Ce este măduva osoasă?
Oasele sunt structuri vitale care protejează corpul, permit mișcarea și sunt compuse din os, măduvă osoasă și un țesut conjunctiv care le înconjoară. Una dintre cele mai importante funcții ale oaselor este producția de sânge. Dar ce este măduva osoasă, care joacă un rol esențial în formarea sângelui? Care sunt tipurile de măduvă osoasă? Pentru răspunsuri la aceste întrebări și alte informații despre măduva osoasă, continuați să citiți articolul.

Ce este măduva osoasă?
Oasele, care sunt o parte importantă a sistemului de mișcare, se împart în categorii precum oase lungi, scurte, plate, neregulate și spongioase. Oasele din sistemul scheletic, cum ar fi femurul, osul pelvian și osul stern, sunt mai lungi decât lățimea lor. Când se analizează structura oaselor lungi, se observă că acestea conțin o structură lungă numită diafiză, o cavitate și o structură compactă care înconjoară această cavitate. Cavitățile din oasele lungi conțin o structură nutritivă și spongioasă numită măduvă osoasă. Funcția principală a măduvei osoase este de a produce și de a elibera celulele sanguine. Celulele stem (stem cell) din măduva osoasă joacă un rol activ în formarea sângelui. Acestea produc globule roșii (eritrocite), globule albe (leucocite) și trombocite în funcție de necesitățile organismului. Celulele stem au capacitatea de a se multiplica și de a se copia. Celulele stem copiate generează celule sanguine mature. Celulele sanguine mature care ating un nivel suficient de maturitate se desprind de măduva osoasă și intră în circulație. În măduva osoasă se găsesc trei tipuri principale de celule: celule stem, celule progenitoare care permit formarea diferitelor serii de celule și celule sanguine mature care se alătură circulației sanguine.
Care sunt tipurile de măduvă osoasă?
Măduva osoasă se împarte în două subcategorii: măduva osoasă galbenă și măduva osoasă roșie. Atât măduva osoasă galbenă, cât și măduva osoasă roșie conțin vase de sânge. Totuși, există câteva diferențe între ele. Iată câteva dintre diferențele dintre măduva osoasă galbenă și măduva osoasă roșie:
Motivul principal pentru care cele două subtipuri de măduvă osoasă sunt denumite galbenă și roșie este diferența în structurile pe care le conțin. Măduva osoasă roșie își primește numele de la eritrocitele și seriile de eritrocite conținute. Măduva osoasă galbenă conține numeroase celule de grăsime, motiv pentru care are culoarea galbenă. În perioada nou-născutului, organismul conține doar măduva osoasă roșie. Aproximativ la vârsta de 5-6 ani, măduva osoasă roșie începe să se transforme în măduva osoasă galbenă. La adulți, aproximativ jumătate din cantitatea de măduvă osoasă este roșie, iar cealaltă jumătate este galbenă. Una dintre cele mai importante diferențe dintre măduva osoasă galbenă și roșie se referă la producția de sânge. Măduva osoasă roșie produce celule sanguine, în timp ce măduva osoasă galbenă nu produce celule sanguine. Măduva osoasă roșie este implicată în distrugerea eritrocitelor și depozitarea fierului rezultat în urma distrugerii acestora. Pe lângă măduva osoasă roșie, fierul este depozitat și în organe precum ficatul și splina. Măduva osoasă galbenă funcționează ca un depozit de grăsime. În cazuri de pierdere excesivă de sânge, măduva osoasă galbenă se transformă în măduva osoasă roșie pentru a sprijini procesul de producție a sângelui al organismului. Formarea celulelor T și B nediferențiate care sunt transportate prin sânge către organele limfoide centrale are loc în măduva osoasă roșie. Producția de limfocite în măduva osoasă are loc de obicei atunci când apare o leziune sau o boală în oricare organ al sistemului limfoid.
Bolile Măduvei Osoase
Măduva osoasă joacă un rol activ în producția de celule sanguine, astfel că orice disfuncție a acesteia poate duce la apariția diverselor boli de sânge. Cele mai importante boli ale măduvei osoase sunt:
Myelom multiplu: Myelomul multiplu sau myelomul este un tip de cancer care provine din celulele plasmă ale leucocitelor. La pacienții cu myelom, ADN-ul celulelor plasmă este deteriorat. Aceste celule deteriorate sunt denumite celule de myelom. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul myelomului nu prezintă tumori. În boala myelomului, celulele de myelom se reproduc necontrolat în măduva osoasă.
Anemia cu celule secera: În interiorul globulelor roșii se află structuri numite hemoglobină, care au rolul de a transporta oxigenul. Din diverse motive, eritrocitele care conțin hemoglobină dezvoltă anomalii și capătă aspectul de secera.
Anemia mediterraneană (talasemie): Anemia mediterraneană este o boală de sânge care se întâlnește frecvent în întreaga lume, în special în regiunile mediteraneene. În structura hemoglobinei se găsește o structură numită lanț globină. O anomalie în structura lanțului globină duce la o producție redusă sau absentă de globină. Această afecțiune este cunoscută sub numele de anemia mediterraneană sau talasemie.
Lymphom: Cancerele limfatice, cunoscute și sub numele de limfoame, sunt tipuri de cancer care apar din proliferarea necontrolată a limfocitelor din organe precum măduva osoasă, splină și ficat. Cancerele limfatice pot fi tratate prin chimioterapie, radioterapie, iar în cazuri necesare, transplantul de măduvă osoasă poate fi salvator.
Leucemie: Cunoscută și sub numele de cancer de sânge sau cancer al măduvei osoase, leucemia este un tip de cancer care apare din proliferarea necontrolată a celulelor albe din sânge (leucocite), numite myeloide și limfoide, produse în măduva osoasă.
Ce este Transplantul de Măduvă Osoasă și Cum se Realizează?
Transplantul de măduvă osoasă, cunoscut și sub numele de transplant de celule stem, este una dintre metodele de tratament utilizate pentru boli precum anemia mediterraneană, limfomul și leucemia. În trecut, pentru colectarea celulelor stem se folosea doar măduva osoasă, astfel că transplantul de măduvă osoasă și transplantul de celule stem erau utilizate în mod interschimbabil. Astăzi, sursa celulelor stem poate fi chiar pacientul însuși, în ceea ce se numește transplant autolog de celule stem. În transplantul de măduvă osoasă este necesar în general un donator sănătos. Procesul de transplant al măduvei osoase implică preluarea măduvei osoase de la un donator sănătos și transferul acesteia către pacient printr-o venă. Dacă celulele stem primite de la donator se potrivesc cu pacientul, începe procesul de producție de sânge nou. În timpul transplantului de măduvă osoasă se folosește anestezie generală. Medici specializați lucrează într-un mediu steril de sală de operație, folosind ace speciale pentru a pătrunde în osul donatorului și a extrage măduva osoasă în seringi. Celulele stem principale extrase de la donator sunt plasate într-o pungă specială și transferate imediat prin venă către pacient. După un transplant reușit, producția sănătoasă de sânge încep să se manifeste în aproximativ 3 săptămâni. Pentru a crește șansele de potrivire între donator și primitor, pacientul este monitorizat și tratat timp de aproximativ 6 luni.
Întrebări frecvente despre transplantul de măduvă osoasă
Cine pot fi donatori de celule stem pentru măduva osoasă?
Succesul transplantului de măduvă osoasă este direct proporțional cu potrivirea donatorului. De aceea, există anumite criterii pentru a deveni donator de măduvă osoasă. Pot fi donatori de măduvă osoasă:
- Frații care au grupe de țesuturi compatibile,
- Rudele cu legături de sânge rare,
- Alte persoane care au grupe de țesuturi compatibile, dar nu au legături de sânge,
- Pacientul însuși,
- Măduva osoasă proprie a pacientului, colectată și conservată în timpul perioadelor de sănătate, poate fi de asemenea utilizată în timpul transplantului. În anumite cazuri, este posibil să se colecteze celule stem din sângele cordonului ombilical al unui frate nou-născut.
Există efecte secundare ale transplantului de măduvă osoasă?
Transplantul de măduvă osoasă are efecte secundare relativ ușoare pentru donator. Aceste efecte secundare pot include slăbiciune, oboseală, dureri în zona splinei, febră și complicații asemănătoare răcelii. Pentru recipient, transplantul de măduvă osoasă poate cauza complicații serioase înainte și după procedură. Una dintre principalele complicații este respingerea celulelor stem de către organismul pacientului. Celulele imune produse de măduva osoasă pot considera țesuturile și organele proprii ale pacientului ca fiind agenți străini și pot începe să le atace.
Ce trebuie avut în vedere după transplantul de măduvă osoasă?
După transplantul de măduvă osoasă, este important ca pacienții să se prezinte regulat la controale medicale. De asemenea, trebuie să se acorde atenție unei alimentații sănătoase și echilibrate, să se facă exerciții ușoare și să se evite obiceiurile dăunătoare, precum consumul de produse din tutun.
Data ultimei actualizări: 20 Eylül 2022
Data publicării: 20 Eylül 2022