23 august 2023
Andropauza: Ce Este, Simptomele, Metodele de Diagnostic și Tratamentul
Varicocelul este o problemă de sănătate care afectează bărbații la nivel mondial. Deși nu reprezintă un risc vital, poate influența confortul persoanei și poate fi considerat un factor de risc, în special pentru cei care doresc să aibă copii. Aproape 40% dintre bărbații care suferă de infertilitate pot avea varicocel ca factor contributiv.
Sistemul reproductiv al bărbaților este responsabil pentru producția, depozitarea și transportul spermei. Spermatozoidul este celula reproductivă masculină care fertilizează ovulul feminin. La bărbați, sperma este stocată în unități numite testicule, care sintetizează și hormonul testosteron. Un bărbat sănătos are două testicule. Scrotumul este sacul care susține testiculele. Spermele se maturizează în tubul spiralat (epididim) situat în spatele fiecărui testicul. Spermele sunt transportate de un tub numit vas deferent către prostată. Prostata este o glanda situată în partea anterioară a intestinului, imediat sub vezica urinară, care înconjoară ieșirea vezicii urinare și este responsabilă pentru producerea lichidului protector care protejează spermatozoizii.
Când are loc ejacularea, spermatozoizii împreună cu lichidul protector secretat de prostată formează sperma, care este eliminată prin uretră prin vârful penisului. Pentru o producție sănătoasă de spermă și stocarea acesteia, temperatura din testicule trebuie să fie mai mică decât temperatura corpului. Înainte de a ajunge sângele la testicule, arterele testiculare au vase care funcționează ca un schimbător de căldură cu flux invers și care transportă sângele sărăcit de oxigen. Aceste vase, numite plexul pampiniform, ajută la menținerea unei temperaturi constante a testiculelor, contribuind astfel la producția de spermă de calitate. Varicocelul este o expansiune asemănătoare varicelor a plexului pampiniform. De obicei, nu provoacă probleme serioase și este considerat inofensiv, dar în anumite cazuri poate cauza durere sau micșorarea testiculelor. Expansiunea vaselor din scrotum poate duce la supraîncălzirea testiculelor și, ca urmare, la scăderea producției de spermă și la scăderea calității acesteia.
Varicocelul, în general, progresează fără simptome evidente. Deși nu este considerat o problemă gravă, poate afecta calitatea și numărul spermatozoizilor, în special la bărbații care doresc să aibă copii. De obicei, bărbații care se confruntă cu infertilitate inexplicabilă sunt examinați pentru varicocel. Simptomele varicocelului pot include:
Pentru diagnosticarea varicocelului, medicul urolog examinează istoricul medical al pacientului, obține informații despre simptome și efectuează un examen fizic. Dacă se suspectează varicocel, pot fi solicitate următoarele teste:
Dacă se confirmă prezența varicocelului, severitatea acestuia este evaluată:
Nu există un factor de risc specific sau o cauză clară pentru dezvoltarea varicocelului. Fiecare testicul este situat într-un cordon spermatic, care include nervii testiculari, canalul care transportă sperma (vas deferent), arterele și venele testiculare. Acest cordon ajută la menținerea testiculelor stabile. În vasele sănătoase există valve unidirecționale care permit sângele să se miște din testicule spre scrotum și să fie trimis înapoi spre inimă. În unele cazuri, aceste valve pot să nu funcționeze corect, provocând acumularea de sânge și lărgirea vaselor. Vasele dilatate pot duce în timp la varicocel. Factorii posibili care pot contribui la dilatarea vaselor includ:
Tratamentul varicocelului variază în funcție de gradul de lărgire a vaselor. În cazul varicocelului de grad scăzut, următoarele opțiuni pot fi recomandate de medic:
Chirurgia varicocelului, cunoscută sub numele de varicoselectomie, este o procedură chirurgicală realizată în spital, sub anestezie generală sau locală. În această intervenție, medicul urolog accesează abdomenul sau pelvisul printr-o incizie chirurgicală. Vasele lărgite sunt secționate și capetele sunt legate. În timpul operației, vasele sunt mărite sub microscop (microchirurgie), astfel încât vasele lărgite sunt închise, iar sângele circulă prin alte vase. Un alt tratament utilizat pentru varicocel este embolizarea varicocelului. În această metodă, brațul sau zona inghinală a pacientului sunt anesteziate și se introduce un tub subțire în vena. Cu ajutorul unui aparat de angiografie, se identifică vasele lărgite, iar acestea sunt închise cu fire speciale.
În săptămâna imediat următoare operației de varicocel, este important ca pacientul să se odihnească. Zona unde a fost efectuată intervenția trebuie protejată de lovituri și pansamentele trebuie efectuate regulat. În această perioadă, se recomandă evitarea dușurilor. Medicul va decide deschiderea pansamentelor și reluarea dușurilor în funcție de starea plăgii chirurgicale. În lunile următoare operației, ridicarea de greutăți mari și activitățile fizice solicitante pot prelungi procesul de recuperare. Este normal să apară umflături în testicule sau în jurul acestora în primele zile după intervenție. Se poate observa acumularea de lichid numit hidrocela în jurul testiculelor, caz în care poate fi necesară o a doua intervenție chirurgicală, cunoscută sub numele de operația de hidrocela.
Pentru a preveni afectarea sănătății sexuale și pentru a evita problemele sistemului circulator la vârste mai înaintate, este important să efectuați controale regulate. În special, persoanele cu capacitate reproductivă care prezintă factori de risc sau simptome de varicocel ar trebui să consulte un specialist cât mai curând posibil.
Data ultimei actualizări: 11 Mart 2024
Data publicării: 11 Mart 2024
Urologie
Urologie
Urologie
Urologie