20 august 2023
Aspecte de care să se țină cont în legătură cu circumcizia
Deși hernia inghinală începe să se dezvolte în timpul sarcinii, după naștere, anumite factori declanșatori pot facilita apariția acesteia. Specialistul în chirurgie pediatrică al Anadolu Sağlık Merkezi, Dr. Nadir Tosyalı, afirmă că cel mai evident semn al herniei inghinale este umflarea în zona inghinală. „Această umflare dispare atunci când este apăsată și produce un sunet asemănător cu cel al gazului. Tusea prelungită, constipația, acumularea de lichid în abdomen, nașterea prematură sau greutatea mică la naștere, precum și anumite afecțiuni ale țesutului conjunctiv sau bolile metabolice pot declanșa formarea herniei inghinale”, explică Dr. Nadir Tosyalı. El adaugă că hernia inghinală este o afecțiune foarte tipică și, de obicei, părinții vin la medic deja cu diagnosticul pus. „Pentru că părinții, atunci când observă o umflare în zona inghinală, își dau seama că este vorba de o problemă diferită și vin direct la noi cu această observație. Noi punem mare preț pe acest lucru. Faptul că familia ne oferă această informație ne ajută să stabilim în mare parte diagnosticul”, spune Dr. Nadir Tosyalı.
Specialistul în chirurgie pediatrică, Dr. Nadir Tosyalı, subliniază că, în cazul bebelușilor, umflarea în zona inghinală este identificată prin examinări efectuate în timpul în care bebelușul este culcat, iar în cazul copiilor mai mari, prin tuse în timp ce sunt în picioare sau prin strângere. „Dacă aceste semne nu sunt prezente, examinarea manuală a zonei inghinale poate dezvălui o ușoară acumulare de țesut, cunoscută sub denumirea de semn de mănușă de mătase, care oferă un indiciu important. Umflarea observată de părinți sau vizibilitatea acesteia în timpul examinării atunci când copilul este strâns, alături de evaluarea prin ecografie a ambelor părți, stabilește clar diagnosticul”, explică Dr. Nadir Tosyalı.
Dr. Nadir Tosyalı afirmă că hernia inghinală nu se vindecă de la sine, „Trebuie tratată întotdeauna. Tratamentul, ca și în trecut, este exclusiv chirurgical. Nu există tratamente fără operație. Operația durează între 15 și 20 de minute și se efectuează sub anestezie generală. De obicei, copiii operați dimineața sunt externați în aceeași zi, după-amiaza. Există câteva concepții greșite, cum ar fi folosirea 'bandajelor herniare'. Aceste metode care aplică presiune asupra zonei inghinale nu au niciun beneficiu și pot cauza complicații, îngreunând astfel operațiile ulterioare. Acestea trebuie evitate absolut”, adaugă Dr. Nadir Tosyalı.
Dr. Nadir Tosyalı subliniază că, după un tratament chirurgical reușit, se obține un rezultat pozitiv în 99% din cazuri. „Hernia inghinală poate recidiva în 1% din cazuri. Chiar și cu o intervenție chirurgicală reușită, pot apărea afecțiuni ale țesutului conjunctiv în viitor. După operație, trebuie acordată atenție igienei zonei, iar problemele precum tusea excesivă și constipația trebuie rezolvate”, explică specialistul.
Dr. Nadir Tosyalı menționează că strangularea herniei inghinale, o afecțiune frecventă în perioada copilăriei, reprezintă o situație în care organele din sacul herniar sunt strânse și hernia nu poate fi redusă. „Această situație este extrem de dureroasă și cauzează disconfort. În stadii avansate și prelungite, poate duce la necrozarea organelor din sacul herniar, afectând intestinul, uneori testiculul sau ovarul copilului. În cazurile întârziate, se pot întâlni situații de șoc septic, care pot pune viața în pericol”, adaugă Dr. Nadir Tosyalı.
Data ultimei actualizări: 21 Eylül 2023
Data publicării: 21 Eylül 2023
Chirurgie Pediatrică