23 august 2023
Întrebări pentru a crește rezervele de ovule și calitatea acestora
Sindromul ovarian polichistic este o problemă de sănătate care afectează frecvent femeile de vârstă fertilă. La baza apariției sindromului se pot afla schimbări hormonale. Hormonii androgeni, care sunt specifici bărbaților, sunt prezenți în anumite nivele și la femei. Totuși, producția excesivă a acestor hormoni poate provoca anumite disfuncții. Ca rezultat, pot apărea modificări ale ciclului menstrual, schimbări ale pielii și părului, și chisturi ovariene. PCOS, al cărui cauză principală nu este încă cunoscută, este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Cu toate acestea, există factori de risc care pot favoriza dezvoltarea sindromului ovarian polichistic. Istoricul familial, obiceiurile de viață și anumite boli sunt factori care pot contribui la dezvoltarea PCOS. Dacă sindromul ovarian polichistic nu este diagnosticat devreme și tratat, poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 (1, 2).
Sindromul ovarian polichistic, cunoscut sub denumirea de PCOS, este o problemă de sănătate caracterizată prin producția excesivă de hormoni androgeni de către ovare, organele de reproducere ale femeilor. Hormonii androgeni sunt hormoni masculini și producția excesivă a acestora în ovare poate duce la rezultate negative. Dezechilibrul hormonal poate provoca frecvent tulburări de reproducere, metabolice și psihologice la femei. Aceste tulburări pot include infertilitate, hiperandrojenism, rezistență la insulină și diabet, boli cardiovasculare, depresie și anxietate.
PCOS poate apărea la femei în orice perioadă după pubertate. De cele mai multe ori, femeile cu sindrom ovarian polichistic pot să nu fie conștiente de situația lor. Riscul de PCOS poate fi mai mare în cazul celor cu un istoric familial de PCOS și în cazurile de obezitate. De obicei, se manifestă prin neregularități ale ciclului menstrual. De asemenea, femeile cu PCOS pot prezenta chisturi ovariene. Totuși, aceste simptome nu sunt întotdeauna prezente (3).
Deși cauza exactă a sindromului ovarian polichistic nu este cunoscută, se consideră că anumite factori pot juca un rol în dezvoltarea bolii. Cauzele care pot contribui la apariția PCOS includ:
În plus, condițiile de alimentație necorespunzătoare, lipsa de activitate fizică și factorii de mediu, cum ar fi toxinele, pot juca un rol în dezvoltarea PCOS (1, 3, 4).
Există factori de risc care pot contribui la apariția sindromului ovarian polichistic. PCOS este o afecțiune frecvent întâlnită la femeile aflate în perioada de reproducere. Prezența PCOS la mama sau la surorile din familie poate crește riscul de dezvoltare a PCOS la persoana respectivă. De asemenea, rezistența la insulină, caracterizată prin producția excesivă de insulină, poate favoriza apariția PCOS. Obezitatea, care poate influența dezvoltarea rezistenței la insulină, reprezintă un factor de risc pentru PCOS. Prin urmare, alimentația necorespunzătoare și lipsa de activitate fizică pot contribui la obezitate, rezistență la insulină și la dezvoltarea PCOS.
Infecțiile de lungă durată și de grad scăzut pot duce la creșterea nivelurilor de hormoni androgeni în organismul feminin. În această perioadă, se pot observa niveluri ridicate de androgeni și inhibarea ovulației. Femeile expuse la toxinele de mediu pot suferi modificări hormonale, care pot influența hormonii androgeni (5).
Simptomele sindromului ovarian polichistic pot fi evidente sau pot trece neobservate. Cu toate acestea, simptomele comune întâlnite în cazurile de PCOS includ:
În plus, creșterea apetitului și câștigul în greutate pot fi alte simptome (3, 4, 6).
Diagnosticul sindromului ovarian polichistic poate fi complex sau dificil. De obicei, criteriile utilizate pentru diagnostic includ:
Diagnosticul de PCOS se pune atunci când sunt prezente cel puțin două dintre aceste criterii. Totuși, nu toate persoanele cu PCOS au chisturi. În acest context, pentru confirmarea diagnosticului de sindrom ovarian polichistic, pot fi necesare anumite controale. Aceste controale includ:
Tratamentul pentru persoanele cu PCOS poate varia în funcție de dorința de a rămâne însărcinată sau nu. În general, schimbările în stilul de viață și obiceiuri, medicamentele și alte tratamente, fie individuale, fie combinate, pot fi recomandate. Pentru pacienții cu PCOS care nu plănuiesc o sarcină, tratamentele recomandate pot include:
Pentru pacienții cu PCOS care planifică o sarcină, tratamentele recomandate pot include:
Sindromul ovarian polichistic este o afecțiune care poate evolua paralel cu inflamația, rezistența la insulină și obezitatea. În acest context, poate fi necesară limitarea sau eliminarea consumului anumitor alimente. În cazurile de PCOS, se recomandă evitarea alimentelor care pot declanșa inflamația, pot cauza boli cardiovasculare, rezistență la insulină și pot duce la obezitate. Aceste alimente includ:
În plus față de tratamentul dietetic, poate fi recomandată activitatea fizică (8, 9).
Sarcina este posibilă în prezența sindromului ovarian polichistic. Cu toate acestea, PCOS poate duce la anumite complicații în timpul sau după sarcină. De obicei, pacientele cu PCOS pot rămâne însărcinate fără tratament, dar în unele cazuri sarcina poate fi dificilă. Complicațiile de sarcină cauzate de PCOS pot include:
PCOS poate avea efecte negative asupra sănătății mamei și a copilului. Totuși, nu reprezintă întotdeauna un pericol. Cu un diagnostic și tratament precoce al PCOS, procesul de sarcină poate fi gestionat mai ușor (10).
Dacă aveți suspiciuni și simptome de PCOS, contactați instituția de sănătate relevantă pentru opțiuni de diagnostic și tratament precoce.
Data ultimei actualizări: 29 Kasım 2023
Data publicării: 29 Kasım 2023
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro
Centrul de Fertilizare In Vitro