Sedimentație: Ce este, scăderea, creșterea și tratamentul

În prezent, tehnologiile de sănătate se dezvoltă tot mai mult, iar, în consecință, diagnosticarea și tratamentul bolilor devin mai ușoare. Testele de sânge sunt o metodă foarte utilizată de medici pentru diagnosticarea diferitelor boli. Sedimentația este un test de sânge solicitat în mod special atunci când se suspectează prezența unei infecții în organism. În plus, valorile sedimentației sunt importante pentru diagnosticarea unor boli precum anumite tipuri de cancer, anemia (lipsa de sânge), bolile de inimă și vase de sânge, diabetul (boala de zahăr), bolile renale și afecțiunile tiroidiene.

Sedimentația este un test de sânge care identifică prezența infecțiilor în organism. Neatenția față de igiena generală, obiceiurile alimentare neregulate, un sistem imunitar slăbit, contactul cu persoane infectate și lipsa vaccinărilor recomandate pot duce la apariția infecțiilor în organism. Infecțiile provoacă durere, umflături, roșeață și creșterea temperaturii corpului. De asemenea, pot apărea creșteri sau scăderi ale enzimelor hepatice. Persoanele infectate pot experimenta lipsa apetitului, slăbiciune și creșterea temperaturii corpului.

Dacă sunteți curios cu privire la întrebări precum ce este sedimentația? Care ar trebui să fie valoarea sedimentației? Cum se tratează scăderea sedimentației? Cum se tratează creșterea sedimentației? citiți în continuare articolul.

Ce este sedimentația?

Sedimentația sau viteza de sedimentare a eritrocitelor (ESR) este un test de sânge care poate dezvălui activitatea inflamatorie din organism. Aceasta se măsoară folosind sângele colectat într-un tub de testare. În acest test, se observă cât de repede se așează globulele roșii la fundul tubului. Cu cât sedimentația este mai mare în tub, cu atât inflamația din organism este mai ridicată. Testul de viteză de sedimentare, sau testul ESR, nu diagnostică o anumită afecțiune, dar ajută la identificarea inflamației din organism și la stabilirea necesității altor teste suplimentare. De asemenea, valorile sedimentației sunt utilizate pentru a urmări evoluția anumitor boli autoimune. Printre aceste boli se numără:

  • Arterita: Inflamația peretelui arterei.
  • Artrita reumatoidă: Inflamația articulațiilor.
  • Lupus eritematos sistemic (boala fluture): O boală reumatică care afectează mai multe organe simultan.
  • Cancerul: Boala care apare din diviziunea și multiplicarea necontrolată a celulelor.

În ce situații se solicită testul de sedimentație?

Testul de sedimentație este folosit pentru a monitoriza evoluția bolilor autoimune existente. De asemenea, medicul poate solicita acest test în urma anumitor simptome. Testul poate fi necesar dacă sunt prezente simptome precum dureri articulare persistente dimineața (mai mult de 30 de minute), modificări ale vederii, dureri la tâmple, pierdere bruscă în greutate, dureri la gât și pelvis, probleme digestive, diaree, sânge în scaun și dureri abdominale, fie singure, fie combinate.

Anumite medicamente (steroizi, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și statine) pot influența valoarea sedimentației. Este important să informați medicul despre medicamentele utilizate înainte de testul de sedimentație. În unele cazuri, este posibil să fie necesar să întrerupeți temporar utilizarea medicamentelor înainte de a analiza valorile sângelui.

Care ar trebui să fie valoarea sedimentației?

Valoarea sedimentației variază în funcție de vârstă și sex. De asemenea, anumite condiții, cum ar fi utilizarea medicamentelor, sarcina, starea de post sau alimentație, anemia, ciclul menstrual la femei și hipercolesterolemia (niveluri ridicate de colesterol) pot afecta valoarea sedimentației.

Femeile au în general valori mai mari ale sedimentației comparativ cu bărbații. La femei, valori între 0 și 20 mm pe oră sunt considerate normale sub vârsta de 50 de ani, în timp ce peste această vârstă, valori între 0 și 30 mm pe oră sunt normale. La bărbați, valorile normale sunt între 0 și 15 mm pe oră sub 50 de ani și între 0 și 20 mm pe oră peste 50 de ani. La copii, intervalele valorilor sedimentației sunt diferite față de cele ale adulților, iar valorile normale sunt între 0 și 10 mm pe oră.

Cu cât valoarea sedimentației este mai mare, cu atât este mai mare posibilitatea unei inflamații în organism. De asemenea, valorile de sedimentație mai mari de 100 mm pe oră pot indica prezența cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare.

Ce este scăderea sedimentației?

Valoarea sedimentației este un indicator al inflamației din organism. O valoare scăzută a sedimentației (valori apropiate de 0 sunt considerate anormale) indică absența inflamației. Totuși, utilizarea anumitor medicamente (kinină, salicilate, doze mari de steroizi) sau efectele unor boli asupra organismului pot duce la scăderea valorii sedimentației. Iată câteva dintre condițiile care pot reduce valoarea sedimentației:

  • Insuficiență cardiacă congestivă
  • Proteine plasmatice scăzute
  • Leucocitoză (număr mare de leucocite)
  • Policitemia vera (afecțiune a măduvei osoase)
  • Anemia cu celule secera (boală care afectează globulele roșii)

În cazurile de scădere a valorii sedimentației cauzată de boli, obiectivul principal este tratarea bolii de bază.

Ce este creșterea sedimentației?

Creșterea valorii sedimentației înseamnă că valoarea sedimentației depășește intervalele normale pentru femei, bărbați și copii. Utilizarea anumitor medicamente (dextrani, teofilină, metildopa, metiserjit, penicilamină, vitamina A, trifluoperazină, pilule contraceptive) și anumite boli pot cauza creșterea valorii sedimentației. De asemenea, infecțiile din organism pot duce la creșterea valorii sedimentației. Iată câteva dintre condițiile care pot crește valoarea sedimentației:

  • Boli inflamatorii și infecțioase sistemice și localizate (infecții locale sau generalizate)
  • Leziuni ale țesuturilor sau ischemie (lipsa de sânge în țesuturi)
  • Traume
  • Anumite tipuri de cancer, inclusiv anumite limfoame și mielom multiplu
  • Vârsta înaintată
  • Sarcina
  • Anemia
  • Boala renală
  • Diabetul
  • Bolile de inimă
  • Bolile de sânge și vasculare
  • Inflamația vaselor de sânge (vasculită)
  • Obezitatea
  • Boala tiroidiană

Boli autoimune care pot crește valoarea sedimentației

Valoarea sedimentației poate fi crescută în urma unor boli autoimune, precum lupusul, artrita reumatoidă, anumite tipuri de artrită, arterita temporală (inflamația sau deteriorarea arterei temporale), polimialgia reumatică (care provoacă dureri musculare și articulare), hiperfibrinogenemia (niveluri ridicate de fibrinogen în sânge), și vasculita alergică sau necrotizantă.

Efectul infecției asupra valorii sedimentației

Infecțiile de os, miocardita (care afectează mușchiul cardiac), pericardita (care afectează țesutul din jurul inimii sau pericardul) și endocardita (care afectează membrana inimii, inclusiv valvele cardiace), febra reumatică, infecțiile cutanate, infecțiile sistemice și tuberculoza (tuberculoză) sunt câteva exemple de infecții care pot cauza valori ridicate ale sedimentației.

Cum se tratează creșterea valorii sedimentației?

Primul pas în tratarea creșterii valorii sedimentației este identificarea cauzei subiacente. Apoi, obiectivul este tratarea bolii care a determinat creșterea valorii sedimentației.

Creșterea valorii sedimentației este de obicei un rezultat al unei infecții existente în organism. Prevenirea apariției infecțiilor și tratarea infecțiilor existente sunt metode foarte eficiente pentru scăderea valorii sedimentației. Menținerea unei igiene generale adecvate, adoptarea unor obiceiuri alimentare corecte pentru a întări sistemul imunitar, evitarea contactului strâns cu persoanele care au infecții contagioase și administrarea vaccinurilor la momentele indicate ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor și, astfel, la prevenirea creșterii valorii sedimentației.

Valorile sedimentației pot fi ridicate nu doar din cauza infecțiilor, ci și din cauza unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul. Vizitele regulate la medic și efectuarea examinărilor recomandate sunt esențiale pentru prevenirea apariției bolilor și pentru tratamentul precoce al acestora.

Dacă suspectați că aveți simptome de creștere a valorii sedimentației sau orice afecțiuni care ar putea cauza această problemă, este recomandat să consultați un specialist într-o unitate medicală. Efectuarea testelor recomandate de medic vă poate ajuta să preveniți apariția bolilor sau să asigurați diagnosticarea și tratamentul precoce al afecțiunilor existente, protejând astfel starea dumneavoastră de sănătate.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Biochimie

Biochimie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Biochimie

Dr. Spec. Gülcan Baloğlu

Gebze

Biochimie

Dr. Spec. İnci Karaarslan

Ataşehir

Biochimie

Dr. Spec. İnci Küçükercan

Gebze

Biochimie

Dr. Spec. Gülcan Baloğlu

Gebze

Biochimie

Dr. Spec. İnci Karaarslan

Ataşehir

Biochimie

Dr. Spec. İnci Küçükercan

Afișează tot

Articole evidențiate

ALT: Ce este, scăderea, creșterea și tratamentul său

ALT: Ce este, scăderea, creșterea și tratamentul său

Ce este deficitul de zinc și care sunt simptomele acestuia?

Ce este deficitul de zinc și care sunt simptomele acestuia?

Deficitul de Fier: Ce Este, Simptomele și Tratamentul

Deficitul de Fier: Ce Este, Simptomele și Tratamentul

Ferritina: Ce Este, Semnele și Tratamentul Nivelului Ridicat sau Scăzut

Ferritina: Ce Este, Semnele și Tratamentul Nivelului Ridicat sau Scăzut

Deficitul de Acid Folic: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Deficitul de Acid Folic: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce Este HCT (Hematocrit), Ce Înseamnă Scăderea și Creșterea Sa și Cum Se Tratează

Ce Este HCT (Hematocrit), Ce Înseamnă Scăderea și Creșterea Sa și Cum Se Tratează

Hemoglobina (HGB): Ce Înseamnă Scăderea și Creșterea?

Hemoglobina (HGB): Ce Înseamnă Scăderea și Creșterea?

MCH: Ce Este, Scăderea, Creșterea și Tratamentul

MCH: Ce Este, Scăderea, Creșterea și Tratamentul

PCT: Ce Este, Scăderea, Creșterea și Tratamentul

PCT: Ce Este, Scăderea, Creșterea și Tratamentul

Trigliceride: Ce sunt, scăderea, creșterea și tratamentul

Trigliceride: Ce sunt, scăderea, creșterea și tratamentul

Afișează tot