Recomandări pentru Femeile care Intră în Menopauză Timpurie din Cauza Chimioterapiei

Multe femei sunt diagnosticate cu cancer de sân înainte de a intra în menopauză.

Potrivit celor mai recente cercetări, există o relație între tratamentul cancerului și menopauză, însă studiile sunt în continuare în desfășurare. Specialistul în Oncologie Medicală de la Centrul Medical Anadolu, Prof. Dr. Serdar Turhal, a declarat: „Un studiu care a investigat efectele secundare ale chimioterapiei și modificările calității vieții a fost prezentat la Congresul Asociației Europene de Oncologie. În acest studiu, s-a raportat că aproximativ 50% dintre pacienții care au primit chimioterapie preventivă pentru cancer de sân în stadiu incipient au intrat în menopauză, având în vedere că au încetat menstruația în perioada de urmărire de patru ani”. Prof. Dr. Serdar Turhal a făcut recomandări importante pe această temă...

În cadrul Congresului Asociației Europene de Oncologie, desfășurat la Paris, un studiu realizat pe 12.000 de pacienți a inclus 1.676 de femei cu vârste sub 50 de ani, care au fost diagnosticate cu cancer de sân, nu erau încă în menopauză și au primit chimioterapie. Aproximativ 91% dintre aceste paciente, cu o vârstă medie de 42 de ani, au primit chimioterapie, iar 75% dintre ele au beneficiat de tratament hormonal.

Ciclicitatea menstruală după chimioterapie variază în funcție de vârstă

Conform rezultatelor cercetării, pacienții cu cancer de sân care au urmat chimioterapie au intrat în menopauză după primul an de tratament, cu menstruațiile oprite. Studiul raportează că procentul pacienților care au intrat în menopauză după 1 an de chimioterapie era de 83%, în timp ce acest procent a scăzut la 58% pentru cei 745 de pacienți care au completat urmărirea de 4 ani. De asemenea, cercetarea arată că menstruațiile femeilor care au fost oprite de chimioterapie revin la normal după 1 sau 2 ani. Vârsta este un factor destul de important în restabilirea ciclului menstrual normal. La pacienții sub 34 de ani, menstruațiile revin în proporție de 45% la sfârșitul primului an, în timp ce la pacienții de peste 40 de ani, acest procent este de doar 7%. La sfârșitul celor 4 ani, procentul pacienților sub 34 de ani care au avut menstruații restabilite este de 78%, comparativ cu 26% pentru cei de peste 40 de ani.

Tipul de chimioterapie și starea pacientului influențează ciclul menstrual

Vârsta avansată și tipul de chimioterapie aplicat afectează probabilitatea de a intra în menopauză a pacientului. Raportul observă că starea de slăbiciune a pacientului împiedică de asemenea restabilirea ciclului menstrual. Un alt aspect important al acestui studiu este că femeile ale căror menstruații nu revin au o calitate a vieții semnificativ afectată. Aceste paciente prezintă simptome precum deficit de atenție, tulburări de concentrare și lipsă de dorință sexuală. Conform cercetării, pacienții sub 34 de ani care au urmat chimioterapie au un ciclu menstrual regulat în proporție de 50%, în timp ce pentru cei cu vârste între 35 și 40 de ani, acest procent este de 30%.

Se pot lua măsuri înainte de a începe chimioterapia?

Este posibil să se ia anumite măsuri înainte de a începe chimioterapia. Deși chimioterapia poate accelera procesul de menopauză prematură, cea mai importantă măsură preventivă este administrarea de medicamente hormonale care opresc menstruația înainte de începerea chimioterapiei; aceste medicamente sunt disponibile și în Turcia și pot fi obținute prin asigurare socială. Pe de altă parte, este important de menționat că aceste medicamente nu au efecte negative asupra eficienței tratamentului preventiv pentru cancerul de sân și, în anumite condiții, pot avea un efect pozitiv asupra evoluției cancerului de sân.

Cu toate măsurile preventive, există recomandări pentru menținerea unei bune calități a vieții în cazul în care menopauza survine. Iată recomandările Prof. Dr. Serdar Turhal:

  • Consumați legume și fructe proaspete de sezon
  • Limitați consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate
  • Concentrați-vă pe consumul de alimente care conțin estrogen, cum ar fi soia
  • Încercați să mențineți o greutate ideală
  • Faceți exerciții fizice timp de aproximativ 30 de minute pe zi
  • Nu fumați
  • Consumați carne roșie, pui și pește într-o proporție echilibrată
  • Acordați atenție unui somn de 7-8 ore pe zi
  • Gestionați stresul cu atenție
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Oncologie medicală

Oncologie medicală

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Oncologie medicală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Oncologie medicală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Gebze

Oncologie medicală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Oncologie medicală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Afișează tot