19 august 2023
6 sugestii pentru reducerea durerilor de gât
Unitatea medicală relevantă
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie) Revizuiește unitatea medicalăTrunchiul cerebral leagă din punct de vedere anatomic creierul de măduva spinării.
Trunchiul cerebral leagă din punct de vedere anatomic creierul de măduva spinării. Structurile din trunchiul cerebral sunt bulbul rahidian (medulla oblongata), puntea (pons) și formațiunea reticulată. Partea cea mai joasă a trunchiului cerebral, care se conectează cu măduva spinării, se numește bulbul rahidian.
Este centrul respirator și cardiovascular. Controlează mișcările respiratorii și ritmul cardiac. Trunchiul cerebral controlează majoritatea funcțiilor fundamentale ale corpului nostru, inclusiv foamea, setea, temperatura corporală, presiunea sanguină și respirația. De asemenea, trunchiul cerebral este responsabil pentru transmiterea nervilor cranieni care duc informații de la creier la mușchii din cap și gât (cum ar fi cei care permit mestecarea, înghițirea și vorbirea), precum și pentru simțurile de vedere, auz și miros.
Tumorile trunchiului cerebral reprezintă 1,4% din toate tumorile cerebrale și 10-25% din tumorile cerebrale din copilărie. Majoritatea tumorilor trunchiului cerebral sunt tumori gliale, care provin din celulele gliale (de suport). Există mai multe tipuri de tumori gliale. Astrocitoamele provin din celulele astrocite, care au o formă mică de stea. La adulți, acestea apar de obicei în creier, în timp ce la copii se dezvoltă în trunchiul cerebral, creier și cerebel.
În cazul gliomelor trunchiului cerebral, durata medie de viață de 5 ani este raportată ca fiind de 30%. Tumorile trunchiului cerebral, care înainte de anii 1980 erau considerate de obicei inoperabile, pot acum fi tratate chirurgical în anumite condiții, datorită progreselor în tehnicile de năroradiologie și chirurgie. Rezultatele tratamentului chirurgical devin din ce în ce mai acceptabile.
În general, tumorile trunchiului cerebral se manifestă prin semne foarte evidente. Este foarte dificil să fie detectate în stadiile incipiente fără simptome. Odată ce tumora începe să se manifeste, poate apărea cu simptome precum dificultăți de mers, slăbiciune, instabilitate, incapacitatea de a sta în picioare, și balansarea de la stânga la dreapta în timp ce mergeți. De asemenea, în funcție de extinderea și implicarea nervilor în cazul tumorilor din această zonă, pot apărea probleme precum dificultăți de înghițire, dificultăți de vorbire, paralizie facială, strabism, incapacitatea de a mișca ochii în sus, în jos sau spre interior. În stadiile avansate, pot apărea tablouri dramatice precum paralizia brațelor și picioarelor, dependența de pat și coma.
Ca în cazul tumorilor cerebrale, și tumorile trunchiului cerebral sunt influențate de factori precum radiațiile, radiațiile radioactive, factorii genetici, expunerea la anumite agenți chimici, viruși și agenți microbieni. Cu toate acestea, cauza exactă a formării fiecărei tumori în anumite condiții nu este încă complet cunoscută.
Așa cum este cazul tuturor tumorilor cerebrale, tumorile trunchiului cerebral sunt adesea suspectate pe baza unui examen neurologic bun. Examenul neurologic este urmat, în mod secundar, de diagnosticul radiologic. Pentru tumorile trunchiului cerebral, se utilizează metode de diagnostic precum tomografia computerizată a creierului, imagistica prin rezonantă magnetică (IRM) și angiografia. În prezent, tehnicile de imagistică au avansat și includ metode precum PET, SPECT, spectroscopie IRM, IRM funcțională și IRM cinematică. IRM permite tipizarea acestor tumori.
Tumorile trunchiului cerebral sunt împărțite în 5 clase pe baza imaginilor IRM. Protocolul de tratament se bazează pe aceste imagini IRM. Tumorile difuze (extinse) sunt considerate maligne din cauza comportamentului și localizării lor și, prin urmare, nu se recomandă intervenția chirurgicală pentru acestea. Tumorile focale sunt de obicei benigne, dar riscurile chirurgicale fac discutabilă îndepărtarea completă a acestora. Tumorile chistice care se extind în partea cervicală a măduvei spinării pot fi îndepărtate complet chirurgical. După intervenție chirurgicală, aceste tumori pot necesita radioterapie. Toate aceste tumori sunt sensibile la radiații. La majoritatea pacienților care nu sunt supuși intervenției chirurgicale, radioterapia este aplicată. Ca în cazul tumorilor cerebrale, metodele precum radiochirurgia stereotactică și cyberknife sunt utile pentru aceste tumori.
Data ultimei actualizări: 10 Ağustos 2016
Data publicării: 10 Ağustos 2016
6 min
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Unitatea medicală relevantă
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie) Revizuiește unitatea medicalăChirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Doctorii Secției
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Chirurgie Cerebrală și Nervilor (Neurochirurgie)
Articole evidențiate
19 august 2023
6 sugestii pentru reducerea durerilor de gât
500 citit de ori
19 august 2023
Neurooncologie
500 citit de ori
19 august 2023
Cancerul cerebral: Ce este, simptomele, diagnosticul și tratamentul
500 citit de ori
19 august 2023
Simptomele și metodele de tratament ale tumorii cerebrale
500 citit de ori
19 august 2023
Ce este o Tumoră Cerebrală?
500 citit de ori
19 august 2023
Ce este Neurochirurgia și Bolile Neurochirurgicale?
500 citit de ori
19 august 2023
Ce este prolapsul cerebelos, ce se face pentru diagnostic și tratament?
500 citit de ori
19 august 2023
Hidrocefalia: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Diagnosticul și Tratamentul
500 citit de ori
19 august 2023
Ce este chirurgia coloanei vertebrale?
500 citit de ori
19 august 2023
Tumor spinal: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul
500 citit de ori
28 decembrie 2023
Ce Este Stimulatorul Cerebral? Intervenția Chirurgicală cu Stimulator Cerebral și Efectele Sale
28 decembrie 2023
Ce Este Chirurgia Parkinson?
28 decembrie 2023
Simptomele și Tratamentul Tremorului Esențial
02 aprilie 2024
Ce este hernia cervicală, cauzele, simptomele și tratamentul