19 august 2023
ALT: Ce este, scăderea, creșterea și tratamentul său
Zincul este unul dintre mineralele esențiale de care corpul are nevoie și care se găsește în mod natural în unele alimente vegetale și animale. Mineralele sunt elemente anorganice necesare pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului. Aproximativ 4-6% din corpul uman este compus din minerale. Una dintre cele mai importante caracteristici ale mineralelor este că nu pot fi produse de organism. Cu alte cuvinte, pentru a satisface nevoile de minerale ale corpului, acestea trebuie obținute din alimente sau suplimente alimentare. Zincul este unul dintre mineralele esențiale necesare pentru organism. Deficitul de zinc apare atunci când nu se consumă suficient zinc prin dietă sau există probleme care afectează absorbția zincului în corp. Întrebări precum „Ce este zincul, care sunt beneficiile sale?”, „Cum se recunoaște deficitul de zinc?”, „Ce alimente conțin zinc?” și „În ce persoane apare deficitul de zinc?” sunt detaliate în continuarea textului.
Ce este zincul?
Zincul este unul dintre micronutrienții (substanțe necesare în cantități mici) esențiali în alimentația umană, fiind al doilea cel mai abundent mineral în corpul uman după fier, constituind aproximativ 4-6% din greutatea totală a corpului (1-2,5 grame). Zincul joacă un rol crucial în activitatea a peste 300 de enzime implicate în reacțiile biochimice din organism. Totuși, zincul trebuie consumat în dozele recomandate, deoarece excesul poate provoca efecte toxice precum greață, vărsături și slăbiciune. Absorbția zincului se realizează în părțile duodenale (prima secțiune a intestinului subțire) și jejunală ale intestinului subțire. Eliminarea zincului din organism se face în principal prin transpirație și urină, uneori și prin fecale. Problemele de sănătate care afectează absorbția și eliminarea zincului pot duce la deficiență sau exces de zinc.
În condiții normale, deficiența de zinc este rar întâlnită la persoanele care urmează o dietă echilibrată și sănătoasă. Problemele de sănătate care afectează absorbția zincului sau lipsa consumului suficient de alimente bogate în zinc pot duce la apariția deficienței de zinc. De asemenea, deficiența de zinc poate fi observată la bebelușii alăptați de mame care au deficiență de zinc, la persoanele cu un sistem imunitar slăbit din diverse motive sau la cei care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar. În special în țările în dezvoltare, deficiența de zinc poate fi mai frecventă din cauza malnutriției.
Deficiența severă de zinc poate duce la simptome precum întârzierea creșterii și dezvoltării, pubertate întârziată, probleme ale pielii, diaree cronică și altele. Cele mai frecvente simptome ale deficienței de zinc includ:
În plus, unele studii sugerează că deficiența de zinc poate afecta echilibrul hormonal și poate cauza probleme în sistemul reproductiv.
Pentru funcționarea optimă a organismului, pe lângă macroelementele precum proteine, grăsimi, carbohidrați, apă și fibre, sunt necesare și microelemente precum zincul și fierul. Beneficiile principale ale zincului sunt:
În plus, multe studii științifice sugerează o legătură între zinc și răceală. Unele cercetări arată că administrarea a 80-92 miligrame de zinc pe zi poate reduce durata răcelii cu până la 33%.
Zincul este unul dintre mineralele care se găsesc în mod natural în multe alimente. Alimentele principale care conțin zinc sunt:
Pe lângă alimentele menționate mai sus, unul dintre cele mai bune surse de zinc este apa.
Este posibil să acoperiți în mare parte necesarul zilnic de zinc printr-o alimentație echilibrată. Necesitatea zilnică de zinc poate varia în funcție de vârstă, sex și alte condiții speciale, cum ar fi sarcina. La bărbații adulți, necesarul zilnic de zinc este de 11 mg, iar la femei este de 8 mg. Pentru copiii între 9-13 ani, se recomandă un aport zilnic de 8 mg de zinc. La femeile însărcinate și care alăptează, se recomandă un aport de 11-12 mg de zinc.
Deficiența de zinc este frecvent întâlnită, în special în țările în dezvoltare, din cauza alimentației insuficiente. Persoanele care fac parte din grupuri de risc mai mare pentru deficiența de zinc includ:
Deficiența de zinc cauzată de alimentația insuficientă și dezechilibrată afectează, în principal, bebelușii și copiii, fiind o problemă majoră la nivel de populație. Există studii care arată o legătură între deficiența de zinc și riscul crescut de pneumonie la bebeluși. Alte cercetări sugerează că aproximativ 450.000 de copii sub 5 ani din întreaga lume mor anual din cauza slăbirii sistemului imunitar provocate de deficiența de zinc, ceea ce duce la apariția bolilor infecțioase. Deficiența de zinc la bebeluși și copii poate apărea nu doar din cauza unei alimentații insuficiente și dezechilibrate, dar și la bebelușii ale căror mame nu au avut o dietă adecvată în timpul sarcinii și alăptării.
Zincul este unul dintre elementele nutritive esențiale pentru organism, iar consumul său într-o cantitate mică este de obicei suficient pentru a acoperi necesarul. La fel cum deficiența de zinc poate cauza probleme de sănătate, excesul de zinc poate duce la probleme similare. În cazuri rare, acumularea excesivă de zinc în organism sau problemele legate de eliminarea zincului pot provoca efecte toxice. Simptomele excesului de zinc pot include:
Pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de deficiența sau excesul de zinc, este util să faceți teste regulate de zinc. Datorită disponibilității tot mai mari a serviciilor de sănătate la domiciliu, este acum posibil să efectuați teste de zinc acasă.
Nu uitați să consultați un medic specialist pentru a efectua controalele necesare pentru o viață sănătoasă.
Data ultimei actualizări: 09 Ağustos 2023
Data publicării: 09 Ağustos 2023
Biochimie
Biochimie
Biochimie