Centrul Medical Anadolu
Centrul Medical Anadolu

Care sunt cauzele roșeaței la nivelul sânului?

Roșeața sânului este o plângere destul de frecventă. De obicei, este rezultatul unor reacții alergice, dar poate fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni importante, cum ar fi inflamația sânului sau cancerul. De aceea, atunci când se observă simptome precum durere, roșeață sau umflături la nivelul sânului, este important să se consulte imediat un specialist în chirurgie generală.

Care sunt afecțiunile care pot cauza roșeața sânului?

  1. Infecția sânului (Mastita)

Mastita este o infecție a țesutului mamar caracterizată prin durere, umflare, creșterea temperaturii și roșeață. De obicei, apare la femeile care alăptează, dar poate apărea și la femeile care nu alăptează. Simptomele inflamației sânului includ febră, frisoane, oboseală, greață, umflare, durere, roșeață și creșterea temperaturii la nivelul sânului.

  1. Abcesul mamar

Abcesul mamar este cauzat de obicei de o bacterie numită Staphylococcus aureus, care este frecvent întâlnită pe pielea normală. Aproximativ 20% din cazurile de roșeață a sânului sunt cauzate de abces. Dacă există un chist în sân și acesta se infectează, poate evolua într-un abces, provocând durere, roșeață și creșterea temperaturii.

  1. Cancerul mamar inflamator

Cancerul mamar inflamator (IBC) este un tip rar și agresiv de cancer mamar care apare atunci când celulele canceroase blochează vasele limfatice de la nivelul pielii sânului. IBC se diferențiază de alte forme de cancer mamar prin faptul că de obicei nu formează o masă sau un țesut tumoral.

Deși majoritatea cazurilor de cancer mamar încep sub formă de masă solidă, cancerul mamar inflamator se manifestă prin senzație de greutate în sân și roșeață și inflamație a pielii, fără leziuni vizibile. Simptomele acestui tip de cancer sunt similare cu cele ale mastitei, dar în timp ce mastita răspunde la tratamentul cu antibiotice, simptomele cancerului mamar inflamator nu se ameliorează cu antibiotice.

Când vasele limfatice de la nivelul pielii sânului sunt blocate de celule canceroase, apar simptome precum roșeață, creșterea temperaturii, durere și umflare. Alte simptome pot include masă dureroasă în sân, secreții la nivelul mamelonului, aspect de coajă de portocală a pielii sânului, umflături la nivelul ganglionilor limfatici din axilă și aplatizarea mamelonului.

  1. Eczemă la nivelul mamelonului

Eczemele pot cauza roșeață la nivelul unuia sau ambelor mameloane și în jurul acestora. Eczema mamelonară apare frecvent în a 5-a sau a 6-a lună după naștere. La femeile care alăptează, arderea și mâncărimea sânului în timpul alăptării sunt simptome frecvente.

  1. Boala Paget a sânului

Boala Paget a sânului este un tip rar de cancer care apare pe pielea mamelonului și, de obicei, în zona înconjurătoare numită areola. La majoritatea femeilor cu boala Paget, se găsesc tumori în țesutul mamar din același sân. Boala se manifestă prin mâncărime, furnicături sau roșeață, descuamare, cruste sau îngroșare a pielii mamelonului și/sau areola, aplatizarea mamelonului și secreții.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Centrul de Sănătate a Sânilor