23 august 2023
Întrebări pentru a crește rezervele de ovule și calitatea acestora
Transferul de embrioni este un proces realizat în cadrul tratamentului de fertilizare in vitro, în care embrionii obținuți în laborator, adică în afara corpului femeii, sunt plasati în uterul viitoarei mame. Transferul de embrioni, care poate fi descris și ca fertilizarea ovulelor colectate de la mama și a spermatozoizilor prelevați de la tată în laborator și apoi plasarea acestora în uterul femeii, poate ajuta la obținerea unei sarcini în cazul cuplurilor care nu pot avea copii pe cale naturală.
Transferul de embrioni este procesul prin care embrionii obținuți în timpul tratamentului de fertilizare in vitro sunt plasați în uterul femeii de către un medic specialist, cu ajutorul unui ecograf (1). Infertilitatea, cunoscută popular ca „sterilitate”, se referă la imposibilitatea de a obține o sarcină după 12 luni de relații sexuale neprotejate la femeile sub 35 de ani și după 6 luni de relații sexuale neprotejate la femeile de 35 de ani și peste (2). Cercetările arată că aproximativ 15% dintre cuplurile aflate în perioada de fertilitate întâmpină probleme de infertilitate (3). Cu ajutorul progreselor în tehnologia medicală, diverse tehnici pot fi utilizate pentru a ajuta cuplurile care nu pot obține o sarcină pe cale naturală.
Printre tehnicile de reproducere asistată cele mai frecvent utilizate în prezent se numără tratamentul de fertilizare in vitro. Tratamentul de fertilizare in vitro implică colectarea ovulelor de la femeie (OPU), fertilizarea acestora cu un eșantion de spermă prelevat de la bărbat în laborator și apoi transferul embrionilor de calitate obținuți în uterul femeii. Transferul de embrioni este etapa finală a tratamentului de fertilizare in vitro. După transferul de embrioni, în cazuri necesare, specialiștii pot continua procesul de tratament cu ajutorul diferitelor medicamente pentru a crește șansele de implantare a embrionului în uter (4, 5).
Pentru femeile care sunt considerate potrivite pentru tratamentul de fertilizare in vitro, tratamentul poate fi realizat prin două proceduri diferite: protocolul lung sau protocolul scurt. Protocolul lung, cunoscut sub acest nume, poate dura mai multe cicluri menstruale, în timp ce protocolul scurt se finalizează, de obicei, în 2-3 săptămâni (2, 6).
În mod normal, în cazul femeilor cu cicluri menstruale regulate, în fiecare ciclu menstrual se dezvoltă un număr specific de ovule, dar doar unul dintre ele ajunge la maturitate, în timp ce celelalte sunt eliminate fără a ajunge la maturitate. Scopul tratamentului de fertilizare in vitro este de a stimula maturarea tuturor ovulelor din acel ciclu menstrual cu ajutorul diferitelor medicamente hormonale și injectabile. Astfel, în acel ciclu menstrual, se pot obține mai multe ovule mature în loc de unul singur. Medicamentele de stimulare ovariană sunt de obicei administrate în a 2-a sau a 3-a zi a ciclului menstrual. Ulterior, specialiștii verifică dimensiunea foliculilor (structurile care înconjoară ovulele) cu ajutorul unui ecograf și nivelul de estradiol (hormonul estrogen) cu ajutorul testelor de sânge. De obicei, când dimensiunea unui folicul ajunge la 14 mm, se începe administrarea unui alt medicament pentru a preveni ruperea spontană a foliculului și, atunci când foliculii ajung la o dimensiune specifică, se aplică o injecție cunoscută sub numele de injecția de declanșare a ovulației. După această injecție, pacienta este chemată la clinică pentru colectarea ovulelor. În ziua colectării ovulelor, bărbatul trebuie să ofere și un eșantion de spermă. În anumite cazuri, pot fi utilizate eșantioane de spermă congelate în prealabil în condiții speciale. Colectarea ovulelor se poate realiza cu ajutorul anesteziei generale sau a sedării. Tipul de anestezie utilizat poate fi decis în funcție de starea și preferințele pacientului.
Ovulele și sperma sunt aduse împreună în laboratoare specializate pentru fertilizare. În anumite cazuri, se așteaptă ca sperma să fertilizeze ovulele de la sine, dar, în special în cazurile de număr insuficient de spermatozoizi, un spermatozoid de calitate poate fi injectat direct în ovul prin metoda de microinjectare. După colectarea ovulelor, pacienții sunt de obicei chemați la clinică pentru transferul de embrioni după 2-6 zile. În cazuri necesare, embrionii de calitate obținuți pot fi congelați pentru a fi transferați ulterior (5, 6).
Spre deosebire de colectarea ovulelor, transferul de embrioni nu necesită anestezie. Totuși, în anumite cazuri, se pot aplica medicamente sedative ușoare pentru a asigura confortul pacientului. Unul sau două embrioni, evaluati de embriologi, sunt introduși într-o seringă cu o cantitate mică de lichid și apoi sunt plasați la capătul unui cateter asemănător cu un tub flexibil. În timp ce pacientul se află în poziția pentru examinarea vaginală, se plasează un speculum special pentru a deschide uterul. Apoi, cateterul cu seringa este avansat spre uter (5, 6).
Conform Regulamentului privind Aplicarea Tehnicilor de Reproducere Asistată și Centrele de Reproducere Asistată, se pot transfera un singur embrion în prima și a doua aplicare până la vârsta de 35 de ani, două embrioni în a treia și ulterioarele aplicări și, pentru femeile de 35 de ani și peste, se pot transfera maximum doi embrioni în toate aplicările. Acest lucru reduce riscul de sarcină multiplă după procedură (7).
Tratamentul de fertilizare in vitro este una dintre tehnicile de reproducere asistată utilizate pentru cuplurile diagnosticate cu infertilitate și care doresc să aibă un copil. Unele cazuri de infertilitate sunt cauzate exclusiv de femeie, altele doar de bărbat. În plus, aproximativ 20% dintre cuplurile diagnosticate cu infertilitate au probleme de fertilitate atât din partea femeii, cât și din partea bărbatului (8). De asemenea, există și cazuri de infertilitate fără o cauză clară. În cazul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate, tehnici de reproducere asistată, precum inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro, pot ajuta la obținerea unei sarcini (9). Transferul de embrioni poate ajuta cuplurile care necesită tratament de fertilizare in vitro să aibă un copil. În acest sens, transferul de embrioni poate fi efectuat în următoarele situații (5):
În plus față de cele enumerate, este posibil să se înghețe ovulele sau embrionii înainte de tratamentele care ar putea afecta sănătatea reproductivă, cum ar fi tratamentele pentru cancer, și apoi să fie transferați (5).
După transferul de embrioni, este normal să apară complicații precum umflarea în zona inghinală, crampe ușoare sau constipație. Iată câteva aspecte importante de avut în vedere după transferul de embrioni (10):
Data ultimei actualizări: 15 Ocak 2024
Data publicării: 15 Ocak 2024
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro