Centrul pentru Varice

Problema varicelor este la fel de veche ca istoria umanității. În unele statui grecești realizate acum 2500 de ani, varicele sunt reprezentate foarte clar. Totuși, documentele scrise le-au descris pentru prima dată în papirusurile Ebers din jurul anului 1600 î.Hr. Astăzi, varicele sunt considerate o afecțiune socială foarte răspândită, afectând între 5% și 40% din populație. Deși de obicei nu au o importanță vitală, ele pot reduce calitatea vieții și pot cauza probleme cosmetice serioase.

 

Se estimează că în țara noastră există cel puțin 5 milioane de persoane cu varice de diferite grade, ceea ce este evident. Sângele curat care ajunge la picioare este trimis la plămâni prin pomparea generată de contracțiile mușchilor picioarelor în venele adânci. Forța gravitațională creează o presiune care împiedică întoarcerea acestui sânge către picioare. Valvele din venele picioarelor permit sângelui să curgă doar spre inimă și se închid pentru a preveni întoarcerea sângelui cauzată de gravitație. Dacă aceste valve sunt distruse din cauza unor factori ereditari sau dobândiți, sângele trimis la plămâni poate reveni (reflux) și se acumulează în venele picioarelor. Creșterea presiunii din cauza acumulării de sânge în timp duce la umflarea și lărgirea venelor din picioare, rezultând în varice.

Ce sunt varicele?


În cea mai simplă definiție, varicele sunt o boală exclusiv umană, caracterizată prin lărgirea, alungirea și îngroșarea venelor, în special în picioare. Nu au fost găsite la alte mamifere. Lărgirea acestui sistem, care are rolul de a transporta sângele de la picioare către inimă (de jos în sus), se datorează disfuncției valvelor venoase din venele picioarelor (insuficiență venoasă).

În general, există trei tipuri de varice, în funcție de dimensiune și apropierea de piele:

 

Varice mari (varice venoase)

Acestea sunt varice care se evidențiază pe piele, având diametre între 4-15 mm și, de obicei, se formează din cauza insuficienței valvei într-o venă superficială mare.

Varice de dimensiuni medii (vene reticulare)

Aceste varice se evidențiază ușor deasupra pielii, au culori verzi-roșii și diametre între 2-4 mm și, de obicei, se formează din cauza insuficienței valvei într-o venă superficială mai mică.

Varice capilare (vene păianjen)

Aceste varice nu se evidențiază deasupra pielii, au diametre mai mici de 1-2 mm și sunt de culoare roșie-mov. Ele se formează de obicei din cauza insuficienței valvei într-una sau mai multe vene superficiale mici.

Care sunt simptomele varicelor?

 

  1. Umflături: De obicei apar la glezne și gambe. Este vorba de o umflătură care se dezvoltă, în special spre seară, după ce stăm în picioare mult timp și care nu este prezentă dimineața, după ce ne trezim.
  2. Durere: Este o durere surdă, profundă și care dă senzația de greutate în picior, care apare în urma statului prelungit în picioare. Durerea se ameliorează atunci când ridicăm piciorul sau ne întindem pentru o perioadă.
  3. Mâncărime: Se poate observa mâncărime însoțită de o senzație de ardere și pulsare, în special atunci când apare o schimbare de culoare, în jurul gleznei și a zonei adiacente.
  4. Crampe nocturne, oboseală și senzație de tensiune: În special după perioade lungi de stat în picioare sau după călătorii lungi, se pot manifesta senzații de neliniște și dificultăți în găsirea unei poziții confortabile pentru picioare. Aceste simptome pot fi un semn de probleme cu varicele.
  5. Tromboflebite: Acestea sunt formarea de cheaguri de sânge și inflamarea venelor dilatate după un traumatism sau spontan. Pielea devine roșie, se încălzește și devine extrem de sensibilă. De obicei, se rezolvă de la sine sau cu tratament, dar pot recidiva.
  6. Schimbări ale pielii: Pot varia de la schimbări de culoare până la răni deschise care nu se vindecă.
  7. Sângerare: Este singura situație de urgență. Datorită presiunii mari, sângerările din varice pot fi severe, dar de obicei pot fi oprite cu o compresie adecvată.

Cum evoluează boala varicoasă?


Durerea la nivelul picioarelor, crampele care se agravează pe parcursul zilei, durerea care apare în special în prima parte a nopții, umflarea picioarelor și a gleznelor, senzația de greutate în picioare, amorțeala și furnicăturile sunt simptome care se ameliorează odată cu începerea tratamentului. În cazurile avansate, unde tratamentul a fost întârziat, pot apărea leziuni la nivelul picioarelor care nu se vindecă, îngroșarea și întărirea pielii, sângerări, inflamație (flebita) cu dureri și umflături severe, precum și apariția de pete tot mai numeroase și mai închise la culoare, ceea ce poate face tratamentul mai dificil și simptomele pot persista în ciuda tratamentului.

În prezent, stadiile clinice ale dezvoltării varicelor sunt clasificate:

Cum se diagnostică varicele?


Semnele clinice ale bolii venoase cronice, cum ar fi edemul (umflătura), schimbările de culoare ale pielii și prezența ulcerelor venoase sunt, în general, suficiente pentru a pune un diagnostic de hipertensiune venoasă, fără a fi necesare metode suplimentare de diagnostic. Cu toate acestea, în cazurile suspecte, pentru a confirma diagnosticul, a determina cauza exactă (reflux, obstrucție sau disfuncție a pompei venoase) și pentru a stabili localizarea și gradul exact al bolii, se folosesc metode diagnostice suplimentare. În prezent, sunt preferate trei metode importante de diagnostic:

  1. Ultrasonografie
  2. Venografie cu contrast
  3. Venografie prin rezonanță magnetică

În prezent, venografia cu contrast a fost înlocuită în mare parte de tehnici noninvazive precum ultrasonografia duplex și imagistica prin rezonanță magnetică (RM). Alte tehnici sunt utilizate doar în cazurile de incertitudine diagnostică. Pe scurt, ultrasonografia duplex a devenit o metodă de diagnostic frecvent utilizată în clinică datorită ușurinței, fiabilității, repetabilității, noninvazivității și costului redus. Prin ultrasonografia duplex, se obțin imagini anatomice în timp real ale venelor adânci și superficiale folosind unde sonore, iar fluxul de sânge în aceste vase este evaluat dinamic; astfel, problemele din sistemul venos pot fi identificate și localizarea poate fi determinată cu ușurință.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Chirurgie Cardiovasculară

Chirurgie Cardiovasculară

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Prof. Dr. Haşim Üstünsoy

Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Chir. Ahmet Hulusi Arslan

Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Chir. Fatma Bahçeci

Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Prof. Dr. Haşim Üstünsoy

Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Chir. Ahmet Hulusi Arslan

Gebze

Chirurgie Cardiovasculară

Dr. Chir. Fatma Bahçeci

Afișează tot