „țintită”. Pacienții care primesc aceste tratamente de radiație pot fi externați în aceeași zi sau a doua zi, fără a expune semnificativ mediul înconjurător la radiații.
Tratamentul țintit, inteligent, adică...
Absolut. Putem spune că este vorba de „tratament cu radioizotopi țintiți”. De asemenea, le putem numi „tratamente cu radiație inteligentă”.
Când se apelează la aceste tratamente?
Tratamentul cu radioizotopi este utilizat în cazurile în care tratamentele cu radioterapie și chimioterapie nu sunt foarte eficiente. De cele mai multe ori, tratamentele se completează reciproc. Într-un mediu multidisciplinar, în care mai multe specialități colaborează și se susțin reciproc, echipa decide când să aplice tratamentul. Deci, expresia „tratament de ultimă opțiune” nu este corectă. Succesul tratamentelor aplicate la momentul potrivit este mai mare. Este important ca întreaga echipă să fie sensibilă la oportunitatea pacientului de a beneficia de această șansă.
Cât de răspândite sunt tratamentele cu radioizotopi?
Răspândirea tratamentelor crește pe măsură ce publicațiile despre succesul lor devin mai frecvente. Observăm că tratamentele au un succes mai mare atunci când sunt aplicate de echipe experimentate și cu o cultură de lucru multidisciplinară. Planificarea personalizată și monitorizarea adecvată a pacientului contribuie la succesul tratamentului
Cărui tip de pacienți le sunt aplicate aceste tratamente?
Aceste tratamente sunt utilizate pentru pacienții cu cancer de prostată metastatic rezistent la hormoni și tumorile neuroendocrine. Prin aceste tratamente, observăm că pacienții cu cancer de prostată metastatic, care nu răspundeau la tratament, încep să răspundă, iar durerile lor se reduc. Deoarece nu apar efecte secundare, pacienții trec printr-o perioadă confortabilă, ceea ce este deosebit de important pentru pacienții vârstnici. Este o mare satisfacție să putem oferi pacienților o perioadă de tratament confortabilă și eficientă, în loc de tratamente ineficiente și cu efecte secundare. De exemplu, vedem adesea pacienți care vin la prima sesiune cu scaunul cu rotile și pleacă mergând după a doua sesiune.
Câte sesiuni de tratament cu radioizotopi sunt necesare?
Doza de radiație necesară pentru a distruge complet cancerul este foarte mare. Nu putem administra această doză într-o singură sesiune deoarece și celulele normale ar fi afectate. Prin urmare, aplicăm tratamentele la intervale de 2 luni, cu 4-6 sesiuni. Datorită probabilității reduse de efecte secundare și a răspunsurilor bune la tratament, această metodă oferă pacienților un proces de tratament confortabil și contribuie semnificativ la tratamentul lor.
Data ultimei actualizări: 16 Mayıs 2023
Data publicării: 26 Şubat 2021