Tumorile Hipofizare (Adenomii): Ce sunt, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Fiecare organ care formează sistemul endocrin îndeplinește funcții importante pentru corpul nostru.

Fiecare organ care formează sistemul endocrin îndeplinește funcții importante pentru corpul nostru. Din acest motiv, în diverse boli care afectează sistemul endocrin pot apărea simptome clinice grave. În acest context, una dintre bolile sistemului hormonal care pot fi întâlnite în comunitate și care prezintă diferite tablouri clinice sunt tumorile denumite adenoame, care se dezvoltă în glanda hipofizară.

Ce este Glanda Hipofizară?

Glanda hipofizară este o glanda de dimensiunea unei nuci situată în partea inferioară a creierului, în interiorul craniului, într-o zonă adiacente cavității nazale. Glanda hipofizară se află în cadrul structurii osoase protectoare numite Sella Turcica (Sella Turcica). Semnalele provenite din centrele superioare ale creierului sunt mai întâi transmise către Hipotalamus, apoi prin tulpina hipofizară ajung la hipofiză, de unde sunt secretate hormonii necesari pentru organism. Cu alte cuvinte, glanda hipofizară reprezintă punctul de control esențial al sistemului hormonal. Hormonii secretați de glanda hipofizară controlează alte glande endocrine și contribuie indirect la reglarea funcționării organelor interne.

Glanda hipofizară este împărțită în trei părți: hipofiza anterioară, posterioară și intermediară. În esență, producția de hormoni are loc în hipofiza anterioară. În hipofiza intermediară se produce doar hormonul stimulator al melanocitelor. Hipofiza posterioară este partea care comunică direct cu hipotalamusul și aici sunt produși doi hormoni diferiți.

  1. Hipofiza Anterioară este responsabilă în principal pentru producția a șase hormoni separați și este partea direct legată de sistemul endocrin. În conformitate cu aceasta, următorii hormoni sunt produși de hipofiza anterioară:
  • Hormonul de creștere (GH): Stimulează creșterea și dezvoltarea organelor în perioada de creștere și dezvoltare a întregului corp și ajută la menținerea funcțiilor celulare în perioada de adult.
  • Hormonul adrenocorticotropic (ACTH): Este responsabil pentru reglementarea producției hormonilor esențiali secretați de glandele suprarenale, cum ar fi cortizolul, aldosteronul și derivații androgeni.
  • Hormonul stimulator al tiroidei (TSH): Reglează producția hormonilor tiroidieni, care sunt esențiali pentru organism.
  • Hormonul stimulator folicular (FSH): Este responsabil pentru dezvoltarea celulelor reproductive în ovare la femei și pentru reglarea producției de spermă la bărbați. De asemenea, reglează producția hormonilor sexuali precum estrogenul, progesteronul și testosteronul.
  • Hormonul luteinizant (LH): Facilitează eliberarea ovocitelor mature în canalul reproducător la femei și este responsabil pentru producția și maturarea spermei la bărbați. De asemenea, împreună cu FSH, reglează producția hormonilor sexuali.
  • Prolactina: Este hormonul principal responsabil pentru producția de lapte matern după naștere. De asemenea, este cunoscut pentru efectele sale asupra sistemului reproductiv și a diverselor efecte psihologice.
  1. Hipofiza Posterioară este responsabilă pentru producția a două hormoni diferiți și are o structură tisulară care se conectează direct cu hipotalamusul:
  • Hormonul antidiuretic (ADH): Reglează cantitatea de urină și disponibilitatea apei în organism prin stimularea reținerii apei de către rinichi.
  • Oxitocina: Este hormonul care inițiază contracțiile uterine în timpul nașterii și ajută la micșorarea uterului după naștere, oprind sângerările postpartum. De asemenea, joacă un rol în expulzarea laptelui din țesutul mamar.

Ce Este Tumorile Hipofizare?

Tumorile hipofizare sunt denumite adenome hipofizare și sunt rezultatul diviziunii și proliferării necontrolate a celulelor care formează țesutul glandei hipofizare. Deși adenomele hipofizare sunt tumori benigne în ceea ce privește funcțiile și structura lor, dimensiunile pe care le pot atinge și efectele asupra funcționării lor pot provoca diverse simptome clinice și pot afecta negativ sănătatea. Foarte rar, tumorile hipofizare pot deveni cancerigene. Adenomele hipofizare observate în clinică provin în general din hipofiza anterioară.

Simptomele clinice ale adenomei hipofizare variază în principal în funcție de celula hipofizară din care provin, dacă acestea produc sau nu hormoni și dimensiunea tumorii. Astfel, adenomele cu un diametru mai mic de 1 cm sunt numite microadenome, în timp ce adenomele cu un diametru mai mare de 1 cm sunt numite macroadenome. Microadenomele, deși nu cauzează adesea probleme semnificative în țesuturile înconjurătoare, pot cauza probleme prin compresiune în structurile anatomice adiacente și în glanda hipofizară însăși, dacă sunt macroadenome.

În plus, adenomele pot avea caracteristici funcționale și pot produce hormoni în cantități excesive și necontrolate, în funcție de celula din care provin. Astfel, adenomele care pot produce hormoni precum hormonul de creștere, ACTH, TSH, prolactina, FSH sau LH pot apărea. De asemenea, pot dezvolta tumori care provin din diferite tipuri de țesuturi embryologice prezente în glanda hipofizară sau în jurul acesteia (de exemplu, craniofaringiom, teratom, gangliocitom).

În lumina acestor informații, majoritatea adenomei hipofizare întâlnite în clinică sunt de tip microadenom și sunt susceptibile de a produce prolactină, în timp ce majoritatea tumorilor observate ca macroadenome nu sunt funcționale și dezvoltă un tablou clinic prin compresiune asupra țesuturilor înconjurătoare fără a produce hormoni.

De Ce Apar Tumorile Hipofizare?

În prezent, cauzele exacte ale dezvoltării adenomei hipofizare nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, cercetările au arătat că pacienții cu anumite factori de risc au o probabilitate mai mare de a dezvolta adenome hipofizare. Acești factori sunt bazati pe genetică și pot fi rezumați astfel:

  • Pacienți cu sindromul neoplaziei endocrine multiple tip 1 (MEN-1)
  • Pacienți cu sindromul McCune-Albright
  • Pacienți cu complexul Carney
  • Persoane cu membri ai familiei care au dezvoltat adenome hipofizare într-un mod similar

Care Sunt Simptomele Tumorilor Hipofizare?

Simptomele asociate cu tumorile hipofizare pot fi cauzate de presiunea exercitată asupra țesuturilor înconjurătoare, în funcție de dimensiunea tumorii, dar și de insuficiența funcțională a hipofizei, care poate duce la deficiențe hormonale. Dacă tumora este o masă funcțională care produce hormoni, atunci simptomele cauzate de excesul de hormoni pot fi adăugate tabloului clinic. În acest sens, este mai util să se întrebe „Care sunt simptomele care apar împreună cu tumora hipofizară?”.

În acest context, în cazurile în care adenomele hipofizare ajung la dimensiuni mari, pot fi observate următoarele simptome cauzate de presiunea asupra țesuturilor înconjurătoare:

  • Pierderea vederii sau scăderea câmpului vizual (în special pierderea în zonele externe ale ochiului)
  • Dureri de cap
  • Greață – vărsături
  • Slăbiciune, oboseală, tulburări menstruale, disfuncții sexuale, creșterea cantității de urină, creștere în greutate

În plus, dacă adenomul are caracteristici funcționale, simptomele asociate cu excesul de hormon pot fi adăugate la tabloul clinic:

  • În excesul de prolactină: tulburări menstruale sau absența completă a menstruației, secreția de lapte din țesutul mamar, disfuncții sexuale la bărbați, scăderea cantității de spermă, dezvoltarea țesutului mamar
  • În excesul de hormon de creștere: creștere excesivă în perioada de creștere; la adulți, extinderea extremităților corpului, cum ar fi maxilarul, vârful nasului, mâinile și picioarele, transpirație, niveluri ridicate de glucoză în sânge, probleme articulare și cardiace
  • În excesul de ACTH: acumulare anormală de grăsime în zone specifice ale corpului, slăbiciune musculară, tensiune arterială și niveluri ridicate de glucoză în sânge, îngrășare și acnee pe piele, vergeturi, probleme psihologice
  • În excesul de TSH: pierdere în greutate, palpitații, probleme intestinale, transpirație, neliniște și iritabilitate
  • În excesul de FSH – LH: tulburări menstruale, probleme de funcție sexuală, infertilitate

Cum Se Face Diagnosticul Tumorii Hipofizare?

Tumorile hipofizare pot cauza tablouri clinice foarte variate, astfel că un istoric detaliat al bolii luat de un specialist și un examen fizic detaliat sunt completate cu informații obținute din teste de imagistică și de laborator. Pe baza acestor evaluări, se stabilește diagnosticul prin identificarea prezenței și caracteristicilor adenomului.

Printre testele efectuate se numără teste hormonale în sânge și urină, imagistica prin tomografie computerizată și rezonanță magnetică (RMN) a regiunii cerebrale și teste de câmp vizual.

Cum Se Face Tratamentul Tumorii Hipofizare?

Metoda de tratament pentru tumorile hipofizare este determinată în principal de simptomele clinice ale pacientului și de gradul în care acestea afectează sănătatea. În acest context, tumorile de tip microadenom, care nu cauzează probleme funcționale sau anatomice, pot să nu necesite tratament. Totuși, tumorile de dimensiuni mai mari și funcționale pot necesita diferite metode de tratament. Astfel, următoarele metode sunt utilizate în tratamentul tumorilor hipofizare:

  • Urmărire: Pentru tumorile mici, non-funcționale și care nu cauzează simptome clinice, se poate recomanda o monitorizare atentă. În acest caz, pacienții sunt examinați periodic pentru a detecta orice schimbări în comportamentul și dimensiunea tumorii.
  • Chirurgie: În special pentru tumorile care cauzează simptome de presiune, poate fi necesară îndepărtarea adenomului prin intervenție chirurgicală. Aici se pot aplica două metode diferite. Prima metodă, numită abordare endoscopică transnazală transsfenoidală, implică îndepărtarea tumorii printr-o tehnică minim invazivă folosind endoscoape introduse în nas. A doua metodă, numită abordare transcraniană, se referă la îndepărtarea tumorii printr-o intervenție chirurgicală deschisă a creierului.
  • Radioterapie: După tratamentul chirurgical sau în grupurile de pacienți la care nu se poate realiza chirurgia, se poate viza tratarea tumorii prin radioterapie utilizând raze X concentrate. Se pot folosi metode de radioterapie externă sau radioterapie stereotactică.
  • Tratament medicamentos: În cazurile de simptome cauzate de creșterea sau scăderea nivelurilor hormonale din sânge, se pot utiliza diferite tratamente medicamentoase.
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Oncologie medicală

Oncologie medicală

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Oncologie medicală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Oncologie medicală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Gebze

Oncologie medicală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Oncologie medicală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Afișează tot