20 august 2023
Ați prins gripă porcină? Nu intrați în panică, acționați rapid.
Infecția cu Streptococ de Grup A, cunoscută și sub denumirea de GAS (Group A Streptococcus), se referă la bolile cauzate de bacteriile Streptococcus de Grup A. Aceste boli sunt variate; unele sunt ușoare și ușor de tratat, în timp ce altele pot fi mai grave. Așa cum este valabil pentru orice boală, prevenirea infecției cu Streptococ de Grup A prin măsuri de prevenție este mai ușoară decât tratarea bolii odată ce a apărut.
În infecțiile cauzate de bacteriile Streptococcus de Grup A, bacteriile pot pătrunde în organism prin diferite căi, fie prin inhalarea particulelor de salivă care conțin bacteriile, fie prin contact direct. Cunoașterea modurilor de răspândire ajută la prevenirea bolii. Persoanele pot contracta infecția prin:
În plus față de metodele enumerate, infecția poate fi răspândită și prin rănile de pe piele care sunt infectate cu bacteriile Streptococcus de Grup A. Oamenii pot deveni bolnavi prin contactul cu răni infectate sau cu fluidele provenite din acestea.
Cunoașterea simptomelor infecției cu Streptococ de Grup A este importantă pentru diagnosticare și pentru prevenirea bolii la persoanele sănătoase. Persoanele infectate cu Streptococ de Grup A nu prezintă întotdeauna simptome; totuși, acest lucru nu înseamnă că nu pot transmite infecția. Persoanele cu dureri în gât pot transmite Streptococ de Grup A într-o măsură mai mare decât cei care nu au simptome. Simptomele comune ale infecției cu Streptococ de Grup A includ:
Infecțiile cu Streptococ de Grup A sunt mai frecvente la copii decât la adulți; totuși, acest lucru nu înseamnă că adulții nu sunt expuși riscului. Prin urmare, este important să se ia măsuri de precauție pentru a preveni boala, indiferent dacă persoanele afectate sunt copii sau adulți. Majoritatea infecțiilor cu Streptococ de Grup A nu sunt grave și pot fi tratate cu antibiotice; totuși, în cazuri rare, infecția poate cauza probleme grave. Bacteriile invazive de grup A streptococ (iGAS) sunt cele care pot cauza astfel de probleme.
Bacteriile Streptococcus de Grup A pot cauza o gamă largă de infecții cutanate, ale țesuturilor moi și ale căilor respiratorii, variind de la forme ușoare la amenințătoare de viață. Acestea includ:
În cazuri rare, pacienții pot dezvolta complicații post-streptococice, cum ar fi:
Infecțiile cu Streptococ de Grup A, foarte rar, pot duce la infecții mai grave cunoscute sub numele de infecții iGAS. Aceste infecții includ:
Infecțiile iGAS sunt mai frecvente la vârstnici, copii (5-15 ani) sau la persoanele cu factori de risc, cum ar fi utilizarea intravenoasă de droguri, alcoolism, sistem imunitar slăbit sau cancer.
Pentru persoanele cu simptome de infecție cu Streptococ de Grup A, diagnosticarea se poate face în două moduri diferite. Primul este cultura faringiană, care implică prelevarea unui tampon din gât și oferă rezultate precise. Această metodă durează, în general, între 24 și 48 de ore pentru a obține rezultatele. Deși cultura faringiană este foarte precisă, deoarece durează mai mult, se poate folosi și Testul Strep A ca o alternativă rapidă.
Testul Strep A este un tip de test rapid de antigen. Testele de antigen sunt teste de diagnostic bazate pe reacțiile antigen-anticorp, care sunt ușor de aplicat și de interpretat. Acest test permite obținerea rapidă a rezultatelor, dar nu este întotdeauna de încredere. Persoanele pot obține un rezultat negativ la Testul Strep A chiar dacă sunt bolnave. Pentru rezultate corecte, testul ar trebui efectuat împreună cu cultura faringiană, care oferă cele mai precise rezultate. În cultura faringiană, se ia un tampon pentru a verifica dacă bacteriile Streptococcus de Grup A au crescut, ceea ce durează ceva timp. În această perioadă, cultura faringiană poate detecta infecții pe care testul rapid de antigen le poate rata.
La copii și adolescenți, infecția cu Streptococ de Grup A netratată poate duce la febra reumatică, motiv pentru care este necesară efectuarea culturii. La adulți, de obicei nu este necesară cultura faringiană după un rezultat negativ la testul rapid de antigen, deoarece, spre deosebire de copii, adulții nu sunt, în general, la risc de a dezvolta febra reumatică după o infecție streptococică a gâtului.
Cu toate acestea, dacă aveți simptome de infecție cu Streptococ de Grup A în ciuda unui rezultat negativ al testului rapid de antigen, medicul dumneavoastră poate dori să efectueze o cultură faringiană. Ca și în cazul altor infecții, pentru diagnosticarea și tratamentul infecției cu Streptococ de Grup A, este recomandat să consultați un centru medical pentru a minimiza contagiozitatea și a evita complicațiile grave care ar putea apărea.
Majoritatea infecțiilor cu Streptococ de Grup A sunt afecțiuni relativ ușoare care se rezolvă de la sine, fără a necesita antibiotice. De obicei, simptomele asemănătoare cu cele ale infecției cu Streptococ de Grup A sunt cauzate de viruși, nu de bacterii GAS. Dacă aveți sau copilul dumneavoastră are nas care curge și dureri în gât, este probabil ca infecția să fie de origine virală. Infecțiile virale ale gâtului nu necesită tratament cu antibiotice, cu excepția cazului în care există îngrijorări legate de complicații. Înainte de a lua antibiotice, consultați un medic. Medicul dumneavoastră va decide dacă este necesar să folosiți medicamente pentru a ajuta la recuperare sau ameliorarea simptomelor sau dacă există un risc de complicații grave cauzate de infecția cu Streptococ de Grup A sau dacă există scarlatină. Dacă aveți simptome precum dureri în gât și febră, este bine să consultați cel mai apropiat centru medical pentru sănătatea dumneavoastră.
Așa cum se întâmplă cu orice boală, prevenirea infecției cu Streptococ de Grup A înainte de a o contracta este mai ușoară și mai sănătoasă. Streptococul de Grup A se răspândește prin contact apropiat între persoane, picături de respirație (umiditatea din respirație) și contact direct cu pielea. Iată ce puteți face pentru a reduce riscul de infectare sau răspândire:
Infecția cu Streptococ de Grup A poate fi o infecție secundară la persoanele care au deja boli precum gripă. Prin urmare, vaccinarea împotriva gripei și respectarea măsurilor de prevenire a COVID-19 poate ajuta la prevenirea acestei infecții.
Cu toate acestea, persoanele aflate în grupuri de risc au o probabilitate mai mare de a contracta infecția cu Streptococ de Grup A. Persoanele care se află în medii aglomerate, cum ar fi școli, grădinițe sau cazărmi militare; vârstnicii, copiii și cei cu sistemul imunitar compromis sunt expuși riscurilor legate de Streptococul de Grup A.
Dacă aveți simptome legate de Streptococul de Grup A, nu ezitați să consultați cel mai apropiat centru medical.
Data ultimei actualizări: 22 Şubat 2023
Data publicării: 22 Şubat 2023
Boli Infecțioase