Ce este manevra Heimlich și cum se aplică?

Manevra Heimlich este o metodă de prim ajutor utilizată în cazurile de sufocare. Poate fi folosită pentru a îndepărta un obiect care a intrat în gât și blochează respirația la adulți și copii. Manevra Heimlich presupune aplicarea unei presiuni asupra zonei abdominale. Este o metodă rapidă de salvare a vieții, însă nu este utilizată în fiecare caz de sufocare. Manevra Heimlich se folosește doar la persoanele conștiente care nu pot respira singure. Manevra poartă numele medicului care a descoperit-o și este utilizată pentru a îndepărta un obiect străin din esofag prin aplicarea unor compresii rapide și în sus, sub cutia toracică. Manevra Heimlich este metoda principală de prim ajutor utilizată în cazurile de sufocare. Sufocarea apare atunci când o persoană nu poate respira din cauza blocării gâtului sau a traheei (cunoscută sub denumirea medicală de trahee) de un obiect străin, cum ar fi o jucărie, mâncare sau altă substanță. Manevra Heimlich se aplică diferit la adulți și copii.

În ce situații se folosește manevra Heimlich?

Manevra Heimlich trebuie utilizată atunci când persoana căreia i se aplică se confruntă cu o obstrucție a căilor respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, dacă o persoană se sufocă din cauza unui corp străin și are dificultăți în a respira, se poate aplica manevra Heimlich. În cazul unei sufocări cu un corp străin, persoana nu poate vorbi, încearcă să tușească și nu poate respira. Manevra Heimlich este utilizată atunci când obstrucția căilor respiratorii (blocajul căilor aeriene) este severă și viața persoanei este în pericol.

În unele situații, aplicarea manevrei poate face mai mult rău decât bine. De exemplu, dacă persoana care se sufocă poate vorbi, poate tuși puternic sau poate respira suficient, această manevră și alte manevre pentru căile respiratorii nu trebuie utilizate. Dacă persoana sufocată și-a pierdut cunoștința, adică nu răspunde când i se vorbește și nu are ochii deschiși, manevra Heimlich nu trebuie aplicată. Această manevră se folosește doar dacă persoana este conștientă și în același timp se sufocă.

De obicei, se poate înțelege din gesturile unei persoane dacă aceasta nu poate vorbi, nu poate respira sau tuși. Dacă observați astfel de semne, puteți deduce că persoana se sufocă. Puteți întreba persoana „Te sufoci?”. Uneori, persoana sufocată poate tuși, dar din cauza insuficienței respirației, nu poate cere ajutor sau explica situația. În anumite cazuri, respirația și vorbirea pot deveni din ce în ce mai slabe. În caz de obstrucție a căilor respiratorii, capacitatea de a vorbi se reduce treptat până când persoana scoate doar sunete de respirație. Un gest universal pentru a semnala sufocarea este ridicarea mâinilor și prinderea gâtului, ceea ce sugerează clar că persoana se sufocă.

După ce vă asigurați că persoana se sufocă, dacă aceasta poate vorbi, tuși sau respira, manevra Heimlich nu se aplică. Încurajarea persoanei să continue să tușească este adesea metoda preferată. Uneori, o tuse puternică poate elibera corpul străin din căile respiratorii. Manevra Heimlich ar trebui folosită doar atunci când persoana este în pericol de moarte.

Cum se face manevra Heimlich?

După ce învățați cine poate beneficia de manevra Heimlich, următorul pas este de obicei să învățați cum să o faceți. Modul de realizare al manevrei Heimlich variază în funcție de persoana căreia i se aplică. Persoanele pentru care trebuie urmați pași diferiți sunt următoarele:

  • O persoană care nu este însărcinată,
  • Copii,
  • O femeie însărcinată sau chiar persoana însăși.

Indiferent de cine primește manevra, persoana ar trebui totuși să primească ajutor medical ulterior. Scopul ajutorului medical este de a se asigura că nu există daune fizice la nivelul gâtului sau căilor respiratorii după manevra Heimlich și riscul de sufocare.

O persoană sigură că trebuie să efectueze manevra Heimlich poate urma acești pași pentru un adult care nu este însărcinat:

  • Se asigură că persoana stă în picioare.
  • Se poziționează în spatele persoanei.
  • Îndoaie persoana înainte și aplică cinci lovituri pe spate cu palma.
  • Apoi, se plasează din nou în spatele persoanei și își pune brațele în jurul abdomenului acesteia.
  • Face un pumn cu o mână și își înfășoară cealaltă mână ferm în jurul acestuia.
  • Plasează partea cu degetul mare a pumnului imediat sub cutia toracică a persoanei și la aproximativ 5-6 centimetri deasupra buricului.
  • Apasă pumnul în interior și în sus de cinci ori cu mișcări rapide și puternice.
  • Repetă acești pași până când obiectul este expulzat din căile respiratorii și persoana poate respira sau tuși singură.
  • Dacă persoana își pierde cunoștința, începe RCP (resuscitarea cardiopulmonară).

Alternativ, dacă persoana nu poate sta în picioare, cel care aplică manevra poate îngenunchea, astfel încât să fie cu fața la persoana sugrumată, și să aplice presiunea în sus și în interior, similar cu procedura în picioare, pentru a elibera căile respiratorii.

Este foarte important să evaluezi corect dacă o persoană are nevoie de manevra Heimlich. Dacă persoana care pare să se sufoce este conștientă și tușește, este posibil să poată expulza singură obiectul blocat din căile respiratorii. Dacă persoana este conștientă și are o obstrucție cauzată de un corp străin, atunci aplicarea manevrei Heimlich poate fi necesară.

De asemenea, puteți aplica manevra Heimlich la copii. Dacă copilul are sub 5 ani sau cântărește sub 45 de kilograme, este mai potrivit să modificați ușor tehnica. Persoana care aplică manevra ar trebui să îngenuncheze în spatele copilului și să aplice o forță mai mică decât la adulți.

Manevra Heimlich poate salva și o femeie însărcinată care se sufocă. Spre deosebire de manevra Heimlich aplicată adulților obișnuiți, la femeile însărcinate și la persoanele obeze, mâinile ar trebui plasate în jurul bazei sternului, puțin mai sus pe corp. Dacă persoana a pierdut cunoștința, nu se începe manevra Heimlich. În schimb, primul pas este să întinzi persoana pe spate și să încerci să cureți căile respiratorii cu degetul. Dacă obiectul blocat nu poate fi îndepărtat, se începe RCP.

Dacă o persoană realizează că se sufocă din cauza unui corp străin și este singură, poate să-și aplice singură manevra Heimlich. Dacă te afli singur și te sufoci, poți încerca să-ți eliberezi căile respiratorii urmând acești pași:

  • Fă un pumn cu o mână și înfășoară ferm cealaltă mână în jurul acestuia.
  • Plasează pumnul imediat deasupra buricului, cu partea degetului mare îndreptată spre interior, sub cutia toracică.
  • Apasă pumnul rapid și puternic de cinci ori în sus și în interior.
  • Repetă procedura până când obiectul este expulzat sau până când poți respira sau tuși singur.
  • Alternativ, poți încerca să te sprijini de o balustradă, un scaun sau marginea unei mese și să-ți presezi rapid abdomenul pe marginea dură până când obiectul este eliberat din căile respiratorii.

Este foarte important să ai cunoștințe de prim ajutor pentru a face corect aceste evaluări. După ce ai trecut printr-un episod de sufocare, poți lua în considerare să consulți o unitate medicală pentru a verifica dacă există daune la căile respiratorii.

Ce trebuie luat în considerare în timpul manevrei Heimlich?

Este foarte important să decideți cui să aplicați manevra. Dacă persoana care se sufocă este conștientă, poate vorbi sau tuși, aplicarea manevrei Heimlich nu este recomandată. În plus, persoana căreia i se aplică această manevră trebuie să fie conștientă. În cazurile în care persoana este inconștientă, se recomandă începerea resuscitării cardio-pulmonare (CPR).

Primul ajutor este un subiect care implică multe detalii fine. Prin urmare, aplicarea lui fără cunoștințe adecvate poate provoca mai mult rău decât bine, chiar și cu cele mai bune intenții. Din acest motiv, în caz de urgență, vă puteți gândi să apelați numărul de urgență 112.

Cum se efectuează manevra Heimlich la sugari?

Poate să nu fie posibilă aplicarea manevrei Heimlich la sugari. În general, nu se recomandă utilizarea manevrei Heimlich la sugari cu vârsta de 12 luni sau mai mică. În schimb, se încearcă eliberarea căilor respiratorii ale sugarilor prin lovituri pe spate. Dacă persoana care se sufocă are mai puțin de 1 an, salvatorul poate urma acești pași:

  • Întoarce copilul cu fața în jos, astfel încât pieptul să fie pe antebraț.
  • Asigură-te că capul bebelușului este mai jos decât corpul.
  • Lovește de cinci ori cu podul palmei între omoplații copilului. Loviturile trebuie să fie ferme, dar nu atât de puternice încât să provoace răni.
  • Verifică gura copilului și scoate cu grijă orice obiect vizibil.
  • Dacă căile respiratorii rămân blocate, întoarce copilul cu fața în sus, cu capul mai jos, și folosește degetele a doua și a treia pentru a efectua cinci compresii pe stern, împingând în sus și în interior.
  • Verifică din nou gura copilului pentru obiecte vizibile.
  • Repetă procedura până când obiectul este expulzat din căile respiratorii sau copilul devine inconștient.
  • Dacă bebelușul devine inconștient, începe resuscitarea cardio-pulmonară (CPR).

Ajutorul de urgență are o probabilitate mai mare de succes atunci când este oferit de persoane care știu ce fac. În caz de urgență, poți lua în considerare apelarea la 112 și contactarea celei mai apropiate unități medicale.

Bülent Erkul
Prof. Dr. Bülent Erkul

Medicină de Urgență

Medicină de Urgență

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Medicină de Urgență

Dr. Spec. Yeşim Erçetin Özgürel

Gebze

Medicină de Urgență

Dr. Spec. Yeşim Erçetin Özgürel

Afișează tot

Articole evidențiate

Când o mușcătură de insectă devine periculoasă?

Când o mușcătură de insectă devine periculoasă?

Înțepătura de albină: Ce este, ce ajută și care sunt modalitățile de prevenire?

Înțepătura de albină: Ce este, ce ajută și care sunt modalitățile de prevenire?

Simulatorul robotic la Centrul Medical Anadolu

Simulatorul robotic la Centrul Medical Anadolu

Școala pentru Gravide a fost apreciată

Școala pentru Gravide a fost apreciată

Două premii pentru Centrul Medical Anadolu la Festivalul Bi-Fikir!

Două premii pentru Centrul Medical Anadolu la Festivalul Bi-Fikir!

Simulatorul robotic a stârnit interes

Simulatorul robotic a stârnit interes

Policlinici de Noapte la Distanța Dumneavoastră

Policlinici de Noapte la Distanța Dumneavoastră

Comitetul pentru Publicații Medicale și Web al Centrului Medical Anadolu

Comitetul pentru Publicații Medicale și Web al Centrului Medical Anadolu

Secțiile de oncologie oferă servicii și sâmbăta

Secțiile de oncologie oferă servicii și sâmbăta

Centrul Medical Anadolu este din nou printre „Cei mai apreciați” în acest an!

Centrul Medical Anadolu este din nou printre „Cei mai apreciați” în acest an!

Aruncarea la coș de la Demet Özdemir

Aruncarea la coș de la Demet Özdemir

Centrul Medical Anadolu printre "Cei mai buni"

Centrul Medical Anadolu printre "Cei mai buni"

Cel mai important este sănătatea dumneavoastră. Suntem alături de dumneavoastră în orice condiții!

Cel mai important este sănătatea dumneavoastră. Suntem alături de dumneavoastră în orice condiții!

Succes important în Oncologia Intervențională

Succes important în Oncologia Intervențională

Întâlnirile online cu pacienții continuă

Întâlnirile online cu pacienții continuă

Ce este Serviciul de Îngrijire la Domiciliu?

Ce este Serviciul de Îngrijire la Domiciliu?

Pacienții noștri sunt în siguranță la Anadolu Sağlık Merkezi!

Pacienții noștri sunt în siguranță la Anadolu Sağlık Merkezi!

Întâlnire online cu pacienții pentru a răspunde întrebărilor

Întâlnire online cu pacienții pentru a răspunde întrebărilor

„3 Minute cu Doctorul Dvs.”

„3 Minute cu Doctorul Dvs.”

În prima zi a Zilelor de Întâlnire Oncologică am discutat despre „Psicooncologie”

În prima zi a Zilelor de Întâlnire Oncologică am discutat despre „Psicooncologie”

Am spus „Împreună către Zile Frumoase” cu pacienții și rudele cu cancer de sân

Am spus „Împreună către Zile Frumoase” cu pacienții și rudele cu cancer de sân

5. Simpozionul de Științe Oncologice a stârnit un mare interes

5. Simpozionul de Științe Oncologice a stârnit un mare interes

Premiile Web Golden Spider – Vot Public

Premiile Web Golden Spider – Vot Public

Spitalul Anadolu a devenit membru al Rețelei Internaționale a Centrelor de Mamă

Spitalul Anadolu a devenit membru al Rețelei Internaționale a Centrelor de Mamă

Spitalul Anadolu va stabili standardele în domeniul „Oncologiei Intervenționale” la nivel mondial

Spitalul Anadolu va stabili standardele în domeniul „Oncologiei Intervenționale” la nivel mondial

Sistemul de Acreditare a Serviciilor de Oncologie Intervențională

Sistemul de Acreditare a Serviciilor de Oncologie Intervențională

Spitalul Anadolu a fost ales ca al doilea cel mai bun spital din lume în turismul medical

Spitalul Anadolu a fost ales ca al doilea cel mai bun spital din lume în turismul medical

Elveți săptămâna de îngrijire medicală cu diverse evenimente

Elveți săptămâna de îngrijire medicală cu diverse evenimente

Anadolu Sağlık Merkezi a obținut încă un ESMO

Anadolu Sağlık Merkezi a obținut încă un ESMO

Anadolu Sağlık Merkezi, pentru a doua oară, acreditare de aur

Anadolu Sağlık Merkezi, pentru a doua oară, acreditare de aur

Lupta împotriva cancerului de sân: Mingea Roz, pentru a cincea oară pe teren

Lupta împotriva cancerului de sân: Mingea Roz, pentru a cincea oară pe teren

77 de asistente au fost promovate la Nivelul 2

77 de asistente au fost promovate la Nivelul 2

O Premieră în Turcia: Am Obținut Acreditarea OECI!

O Premieră în Turcia: Am Obținut Acreditarea OECI!

Simpozionul de Chirurgie Cardiovasculară Robotică

Simpozionul de Chirurgie Cardiovasculară Robotică

Hava atışı Elçin Sangu’dan

Hava atışı Elçin Sangu’dan

Infirmierele de la Anadolu Sağlık Merkezi au lăsat o amprentă științifică

Infirmierele de la Anadolu Sağlık Merkezi au lăsat o amprentă științifică

Centrul de Sănătate Anadolu a fost prima spitală din Turcia care a obținut acreditarea Planetree

Centrul de Sănătate Anadolu a fost prima spitală din Turcia care a obținut acreditarea Planetree

Bucuria „Cei care se țin de viață”

Bucuria „Cei care se țin de viață”

În Tokyo, Turcia a fost reprezentată de Centrul de Sănătate Anadolu

În Tokyo, Turcia a fost reprezentată de Centrul de Sănătate Anadolu

Notă maximă pentru Anadolu Sağlık Merkezi de la Johns Hopkins Medicine!

Notă maximă pentru Anadolu Sağlık Merkezi de la Johns Hopkins Medicine!

Sprijinul „Balonului Roz” din partea lui Bergüzar Korel pentru cancerul de sân

Sprijinul „Balonului Roz” din partea lui Bergüzar Korel pentru cancerul de sân

La centrul nostru, EȘTI TU!

La centrul nostru, EȘTI TU!

Calitatea Centrului de Sănătate Anadolu a fost certificată pentru a șasea oară

Calitatea Centrului de Sănătate Anadolu a fost certificată pentru a șasea oară

Ierarhizarea clinică permite asistentelor să urce pe scara profesională!

Ierarhizarea clinică permite asistentelor să urce pe scara profesională!

Cancerul de sân și “Topul Roz pe teren”

Cancerul de sân și “Topul Roz pe teren”

"Ce se agață de viață" va aduce speranță celor care primesc tratament cu transplant de măduvă osoasă!

"Ce se agață de viață" va aduce speranță celor care primesc tratament cu transplant de măduvă osoasă!

Cum ar trebui să fie comunicarea între pacient și medic?

Cum ar trebui să fie comunicarea între pacient și medic?

Conferința privind Abordarea Actuală a Tumorilor Maligne de Țesut Moale - A treia întâlnire

Conferința privind Abordarea Actuală a Tumorilor Maligne de Țesut Moale - A treia întâlnire

Centrul de Sănătate Anadolu a fost inclus în liga mondială!

Centrul de Sănătate Anadolu a fost inclus în liga mondială!

Seminar pentru renunțarea la fumat pentru rezidenții din azilul de bătrâni organizat de Centrul de Sănătate Anadolu

Seminar pentru renunțarea la fumat pentru rezidenții din azilul de bătrâni organizat de Centrul de Sănătate Anadolu

Cercetările privind cancerul de rect vor reforma diagnosticul și tratamentul

Cercetările privind cancerul de rect vor reforma diagnosticul și tratamentul

Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu au oferit ajutor în Van

Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu au oferit ajutor în Van

Mâncărimea căpușelor

Mâncărimea căpușelor

Ce este serviciul de îngrijire la domiciliu? Cine poate beneficia de acesta?

Ce este serviciul de îngrijire la domiciliu? Cine poate beneficia de acesta?

Succesul nostru în turismul medical a fost din nou încununat cu un premiu.

Succesul nostru în turismul medical a fost din nou încununat cu un premiu.

Cum Se Face Primul Ajutor În Caz de Șoc Electric?

Cum Se Face Primul Ajutor În Caz de Șoc Electric?

Centrul de Sănătate Anadolu printre „Cele Mai Apreciate Companii”

Centrul de Sănătate Anadolu printre „Cele Mai Apreciate Companii”

Spitalul Anadolu Health Center primește pentru a doua oară acreditarea de aur

Spitalul Anadolu Health Center primește pentru a doua oară acreditarea de aur

Ce este hipotermia? Simptomele și tratamentul hipotermiei

Ce este hipotermia? Simptomele și tratamentul hipotermiei

Importanța tehnologiei în chirurgia oncologică

Importanța tehnologiei în chirurgia oncologică

Marele interes acordat celui de-al cincilea Simpozion de Științe Oncologice

Marele interes acordat celui de-al cincilea Simpozion de Științe Oncologice

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 6, 2015

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 6, 2015

5 pași pentru a fi apărătorul său ca pacient

5 pași pentru a fi apărătorul său ca pacient

Știri Video pe anadolumedicalcenter.tv

Știri Video pe anadolumedicalcenter.tv

Vineri, 27 Martie 2015 - Consultaţii Oncologie și Chirurgie în Bucureşti

Vineri, 27 Martie 2015 - Consultaţii Oncologie și Chirurgie în Bucureşti

Transplantul de celule stem hematopoietice - ce afecțiuni se pot trata?

Transplantul de celule stem hematopoietice - ce afecțiuni se pot trata?

Cum prevenim cancerul la sân?

Cum prevenim cancerul la sân?

Mamele sunt mai puternice decât cancerul

Mamele sunt mai puternice decât cancerul

Afișează tot