20 august 2023
Ați prins gripă porcină? Nu intrați în panică, acționați rapid.
Variola maimuței este o boală rară cauzată de un virus. Se manifestă prin febră, umflarea ganglionilor limfatici și erupții cutanate extinse. De asemenea, provoacă roșeață și leziuni pe față, precum și pe mâini și picioare.
Variola maimuței este o boală rară cauzată de un virus. Se manifestă prin febră, umflarea ganglionilor limfatici și erupții cutanate extinse. De asemenea, provoacă roșeață și leziuni pe față, precum și pe mâini și picioare.
Cele mai multe cazuri de variola maimuței se întâlnesc în Africa Centrală și de Vest. Deși variola maimuței este rară în Statele Unite ale Americii, au fost raportate câteva cazuri confirmate în 2021.
Variola maimuței este, de asemenea, o boală zoonotică. Aceasta înseamnă că poate fi transmisă de la animale la oameni și de la oameni la animale. În plus, poate fi transmisă și între oameni.
Variola maimuței este cauzată de virusul variola maimuței. Acest virus face parte din genul Orthopoxvirus, la fel ca și virusul care provoacă variola.
Cercetătorii au descris această boală pentru prima dată în 1958, când au avut loc două epidemii printre maimuțele folosite în cercetare. De aceea, boala a fost numită variola maimuței.
Primul caz de variola maimuței la oameni a fost identificat în 1970 în Republica Democrată Cong
Simptomele variola maimuței sunt asemănătoare cu cele ale variolei, dar de obicei sunt mai ușoare.
După ce o persoană a fost infectată cu virusul variola maimuței, apariția primelor simptome poate dura între 5 și 21 de zile. În multe cazuri, acest interval este de 7 până la 14 zile.
Simptomele timpurii includ:
După apariția febrei, erupțiile cutanate încep de obicei între 1 și 3 zile. Erupțiile sunt de obicei localizate în următoarele zone:
Erupțiile cutanate sunt de obicei:
După ce leziunile se usucă și formează cruste, acestea se desprind.
Simptomele variola maimuței durează de obicei între 2 și 4 săptămâni și dispar fără a necesita tratament.
Complicațiile posibile ale variola maimuței includ:
Infecția cu variola maimuței poate duce la pierderea vederii în cazul infecției corneene.
În plus, în cazuri rare, leziunile pot apărea în grup și pot cauza exfolierea în bucăți a pielii.
Variola maimuței este activă în principal în zonele tropicale și rurale din Africa Centrală și de Vest. Din 1970, a fost observată în următoarele țări:
Majoritatea infecțiilor au fost observate în zonele rurale din Republica Democrată Congo.
Dacă trăiți în aceste țări sau călătoriți în oricare dintre ele, asigurați-vă că luați măsuri de precauție. Evitați contactul cu animalele care ar putea fi infectate cu variola maimuței și evitați interacțiunea cu persoanele care ar putea fi expuse la virus.
Variola maimuței se răspândește prin contact direct cu animale sau persoane infectate, în următoarele moduri:
Virușii pot pătrunde în organism prin respirație, membrane mucoase sau piele crăpată. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) indică faptul că transmiterea de la persoană la persoană este foarte scăzută. Boala se transmite de obicei prin contact prelungit față în față, fără respectarea distanței și prin picături. Virusul poate fi transmis prin contactul cu alte persoane timp de 3 ore sau mai mult, fără a menține o distanță de 1,5-2 metri.
Transmiterea se poate produce și prin:
Nu se cunoaște cu certitudine care este principalul purtător al bolii. Se consideră că rozătoarele din Africa au un rol în transmiterea acesteia.
Conform CDC, în variola maimuței, 1 din 10 cazuri se încheie cu deces. Persoanele din grupurile de risc au o probabilitate mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii. Grupurile de risc includ:
În anul 2021, în Statele Unite au fost confirmate două cazuri de variola maimuței. Ambele au fost asociate cu călătorii internaționale.
Un caz a fost identificat în iulie 2021. Persoana respectivă s-a întors în Statele Unite după o călătorie în Nigeria. A călătorit cu două zboruri separate și a intrat în contact cu 200 de persoane. CDC a solicitat monitorizarea simptomelor celor 200 de persoane, dar nu au fost raportate noi cazuri.
Un alt caz a fost observat în noiembrie 2021. Persoana respectivă a călătorit în Nigeria și s-a întors în Statele Unite. Nu au fost raportate cazuri noi de variola maimuței de atunci.
În prezent, nu există un tratament specific pentru variola maimuței. Totuși, variola maimuței are o natură autolimitantă, ceea ce înseamnă că se poate vindeca fără tratament.
Pentru a controla focarul și a preveni răspândirea bolii, se pot folosi anumite medicamente, cum ar fi:
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinul împotriva varicelei este eficient în prevenirea dezvoltării variantei de variola maimuței în aproximativ 85% din cazuri. Dacă ați fost vaccinat împotriva varicelei în copilărie și contractați virusul variola maimuței, simptomele pot fi mai ușoare.
În 2019, a fost aprobat un vaccin pentru prevenirea atât a varicelei, cât și a variantei de variola maimuței. Cu toate acestea, acesta nu este încă utilizat pe scară largă.
Este important să faceți screening pentru variola maimuței în următoarele situații:
Medicii diagnostichează variola maimuței folosind mai multe metode:
Aceasta include evaluarea istoricului de călătorie al pacientului, care ajută la determinarea riscurilor de boală.
Acestea includ testarea lichidelor din leziuni sau crustele uscate. Aceste mostre sunt testate pentru virus folosind reacția de polimerizare în lanț (PCR).
În biopsie, se ia o probă de țesut cutanat pentru a fi testată împotriva virusului.
Testele de sânge nu sunt de obicei recomandate, deoarece virusul variola maimuței rămâne în sânge pentru o perioadă scurtă de timp. Prin urmare, nu este un test precis pentru diagnosticarea variola maimuței.
Variola maimuței este o boală virală rară. Este o boală zoonotică, adică se poate răspândi de la animale la oameni și de la oameni la animale. De asemenea, se poate transmite de la o persoană la alta.
Primele simptome includ febră, dureri musculare și umflarea ganglionilor limfatici. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea erupții cutanate pe față și pe mâini și picioare. Erupțiile sunt leziuni care se transformă în vezicule pline de lichid, care ulterior se usucă și cad. Erupțiile apar de obicei pe față și se răspândesc apoi în jos, în general către brațe și picioare, dar pot apărea și în alte zone ale corpului.
Variola maimuței apare în principal în regiunile tropicale din Africa Centrală și de Vest. Dacă ați călătorit recent în aceste zone, este recomandat să faceți un screening pentru variola maimuței.
Data ultimei actualizări: 20 Haziran 2022
Data publicării: 20 Haziran 2022
Boli Infecțioase