19 august 2023
6 sugestii pentru reducerea durerilor de gât
Cancerul cerebral este proliferarea rapidă și necontrolată a celulelor tumorale maligne în creier. Celulele care cauzează cancerul cerebral au capacitatea de a se auto-reînnoi. Tumorile cerebrale pot apărea în glanda pituitară și epifiză, pe membrana de suprafață a creierului și în nervi. Tumorile secundare care apar în alte părți ale corpului și se răspândesc pentru a afecta creierul sunt mai frecvente decât tumorile cerebrale primare care apar direct în creier. Cele mai frecvent întâlnite cazuri de cancer cerebral provin din tumorile cerebrale secundare. În 2022, se știe că au fost diagnosticate cu cancer cerebral peste 1.900 de persoane, cu o vârstă medie de 59 de ani, la nivel mondial.
Tumorile cerebrale sunt aglomerări de celule anormale care cresc și afectează negativ funcțiile creierului. Tumorile pot fi de tipul nodular, fie benigne, fie maligne. Tumorile care nu se răspândesc în alte părți ale corpului și cresc lent sunt benigne și nu sunt canceroase. Tumorile maligne sunt celule canceroase care se divid rapid și necesită tratament de urgență. Acestea au tendința de a se răspândi în creier și în alte părți ale corpului.
Cancerul cerebral nu este o afecțiune comună. În special, cancerul cerebral care se formează direct în creier și nu se răspândește în restul corpului este rar întâlnit. Cele mai frecvente tipuri de cancer cerebral sunt cauzate de cancere care se formează în alte părți ale corpului și se răspândesc în creier. Răspândirea cancerelor prin metastază este frecventă și conduce la apariția tumorilor secundare.
Pentru cancerul cerebral, ca și pentru alte tipuri de cancer, au fost identificate diverse factori de risc. Deși condițiile genetice și de mediu sunt adesea implicate în dezvoltarea cancerului, impactul acestor factori asupra cancerului cerebral este mai puțin clar comparativ cu alte tipuri de cancer. Principalele factori de risc pentru cancerul cerebral pot include:
Simptomele cancerului cerebral depind de locația și dimensiunea tumorii. De asemenea, simptomele sunt influențate de cât de repede crește tumora. Tumorile cerebrale benigne, care nu sunt canceroase, dezvoltă simptome mai lent. Aceste simptome pot fi inițial minore sau greu de observat. În plus, simptomele pot deveni mai severe în luni sau chiar ani. Tumorile cerebrale maligne, care sunt canceroase, cauzează simptome care se agravează rapid. Aceste simptome apar adesea brusc și se pot înrăutăți în câteva zile sau săptămâni. Principalele simptome ale tumorii cerebrale pot include:
Tumorile cerebrale sunt un grup de celule care se divid și cresc anormal, spre deosebire de celulele normale ale corpului. Conform datelor, există mai mult de 150 de tipuri diferite de tumori cerebrale. Tumorile cerebrale sunt împărțite în două grupuri principale:
Tumorile sunt clasificate în funcție de nivelul de anormalitate al celulelor. Clasificarea oferă o idee despre cât de repede se poate dezvolta și răspândi tumora. Planificarea tratamentului se face pe baza acestei clasificări.
În cazuri rare, unele tumori benigne pot deveni maligne și tumorile cu grad mai mic pot evolua către un grad mai mare.
Tumorile cerebrale au dimensiuni variabile. Unele tumori cerebrale pot fi detectate chiar și atunci când sunt foarte mici, deoarece încep să manifeste simptome devreme. Alte tumori cerebrale pot ajunge la dimensiuni mari înainte de a fi detectate. Unele dintre aceste tumori se transformă în cancer, în timp ce altele nu. În esență, există două tipuri de tumori cerebrale:
Tumori cerebrale benigne: Aceste tumori, de obicei, nu se transformă în cancer. Celulele tumorale se divid și cresc mai lent. Riscul de a se răspândi în țesuturile înconjurătoare este scăzut și sunt ușor de îndepărtat. Rareori se răspândesc în întregul țesut cerebral. Pot cauza probleme din cauza presiunii exercitate asupra unor zone specifice ale creierului. În funcție de zona în care sunt localizate, pot fi amenințătoare pentru viață.
Tumori cerebrale maligne: Aceste tumori sunt constituite din țesuturi canceroase. Celulele tumorale se divid și cresc frecvent mai rapid. Uneori, ele pot avansa mai lent. Datorită riscului ridicat de răspândire, pot invada țesuturile cerebrale sănătoase învecinate. Rareori se răspândesc dincolo de creier și măduva spinării.
Tipuri de tumori cerebrale benigne
Tumorile cerebrale benigne pot provoca diverse simptome și necesită tratament, chiar dacă nu sunt canceroase. De asemenea, există riscul ca acestea să se transforme în tumori maligne. Tumorile cerebrale benigne trebuie monitorizate îndeaproape.
Tipuri de tumori cerebrale maligne
Tumorile maligne sunt mai agresive decât tumorile benigne. De obicei, trebuie tratate cât mai repede posibil, deoarece se răspândesc și dăunează țesutului cerebral și măduvei spinării.
Dacă se suspectează prezența unei tumori cerebrale care ar putea cauza cancer, se folosesc tehnici de examinare fizică pentru diagnosticare. Acestea includ evaluarea reflexelor, forței musculare, echilibrului și coordonării, diferențierii între cald și rece, precum și a senzației de înțepătură pentru a examina funcțiile diferitelor zone ale creierului. În plus, există tehnici de screening pentru cancer care ajută la diagnosticarea cancerului cerebral:
Tratamentul tumorilor cerebrale este determinat de tipul, localizarea și dimensiunea tumorii. De obicei, tratamentul cancerului cerebral include intervenția chirurgicală și radioterapia. Alte factori care influențează tratamentul sunt gradul cancerului, starea generală de sănătate a pacientului și vârsta.
Dacă suspectați cancer cerebral sau ați fost diagnosticat cu cancer, trebuie să consultați medicii specializați și să urmați planul de tratament. Diagnosticul precoce al cancerului este extrem de important. Nu omiteți vizitele regulate planificate și respectați planul de tratament.
Data ultimei actualizări: 31 Mart 2023
Data publicării: 31 Mart 2023
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)