Cancerul cerebral: Ce este, simptomele, diagnosticul și tratamentul

Cancerul cerebral este proliferarea rapidă și necontrolată a celulelor tumorale maligne în creier. Celulele care cauzează cancerul cerebral au capacitatea de a se auto-reînnoi. Tumorile cerebrale pot apărea în glanda pituitară și epifiză, pe membrana de suprafață a creierului și în nervi. Tumorile secundare care apar în alte părți ale corpului și se răspândesc pentru a afecta creierul sunt mai frecvente decât tumorile cerebrale primare care apar direct în creier. Cele mai frecvent întâlnite cazuri de cancer cerebral provin din tumorile cerebrale secundare. În 2022, se știe că au fost diagnosticate cu cancer cerebral peste 1.900 de persoane, cu o vârstă medie de 59 de ani, la nivel mondial.

Ce este cancerul cerebral?

Tumorile cerebrale sunt aglomerări de celule anormale care cresc și afectează negativ funcțiile creierului. Tumorile pot fi de tipul nodular, fie benigne, fie maligne. Tumorile care nu se răspândesc în alte părți ale corpului și cresc lent sunt benigne și nu sunt canceroase. Tumorile maligne sunt celule canceroase care se divid rapid și necesită tratament de urgență. Acestea au tendința de a se răspândi în creier și în alte părți ale corpului.

Cancerul cerebral nu este o afecțiune comună. În special, cancerul cerebral care se formează direct în creier și nu se răspândește în restul corpului este rar întâlnit. Cele mai frecvente tipuri de cancer cerebral sunt cauzate de cancere care se formează în alte părți ale corpului și se răspândesc în creier. Răspândirea cancerelor prin metastază este frecventă și conduce la apariția tumorilor secundare.

Ce cauzează cancerul cerebral?

Pentru cancerul cerebral, ca și pentru alte tipuri de cancer, au fost identificate diverse factori de risc. Deși condițiile genetice și de mediu sunt adesea implicate în dezvoltarea cancerului, impactul acestor factori asupra cancerului cerebral este mai puțin clar comparativ cu alte tipuri de cancer. Principalele factori de risc pentru cancerul cerebral pot include:

  • Sexul
  • Vârsta înaintată
  • Legături genetice și istoricul familial
  • Expunerea la substanțe chimice
  • Tratament anterior cu radioterapie

Care sunt simptomele cancerului cerebral?

Simptomele cancerului cerebral depind de locația și dimensiunea tumorii. De asemenea, simptomele sunt influențate de cât de repede crește tumora. Tumorile cerebrale benigne, care nu sunt canceroase, dezvoltă simptome mai lent. Aceste simptome pot fi inițial minore sau greu de observat. În plus, simptomele pot deveni mai severe în luni sau chiar ani. Tumorile cerebrale maligne, care sunt canceroase, cauzează simptome care se agravează rapid. Aceste simptome apar adesea brusc și se pot înrăutăți în câteva zile sau săptămâni. Principalele simptome ale tumorii cerebrale pot include:

  • Durere de cap frecventă și severă
  • Senzație de presiune în cap
  • Greață și vărsături
  • Amețeli și probleme de echilibru
  • Probleme de vedere, auz, miros sau gust
  • Probleme de memorie
  • Slăbiciune sau pierdere a mișcării într-o parte a corpului
  • Iritabilitate, somnolență, oboseală
  • Probleme în urmarea comenzilor simple
  • Schimbări de personalitate și comportament
  • Crize (convulsii)

Cum sunt clasificate tumorile cerebrale?

Tumorile cerebrale sunt un grup de celule care se divid și cresc anormal, spre deosebire de celulele normale ale corpului. Conform datelor, există mai mult de 150 de tipuri diferite de tumori cerebrale. Tumorile cerebrale sunt împărțite în două grupuri principale:

  • Tumori cerebrale primare: Tumora începe în creier și tinde să rămână acolo.
  • Tumori cerebrale secundare (metastatice): Tumora începe în altă parte a corpului și se răspândește la creier. Tumorile cerebrale secundare sunt mai frecvente. Cancerul de rinichi și sân, cancerul de piele și cancerul pulmonar sunt exemple comune de cancer care se răspândește la creier.

Tumorile sunt clasificate în funcție de nivelul de anormalitate al celulelor. Clasificarea oferă o idee despre cât de repede se poate dezvolta și răspândi tumora. Planificarea tratamentului se face pe baza acestei clasificări.

  • Grad I: Celulele tumorale cresc lent, aproape ca celulele normale. Probabilitatea de supraviețuire pe termen lung a pacientului este mare.
  • Grad II: Celulele tumorale par ușor anormale și cresc lent. Tumora poate să se răspândească în țesuturile învecinate.
  • Grad III: Celulele tumorale sunt anormale și cresc activ către creier. Aceste tumori au tendința de a recidiva.
  • Grad IV: Celulele sunt extrem de anormale. Tumora crește rapid și se răspândește.

În cazuri rare, unele tumori benigne pot deveni maligne și tumorile cu grad mai mic pot evolua către un grad mai mare.

Tipuri de tumori cerebrale

Tumorile cerebrale au dimensiuni variabile. Unele tumori cerebrale pot fi detectate chiar și atunci când sunt foarte mici, deoarece încep să manifeste simptome devreme. Alte tumori cerebrale pot ajunge la dimensiuni mari înainte de a fi detectate. Unele dintre aceste tumori se transformă în cancer, în timp ce altele nu. În esență, există două tipuri de tumori cerebrale:

Tumori cerebrale benigne: Aceste tumori, de obicei, nu se transformă în cancer. Celulele tumorale se divid și cresc mai lent. Riscul de a se răspândi în țesuturile înconjurătoare este scăzut și sunt ușor de îndepărtat. Rareori se răspândesc în întregul țesut cerebral. Pot cauza probleme din cauza presiunii exercitate asupra unor zone specifice ale creierului. În funcție de zona în care sunt localizate, pot fi amenințătoare pentru viață.

Tumori cerebrale maligne: Aceste tumori sunt constituite din țesuturi canceroase. Celulele tumorale se divid și cresc frecvent mai rapid. Uneori, ele pot avansa mai lent. Datorită riscului ridicat de răspândire, pot invada țesuturile cerebrale sănătoase învecinate. Rareori se răspândesc dincolo de creier și măduva spinării.

Tipuri de tumori cerebrale benigne

Tumorile cerebrale benigne pot provoca diverse simptome și necesită tratament, chiar dacă nu sunt canceroase. De asemenea, există riscul ca acestea să se transforme în tumori maligne. Tumorile cerebrale benigne trebuie monitorizate îndeaproape.

  • Astrositoamele: Acestea sunt cauzate de proliferarea necontrolată a celulelor astrocite. De obicei, apar în cerebelul, cea mai mare parte a creierului. Astrositoamele se pot răspândi adesea în întregul creier și pot avea diferite grade. Pot cauza schimbări de comportament și crize.
  • Tumorile cu celule germinale: Celulele germinale sunt cele care se transformă în spermă și ovocite. Tumorile care se formează în aceste celule germinale sunt tumorile cu celule germinale. Aceste celule sunt de obicei găsite în ovare și testicule, dar uneori pot apărea și în alte părți ale corpului, inclusiv în creier. Tumorile cu celule germinale care apar în creier sunt de obicei localizate în apropierea glandei hipofizare sau epifiză.
  • Meningioamele: Acestea sunt tumori care se formează în membranele care înconjoară creierul și măduva spinării (meninge). Sunt cele mai frecvente tumori cerebrale primare la adulți. De obicei, sunt benigne și cresc lent.
  • Tumorile hipofizare: Aceste tumori se formează în interiorul și în jurul glandei hipofizare, situată la baza creierului. Tumorile hipofizare sunt de obicei benigne.
  • Tumorile nervoase: Aceste tumori apar în interiorul sau în jurul nervilor. Cel mai frecvent tip de tumoră care apare în cap este neuromul acustic sau schwannoma, care este o tumoră benignă localizată pe nervul principal dintre urechea internă și creier.

Tipuri de tumori cerebrale maligne

Tumorile maligne sunt mai agresive decât tumorile benigne. De obicei, trebuie tratate cât mai repede posibil, deoarece se răspândesc și dăunează țesutului cerebral și măduvei spinării.

  • Gliomii: Sunt tumori care se dezvoltă din celulele gliale care înconjoară și susțin neuronii în sistemul nervos.
  • Tumorile embrionare: Aceste tumori se formează din celulele care au rămas după dezvoltarea fetală. Celulele embrionare rămân în creier după naștere, astfel că sunt frecvente la bebeluși și copii mici. Cel mai frecvent tip de tumoră embrionară este meduloblastomul.
  • Tumorile epifizare: Acestea sunt tumori care se formează în și în jurul glandei epifizare din creier. Glanda epifiză se află în centrul creierului și produce hormonul melatonin, care reglează starea de somn și veghe. Pot fi benigne sau maligne.
  • Ependimomele: Aceste tumori se formează în cavitățile umplute cu lichid din creier și în canalul care conține lichidul cerebrospinal (LCR). Aceste tumori se răspândesc de-a lungul LCR, dar nu se răspândesc în țesutul cerebral normal. Aproximativ jumătate dintre ependimome apar la copii sub trei ani, dar pot afecta și adulții.

Metode de diagnostic pentru cancerul cerebral

Dacă se suspectează prezența unei tumori cerebrale care ar putea cauza cancer, se folosesc tehnici de examinare fizică pentru diagnosticare. Acestea includ evaluarea reflexelor, forței musculare, echilibrului și coordonării, diferențierii între cald și rece, precum și a senzației de înțepătură pentru a examina funcțiile diferitelor zone ale creierului. În plus, există tehnici de screening pentru cancer care ajută la diagnosticarea cancerului cerebral:

  • Tomografia computerizată (CT): Realizarea de imagini ale interiorului corpului utilizând raze X.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM): Captarea imaginilor secțiunilor transversale ale corpului cu ajutorul unui computer.
  • Spectroscopia prin rezonanță magnetică (MRS): Analiza modificărilor în structura chimică a creierului și profilul chimic al tumorii.
  • Tomografia cu emisii de pozitroni (PET): Injectarea unei soluții radioactive, care este absorbită mai rapid de celulele canceroase decât de cele normale, și vizualizarea acesteia.
  • Tomografia cu emisie de foton single (SPECT): Vizualizarea tridimensională a fluxului de sânge afectat de tumoră în creier.
  • Puncția lombară: Procedura de prelevare a lichidului cerebrospinal (LCR) din regiunea lombară cu ajutorul unei ace pentru a detecta cancerul.
  • Biopsie: Prelevarea de celule, lichid sau țesut din zona afectată pentru analiză.

Tratamentul cancerului cerebral

Tratamentul tumorilor cerebrale este determinat de tipul, localizarea și dimensiunea tumorii. De obicei, tratamentul cancerului cerebral include intervenția chirurgicală și radioterapia. Alte factori care influențează tratamentul sunt gradul cancerului, starea generală de sănătate a pacientului și vârsta.

  • Chirurgia: Se concentrează pe îndepărtarea tumorii fără a afecta țesuturile cerebrale importante pentru funcțiile neurologice ale pacientului. În unele cazuri, este posibilă îndepărtarea întregului țesut canceros. În cazurile în care acest lucru nu este posibil, simptomele sunt ameliorate și dimensiunea tumorii poate fi redusă.
  • Radioterapia: Este o metodă care utilizează raze X de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile. După intervențiile chirurgicale, radioterapia este utilizată pentru a elimina celulele tumorale rămase. În absența opțiunilor chirurgicale, radioterapia poate fi utilizată ca singur tratament.
  • Chimioterapia: Vizează distrugerea celulelor canceroase prin deteriorarea genelor din nucleul acestora. Utilizarea unei combinații de medicamente de chimioterapie crește șansele de a distruge mai multe celule canceroase. Unele medicamente de chimioterapie sunt folosite pentru a preveni creșterea tumorilor mai degrabă decât pentru a le distruge. Acestea sunt frecvent administrate pe cale orală sau intravenoasă. Rezistența la chimioterapie poate însemna că tumorile nu răspund la medicamente sau că medicamentele nu pot ajunge în creier prin circulația sanguină. În anumite cazuri, pacienții pot dezvolta rezistență la chimioterapie.
  • Terapia termică interstițială cu laser (LITT): Este o tehnică nouă folosită pentru a trata tumorile mai mici din zonele greu accesibile. Aceasta implică utilizarea unui laser pentru a tăia termic leziunea care conține un cateter. Deoarece a fost utilizată recent în tratamentele tumorilor cerebrale, efectele pe termen lung nu sunt încă dovedite.
  • Tratamentul combinat: În funcție de starea tumorii, medicul poate recomanda tratamente combinate.

Dacă suspectați cancer cerebral sau ați fost diagnosticat cu cancer, trebuie să consultați medicii specializați și să urmați planul de tratament. Diagnosticul precoce al cancerului este extrem de important. Nu omiteți vizitele regulate planificate și respectați planul de tratament.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie) , Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Doctorii Secției

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)

Prof. Dr. Selçuk Göçmen

Gebze

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)

Dr. Spec. Emre Zorlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)

Prof. Dr. Selçuk Göçmen

Gebze

Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)

Dr. Spec. Emre Zorlu

Afișează tot

Articole evidențiate

6 sugestii pentru reducerea durerilor de gât

6 sugestii pentru reducerea durerilor de gât

Neurooncologie

Neurooncologie

Tumorile trunchiului cerebral: simptome, diagnostic și metode de tratament

Tumorile trunchiului cerebral: simptome, diagnostic și metode de tratament

Simptomele și metodele de tratament ale tumorii cerebrale

Simptomele și metodele de tratament ale tumorii cerebrale

Ce este o Tumoră Cerebrală?

Ce este o Tumoră Cerebrală?

Ce este Neurochirurgia și Bolile Neurochirurgicale?

Ce este Neurochirurgia și Bolile Neurochirurgicale?

Ce este prolapsul cerebelos, ce se face pentru diagnostic și tratament?

Ce este prolapsul cerebelos, ce se face pentru diagnostic și tratament?

Hidrocefalia: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Diagnosticul și Tratamentul

Hidrocefalia: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Diagnosticul și Tratamentul

Ce este chirurgia coloanei vertebrale?

Ce este chirurgia coloanei vertebrale?

Tumor spinal: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul

Tumor spinal: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul

Tratamentul cu stimulatoare pentru tulburările de mișcare și dureri

Tratamentul cu stimulatoare pentru tulburările de mișcare și dureri

Ce Este Stimulatorul Cerebral? Intervenția Chirurgicală cu Stimulator Cerebral și Efectele Sale

Ce Este Stimulatorul Cerebral? Intervenția Chirurgicală cu Stimulator Cerebral și Efectele Sale

Ce Este Chirurgia Parkinson?

Ce Este Chirurgia Parkinson?

Simptomele și Tratamentul Tremorului Esențial

Simptomele și Tratamentul Tremorului Esențial

Tratamentul cu stimulatoare: Încetează tremuratul și durerea cronică

Tratamentul cu stimulatoare: Încetează tremuratul și durerea cronică

Abordare inovatoare în chirurgia herniei de coloană cervicală: Proteza de disc

Abordare inovatoare în chirurgia herniei de coloană cervicală: Proteza de disc

Ce este hernia cervicală, cauzele, simptomele și tratamentul

Ce este hernia cervicală, cauzele, simptomele și tratamentul

Cum este structura creierului uman? Cum funcționează creierul uman?

Cum este structura creierului uman? Cum funcționează creierul uman?

Tumorile cerebrale – simptome, diagnosticare, tratament

Tumorile cerebrale – simptome, diagnosticare, tratament

Afișează tot