20 august 2023
Ați prins gripă porcină? Nu intrați în panică, acționați rapid.
Salmonella este o infecție cauzată de bacteria Salmonella, care provoacă simptome precum diaree, febră și dureri abdominale. Bacteria Salmonella trăiește în intestinul animalelor și al oamenilor și se răspândește prin fecale. De obicei, infecția cu Salmonella se vindecă de la sine în câteva zile. Aceasta poate cauza o pierdere semnificativă de lichide, de aceea este important să se consume multe lichide. Este esențial să te speli bine pe mâini cu apă și săpun, în special după utilizarea toaletei și după contactul cu animale.
Infecția cu Salmonella este o afecțiune frecventă care afectează sistemul digestiv și este cauzată de bacteria Salmonella. Aceasta se transmite cel mai frecvent prin apă și alimente contaminate și este considerată una dintre cele mai comune forme de intoxicație alimentară bacteriană. Salmonella distruge celulele din intestine, iar simptomele nu apar întotdeauna la toți cei infectați. Totuși, multe persoane dezvoltă simptome precum diaree, dureri abdominale și vărsături în câteva ore sau zile de la expunere. În cazul diareei, dacă nu se consumă suficiente lichide, poate apărea deshidratarea, care necesită asistență medicală de urgență. Dacă infecția se răspândește în alte zone ale corpului, pot apărea complicații grave.
Infecția cu Salmonella poate fi cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, ouă, păsări de curte și lapte nepasteurizat. Simptomele pot apărea după un timp de la expunere sau uneori nu pot apărea deloc. Semnele posibile ale infecției cu Salmonella includ:
Aceste simptome pot dura câteva zile sau săptămâni și, uneori, diareea poate persista mai mult timp. Infecția cu Salmonella poate provoca și complicații.
Complicații
De obicei, infecția cu Salmonella nu este amenințătoare pentru viață, dar poate cauza complicații la bebeluși, copii, persoane care au suferit transplanturi de organ, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar slăbit.
Diagnosticul infecției cu Salmonella începe prin evaluarea simptomelor. Ulterior, sunt efectuate teste. Se solicită teste de scaun, sânge și urină. În laborator, se verifică prezența bacteriei Salmonella în aceste probe. De obicei, diagnosticul se pune pe baza rezultatului din proba de scaun. Când medicul suspectează că bacteria s-ar putea răspândi în organism, poate solicita un test de sânge. Uneori, oamenii se pot recupera fără tratament. În cazuri mai severe, poate fi necesar un tratament medicamentos sau internarea în spital.
Salmonella este o boală contagioasă. Infecția poate fi transmisă de la o persoană la alta sau de la animale. Este important să respectați igiena mâinilor și igiena toaletei. Persoanele infectate care nu își spală mâinile pot răspândi bacteria în mediu și în alimente, contribuind la răspândirea bolii.
Virusul Salmonella poate fi transmis prin alimente contaminate. Carne de vită, carne de porc, păsări de curte, lapte și produse lactate, ouă sunt alimente de origine animală care pot fi contaminate. Uneori, legumele pot face parte din grupul alimentelor contaminate. Dacă alimentele de origine animală sunt contaminate, bacteriile Salmonella mor atunci când alimentele sunt gătite corespunzător.
Persoanele infectate care nu își spală mâinile după utilizarea toaletei pot răspândi bacteria prin contactul cu alimentele. În școli sau în medii de lucru aglomerate, dacă igiena toaletei nu este suficientă, Salmonella poate fi transmisă unui număr mare de persoane.
Unele reptile, puii de găină sau puii de rață pot găzdui Salmonella. La contactul cu aceste animale, fiecare persoană ar trebui să își spele mâinile cu apă și săpun.
Cine Este Expus Riscului?
Există anumite situații care pot crește riscul de infectare cu Salmonella. Factori care pot crește expunerea la Salmonella și scăderea generală a imunității pot contribui la riscul de infecție. Mai jos sunt descrise categoriile de persoane cele mai expuse riscului de infectare cu Salmonella:
Uneori, oamenii se pot recupera fără tratament, iar acest proces poate dura aproximativ o săptămână.
Infecția cu Salmonella provoacă de obicei deshidratare. Se pierde o cantitate semnificativă de lichide și electroliți din organism. Dacă pierderea de lichide este severă, poate fi necesară administrarea de lichide intravenoase (pe cale venoasă).
Se pot utiliza medicamente pentru a ameliora problemele cauzate de diaree. De asemenea, pot fi prescrise antibiotice. În special, atunci când infecția se răspândește în organism, utilizarea antibioticelor este recomandată pentru a elimina bacteriile. Totuși, antibioticele sunt utilizate cu prudență deoarece pot distruge și bacteriile benefice. Antibioticele frecvent prescrise includ: Azitromicină, Ciprofloxacină, Ceftriaxon, Trimetoprim și Sulfametoxazol (TMP/SMX).
Pentru a preveni răspândirea Salmonella, trebuie să acordați atenție modului de preparare a alimentelor și contactului cu animalele. Iată câteva măsuri de protecție:
Infecția cu Salmonella nu este în general extrem de severă, dar unele persoane pot fi afectate negativ. Dacă starea dumneavoastră este gravă sau dacă boala durează o perioadă lungă, ar trebui să consultați un medic. Dacă aveți un sistem imunitar slăbit, începeți tratamentul cât mai curând posibil pentru a evita agravarea stării.
Data ultimei actualizări: 11 Ekim 2023
Data publicării: 11 Ekim 2023
Boli Infecțioase