23 august 2023
Întrebări pentru a crește rezervele de ovule și calitatea acestora
Sindromul Ovarelor Polichistice, care apare în special la femeile cu exces de greutate, poate îngreuna obținerea unei sarcini, dar nu este un obstacol insurmontabil. Femeile care se confruntă cu această problemă au și ele șansa de a deveni mame prin tratamentul de fertilizare in vitro.
Simptomele Sindromului Ovarelor Polichistice
Sindromul Ovarelor Polichistice este o tulburare hormonală care apare datorită acumulării de ovocite imature în ovare. Nu este o boală, ci o caracteristică congenitală. Cauza principală este rezistența la insulină, iar femeile cu exces de greutate sunt considerate un grup cu risc pentru sindromul ovarelor polichistice. Aproximativ 30-40% dintre femeile care doresc să aibă copii se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice, care poate duce la absența ovulației, neregularități menstruale, creștere excesivă a părului și infertilitate.
Tratamentul acestui sindrom variază în funcție de simptomele cauzate de problemă. De exemplu, dacă pacienta se plânge de creșterea excesivă a părului, se aplică un tratament specific pentru aceasta, iar dacă dorește să aibă copii, se folosește alt tip de tratament. În acest articol, discutăm despre ceea ce se poate face pentru a asigura o ovulație sănătoasă în cazul infertilității cauzate de sindromul ovarelor polichistice, și despre abordarea tratamentului de fertilizare in vitro. Specialistul în Obstetrică și Ginecologie și Directorul Centrului de Fertilizare in Vitro, Dr. Tayfun Kutlu, alături de Specialistul în Obstetrică și Ginecologie, Dr. Ebru Öztürk Öksüz, explică șansele de a deveni mamă prin tratamentul de fertilizare in vitro pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice.
Pentru diagnosticarea definitivă a sindromului ovarelor polichistice, primul pas este evaluarea ecografică a numărului de ovocite din ovare (se așteaptă să fie mai mult de 12 ovocite pentru a se confirma aspectul polichistic). Se efectuează, de asemenea, unele teste hormonale și se verifică rezistența la insulină a pacientei. De asemenea, se analizează istoricul pacientei, regularitatea ciclului menstrual și simptomele, iar pentru a evalua gradul de hirsutism, se efectuează un examen fizic.
Pentru toate simptomele cauzate de sindromul ovarelor polichistice, primul pas în tratament este implementarea unui plan de dietă și exerciții pentru a pierde kilogramele în exces. Această schimbare a stilului de viață nu doar că ajută la atingerea greutății ideale, dar reduce și hirsutismul.
Înainte de a trece la etapa de fertilizare in vitro, există un proces de tratament în două etape. După ce pacienta ajunge la greutatea ideală, se începe cu un tratament medicamentos planificat de obicei în 3 cure pentru a stimula producția de ovocite. În această etapă pot fi adăugate medicamente care reduc rezistența la insulină. Dacă tratamentul duce la ovulație, pacienta are șansa de a rămâne gravidă printr-o relație naturală. Dacă nu se realizează ovulația, se trece la a doua etapă a tratamentului, adică la injectare și inseminare artificială.
Tratamentul cu injectări este efectuat pentru a asigura dezvoltarea ovocitelor de calitate mai bună, iar astfel se facilitează maturarea și ovulația unui sau mai multor ovocite. În continuare, în etapa de inseminare, spermatozoizii recoltați de la partener sunt concentrați în laborator pentru a asigura o fertilizare optimă și sunt plasați în apropierea ovocitelor la momentul ovulației. Tratamentul cu injectări și inseminare poate fi aplicat în cure de câte 3. Desigur, trebuie menționat că vârsta este un factor important în această etapă a tratamentului și trebuie subliniat că, dacă în istoricul pacientei există factori de risc suplimentari (vârstă înaintată, antecedente de operații, obstrucții tubare etc.), unele etape pot fi sărite și se poate trece direct la tratamentul de fertilizare in vitro. De exemplu, dacă pacienta are peste 35 de ani, șansele de succes cu medicamente, injectări și inseminare sunt foarte mici, astfel că se poate trece direct la fertilizarea in vitro. La aceste paciente, șansele de succes ale tratamentului de fertilizare in vitro sunt mai mari comparativ cu celelalte etape de tratament.
Tratamentul de fertilizare in vitro permite dezvoltarea unui număr mare de ovocite, oferind astfel mai multe șanse de încercare. În acest tratament, stimularea ovocitelor se poate realiza cu doze relativ mai mici de medicamente și ovocitele obținute sunt colectate. Totuși, în cazul pacienților cu sindromul ovarelor polichistice, numărul de ovocite poate depăși așteptările, ceea ce poate duce la unele riscuri. Printre acestea se numără: scăderea șanselor ca embrionii să se implanteze în uter din cauza unui număr prea mare de ovocite și stimularea excesivă a ovarelor. Totuși, există și o metodă de a reduce aceste riscuri...
O soluție este să se congeleze ovocitele la cea mai bună etapă de dezvoltare în loc să fie transferate imediat, pentru a fi păstrate până la următoarea perioadă menstruală. Acest lucru permite uterului și organismului să se odihnească, oferind timp pentru ca echilibrul hormonal să revină la limitele fiziologice normale. Astfel, șansele de sarcină ale pacientei sunt, de asemenea, îmbunătățite.
În ciuda tuturor acestor măsuri, dacă sarcina nu se produce în prima încercare, pot fi realizate noi încercări cu embrioni anterior obținuți și neutilizați (care pot fi păstrați timp de 5-10 ani). Din acest punct de vedere, tratamentul de fertilizare in vitro este o metodă care oferă femeilor mai multe șanse de a deveni mame.
Primele luni sunt esențiale
Pentru paciente cu sindromul ovarelor polichistice, primele luni ale unei sarcini obținute prin fertilizare in vitro sunt extrem de importante. Comparativ cu alte grupuri de paciente, riscul de avort spontan este mai mare din cauza dezechilibrelor hormonale specifice.
Riscuri posibile și informare corectă
Având în vedere că sindromul ovarelor polichistice este asociat cu rezistența la insulină, diabetul gestational și hipertensiunea, precum și pierderile timpurii ale sarcinii sunt mai frecvente la aceste paciente. Din acest motiv, este esențial ca pacienta să fie informatã corect despre toate riscurile și procesul de tratament.
După vârsta de „35” de ani, este important să nu se piardă timp.
Data ultimei actualizări: 11 Ağustos 2020
Data publicării: 11 Ağustos 2020
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro