Gebze
Yeşim Erçetin Özgürel
Dr. Spec.

Yeşim Erçetin Özgürel

A început să lucreze ca medic specialist în medicină de urgență la Spitalul Centrul de Sănătate Anadolu în 2009 și a devenit coordonatorul secției de urgență în 2018.

Specialitate

  • Medicina pentru dezastre și traume
  • Toxicologie

Educație

  • Facultatea de Medicină a Universității Uludağ, Bursa 2001
  • Specialist în prim-ajutor și ajutor de urgență al Universității Akdeniz, Antalya 2005

Instituțiile în care a lucrat

  • Spitalul Acıbadem BakırköyBahçelievler   Spitalul Medical Park
  • Spitalul Centrul de Sănătate Anadolu
  • Asociația Turcă de Medicină de Urgență
  • Asociația Medicală Turcă
  • Abonarea la Jurnalul de Medicină de Urgență
  • Programul de formare în medicina de urgență din Turcia, (a participat ca instructor)
  • Planificare familială, certificat de aplicare a DIU
  • 7. Simpozionul de medicină de urgență din Türkiye și cel de-al treilea simpozion de asistență medicală de urgență și paramedic 
  • Cursul de îngrijire a traumei de urgență de la Universitatea de Stat din Pennsylvania
  • Cursul de formare pentru formatori din Programul de formare în medicina de urgență din Turcia
  • 2. Congresul Internațional Eurasiatic de Medicină de Urgență (EACEM) și al 6-lea Congres Turc de Medicină de Urgență
  • Instruire de bază pentru suportul vieții
  • Abordare multidisciplinară a abuzului asupra copiilor
  • EUSEM 2012 al 7-lea Congres european de medicină de urgență
  • Suport vital de bază
  • Instruire de resuscitare pediatrică
  • Primul Congres Internațional de Asistență Critică și Medicină de Urgență
    CURS DE Furnizor ALS al Consiliului European de Resuscitare
  • Certificat de medicina muncii


Euro Journal of Emergency Medicine, Analysis of Factors Affecting Emergency Physicians Decisions in the Management of Chest PainPatients, 2006.

Jurnalul de Medicină de Urgență,  Factori și caracteristici demografice care determină mortalitatea în sângerarea sistemului gastrointestinal superior, 2005

Al treilea congres mediteranean de medicină de urgență, Rolul numărului de celule albe din sânge și al numărului absolut de neutrofile în diagnosticul sindroamelor coronariene acute, 2005.

Interese

Ce este hipotermia? Simptomele și tratamentul hipotermiei

Hipotermia este o stare caracterizată prin scăderea temperaturii corpului sub 35°C, care necesită intervenție medicală de urgență. Gravitatea hipotermiei poate varia. În etapele incipiente, corpul dezvoltă reacții pentru a se proteja, dar pe măsură ce severitatea crește, riscul de moarte și comă devine mai mare. Prin urmare, până la intervenția medicală, este esențial să se aplice corect metodele de prim ajutor. În etapa primului ajutor, persoana trebuie să fie mutată din condiții reci, vântoase și umede într-un loc cald și uscat. În cazul hipotermiei, există două obiective importante în procesul de prim ajutor și intervenție medicală: prevenirea pierderii suplimentare de căldură și creșterea temperaturii corpului.

Cum Se Face Primul Ajutor În Caz de Șoc Electric?

Șocul electric este o situație frecventă, iar efectul produs variază în funcție de sursa electri­cității. De exemplu, șocurile electrice cauzate de siguranțele electrice au un impact moderat, în timp ce șocurile electrice provenite de la surse de energie industrială pot prezenta simptome clinice destul de grave. Contactul curentului electric cu suprafața corpului sau trecerea prin corp este definit ca șoc electric. Această situație poate apărea în orice mediu în care există curent electric. Este important să nu se uite că șocurile electrice de înaltă tensiune sau arsurile electrice necesită intervenție medicală de urgență. Pentru alte întrebări legate de șocul electric, puteți continua să citiți articolul.

Mâncărimea căpușelor

Căpușele sunt paraziți asemănători păianjenilor care se hrănesc cu sângele mamiferelor, inclusiv al oamenilor.

Ce este manevra Heimlich și cum se aplică?

Manevra Heimlich este o metodă de prim ajutor utilizată în cazurile de sufocare. Poate fi folosită pentru a îndepărta un obiect care a intrat în gât și blochează respirația la adulți și copii. Manevra Heimlich presupune aplicarea unei presiuni asupra zonei abdominale. Este o metodă rapidă de salvare a vieții, însă nu este utilizată în fiecare caz de sufocare. Manevra Heimlich se folosește doar la persoanele conștiente care nu pot respira singure. Manevra poartă numele medicului care a descoperit-o și este utilizată pentru a îndepărta un obiect străin din esofag prin aplicarea unor compresii rapide și în sus, sub cutia toracică. Manevra Heimlich este metoda principală de prim ajutor utilizată în cazurile de sufocare. Sufocarea apare atunci când o persoană nu poate respira din cauza blocării gâtului sau a traheei (cunoscută sub denumirea medicală de trahee) de un obiect străin, cum ar fi o jucărie, mâncare sau altă substanță. Manevra Heimlich se aplică diferit la adulți și copii.

Înțepătura de albină: Ce este, ce ajută și care sunt modalitățile de prevenire?

Înțepătura de albină este una dintre situațiile frecvent întâlnite, în special în lunile de vară și în spațiile deschise. Persoanele care au alergie la înțepătura de albină evită să petreacă timp afară vara. Cei care nu au fost niciodată înțepați de o albină pot fi îngrijorați de reacțiile alergice. Pentru majoritatea persoanelor, înțepătura de albină provoacă doar durere, roșeață și iritație, însă pentru unii indivizi poate apărea o reacție alergică ușoară sau severă. În anumite cazuri, reacția alergică poate pune viața în pericol și chiar poate duce la deces. Această reacție foarte severă este cunoscută sub numele de anafilaxie și necesită o intervenție medicală de urgență. Dacă nu există o alergie cunoscută și nu au apărut simptome severe, după înțepătura de albină pot fi luate câteva măsuri la domiciliu. Aceste măsuri sunt destinate în principal reducerii mâncărimii, roșeții și durerii. În cazul în care apar complicații grave, este esențial să se solicite imediat ajutor medical specializat. Chiar și în cazul reacțiilor alergice severe, rezultatul poate fi foarte bun dacă intervenția medicamentoasă se face la timp.