Mâncărimea căpușelor

Căpușele sunt paraziți asemănători păianjenilor care se hrănesc cu sângele mamiferelor, inclusiv al oamenilor.

Ce este o mușcătură de căpușă?

Căpușele sunt paraziți asemănători păianjenilor care se hrănesc cu sângele mamiferelor, inclusiv al oamenilor. Pădurile și zonele cu iarbă înaltă sunt habitatele naturale ale căpușelor. Dimensiunile lor pot varia între 1 mm și 1 cm. Deși culoarea variază în funcție de specie, de obicei sunt de culoare roșie sau neagră. Numărul de picioare poate fi de 6 sau 8. Căpușele sunt de obicei prea mici pentru a fi vizibile cu ochiul liber, așa că sunt greu de observat la început. Totuși, pe măsură ce se hrănesc cu sângele dvs., ele cresc și devin mai ușor de observat. Când observați că ați fost mușcat de o căpușă, nu trebuie să încercați să o îndepărtați rapid. Cel mai bine este să omorâți căpușa și să așteptați ca aceasta să cadă de la sine. Încercarea de a scoate căpușa cu forța poate cauza o expunere mai mare la alergenii din saliva acesteia.

Căpușele conțin bacterii, virusuri și diferite organisme unicelulare care pot provoca boli. În general, mușcăturile de căpușă sunt inofensive și nu provoacă simptome. Puteți simți doar o mică durere sau disconfort în timpul mușcăturii. Dacă aveți alte simptome, cum ar fi roșeață, aceasta poate indica o reacție alergică sau o infecție. În acest caz, este recomandat să mergeți imediat la spital și să începeți tratamentul cât mai curând posibil. Bolile care pot apărea după o mușcătură de căpușă sunt:

  • Boala Lyme: Este o infecție cauzată de bacteria Borrelia.
  • Tularemie: Este o boală cauzată de bacteria Francisella tularensis, care se manifestă după o perioadă de incubație de 3 zile.
  • Ehrlichioza: Este cunoscută și sub numele de căpușa brună a câinelui.
  • Rocky Mountain Spotted Fever: Apare în termen de 5-10 zile după mușcătură.
  • Febra maculată: Este o boală infecțioasă întâlnită în special în America.
  • Anaplazmoză: Este mai frecventă la animale.
  • Babesioza: Provocată de bacteria Babesia, este mai frecventă decât alte tipuri.

Simptomele mușcăturii de căpușă

Persoana mușcată de o căpușă poate să nu observe imediat mușcătura. Majoritatea oamenilor își dau seama de mușcătură atunci când simt mâncărime sau durere în zona afectată. O mușcătură de căpușă poate transmite diferite bacterii și virusuri. Dacă este detectată devreme, puteți îndepărta căpușa înainte de a cauza probleme. Mușcăturile de căpușă pot provoca diferite simptome sau infecții, cum ar fi:

  • Erupții cutanate
  • Roșeață
  • O umflătură mică și dură
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Mâncărime sau iritație
  • Febră
  • Frisoane
  • Durere abdominală sau greață

Când apar simptomele mușcăturii de căpușă?

După ce au mușcat, căpușele pot trăi atașate de piele timp de încă 10 zile. În această perioadă, căpușele continuă să se hrănească și cresc, ceea ce le face mai ușor de observat. Căpușele pot să se așeze în orice parte a corpului, preferând țesuturile moi, unde sângele este abundent și mușcătura este mai ușoară. Prin urmare, ele sunt adesea întâlnite în zone precum gâtul, scalpul, zona inghinală, spatele genunchilor sau în jurul buricului.

Spre deosebire de alte parazite, căpușele mușcă doar o dată. În majoritatea cazurilor, mușcăturile de căpușă nu provoacă simptome, dar în unele cazuri pot apărea simptome ușoare sau grave. Căpușele inofensive pot provoca simptome asemănătoare mușcăturilor de țânțar sau furnică, cum ar fi iritații ale pielii, mâncărime și roșeață. Cu toate acestea, unele căpușe pot transmite bacterii gazdei, provocând reacții alergice. Aceste reacții pot apărea în orice zonă a corpului între 3 și 30 de zile după mușcătură. Lipsa unei reacții imediate după mușcătură se datorează perioadei de incubație a patogenului transmis de căpușă. Această perioadă poate varia de la 3 zile pentru unele patogene, până la 2 săptămâni sau chiar 1 lună pentru altele.

Ce trebuie să faceți în caz de mușcătură de căpușă?

În cazul mușcăturii de căpușă, trebuie să țineți cont de următoarele:

  • Asigurați-vă că mâinile și instrumentele pe care le folosiți sunt curate înainte de a acționa.
  • Spre deosebire de țânțari sau furnici, căpușele mușcă o singură dată și apoi se înfig în piele. Dacă căpușa este vizibilă pe piele, o puteți îndepărta prin scuturare ușoară.
  • Dacă căpușa este la nivelul pielii, încercați să o îndepărtați cu o pensetă, fără a trage prea tare, până când căpușa se desprinde.
  • Asigurați-vă că niciun fragment al căpușei nu rămâne în piele.
  • După îndepărtarea căpușei, curățați zona cu apă și apoi dezinfectați-o cu un produs pe bază de alcool.
  • Consultați un centru medical cât mai curând posibil.
  • Dacă este posibil, după ce ați îndepărtat căpușa, omorâți-o cu un dezinfectant și păstrați-o într-un recipient pentru a o preda medicului. Acesta poate examina căpușa pentru a determina dacă este un tip care poate transmite boli și poate oferi informații suplimentare despre starea dumneavoastră.

Ce nu trebuie să faceți în caz de mușcătură de căpușă?

  • Nu atingeți niciodată căpușa cu mâinile sau alte părți ale corpului. Acest lucru poate transmite bacteriile din saliva căpușei.
  • Nu încercați să îndepărtați căpușa cu mâinile goale. Strângerea pielii cu degetele poate fi ineficientă și poate duce la distrugerea căpușei.
  • Nu smulgeți, nu zdrobiți și nu spargeți căpușa. Acest lucru poate amesteca secrețiile căpușei cu sângele dumneavoastră și poate cauza boli grave.
  • Folosiți doar apă, săpun sau dezinfectant pentru a îndepărta căpușa. Evitați utilizarea unor substanțe precum vaselina.

Eliminarea mușcăturii de căpușă

Timpul în care o căpușă rămâne pe piele crește riscurile pentru sănătate într-o măsură similară. De exemplu, iritația pielii poate crește, iar erupția cutanată poate deveni mai extinsă. Prin urmare, în cazul unei mușcături de căpușă, cel mai bine este să consultați o unitate medicală pentru a obține informații și asistență.

Dacă vă prezentați la medic cu o căpușă încă prezentă pe corp, prima etapă va fi îndepărtarea sterilă a căpușei, care va fi apoi trimisă la laborator pentru examinare după ce a fost omorâtă. Ulterior, zona mușcăturii va fi examinată și curățată cu dezinfectante pe bază de alcool. Apoi, veți fi trimis acasă pentru a monitoriza simptomele. Dacă observați erupții cutanate pe orice parte a corpului în termen de 3 până la 14 zile, aceasta poate fi un semn al bolii Lyme. În acest caz, trebuie să consultați din nou un medic. Puteți avea simptome suplimentare, cum ar fi oboseală asemănătoare gripei, dureri de cap, greață și febră. Aceste simptome indică faptul că zona mușcăturii este infectată. Dacă consultați un centru medical fără întârziere, medicul dumneavoastră poate aplica diverse tratamente, inclusiv antibiotice.

Măsuri de prevenire a mușcăturilor de căpușă:

,

  • Faceți plimbări pe terenuri curate, nu pe pajiști și zone de iarbă.
  • Evitați zonele de iarbă după ploaie.
  • În timpul plimbărilor în aer liber sau în zonele de risc, purtați haine de culoare deschisă pentru a facilita observarea căpușelor.
  • Asigurați-vă că hainele sunt cu mâneci lungi și pantalonii sunt introduceți în șosete.
  • Puteți utiliza un insecticid numit permetrin pentru haine.
  • Preferabil, folosiți spray-uri repelente de insecte care sunt sigure pentru utilizare pe piele.
  • Înainte de a intra în casă, verificați cu atenție zona gâtului și a capului copilului dumneavoastră pentru a vă asigura că nu a adus căpușe acasă.
  • După ce ajungeți acasă, uscați hainele într-un program de încălzire timp de 20 de minute pentru a elimina căpușele ascunse sau care nu sunt vizibile.
  • Dacă aveți animale de companie, asigurați-vă că sunt vaccinate și verificați blana lor pentru căpușe după ce reveniți acasă.

Primul pas în gestionarea mușcăturii de căpușă este prevenirea acesteia prin luarea măsurilor adecvate. Cu toate acestea, dacă sunteți mușcat de o căpușă în ciuda măsurilor preventive, încercați să vă mențineți calmul. Dacă aveți o pensetă, o puteți folosi după dezinfecție pentru a îndepărta căpușa sau puteți merge rapid la cel mai apropiat centru medical.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Medicină de Urgență

Medicină de Urgență , Boli Infecțioase

Doctorii Secției

Gebze

Boli Infecțioase

Conf. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu

Gebze

Medicină de Urgență

Dr. Spec. Yeşim Erçetin Özgürel

Gebze

Boli Infecțioase

Conf. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu

Gebze

Medicină de Urgență

Dr. Spec. Yeşim Erçetin Özgürel

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce este manevra Heimlich și cum se aplică?

Ce este manevra Heimlich și cum se aplică?

Când o mușcătură de insectă devine periculoasă?

Când o mușcătură de insectă devine periculoasă?

Înțepătura de albină: Ce este, ce ajută și care sunt modalitățile de prevenire?

Înțepătura de albină: Ce este, ce ajută și care sunt modalitățile de prevenire?

Simulatorul robotic la Centrul Medical Anadolu

Simulatorul robotic la Centrul Medical Anadolu

Școala pentru Gravide a fost apreciată

Școala pentru Gravide a fost apreciată

Două premii pentru Centrul Medical Anadolu la Festivalul Bi-Fikir!

Două premii pentru Centrul Medical Anadolu la Festivalul Bi-Fikir!

Simulatorul robotic a stârnit interes

Simulatorul robotic a stârnit interes

Policlinici de Noapte la Distanța Dumneavoastră

Policlinici de Noapte la Distanța Dumneavoastră

Comitetul pentru Publicații Medicale și Web al Centrului Medical Anadolu

Comitetul pentru Publicații Medicale și Web al Centrului Medical Anadolu

Secțiile de oncologie oferă servicii și sâmbăta

Secțiile de oncologie oferă servicii și sâmbăta

Centrul Medical Anadolu este din nou printre „Cei mai apreciați” în acest an!

Centrul Medical Anadolu este din nou printre „Cei mai apreciați” în acest an!

Aruncarea la coș de la Demet Özdemir

Aruncarea la coș de la Demet Özdemir

Centrul Medical Anadolu printre "Cei mai buni"

Centrul Medical Anadolu printre "Cei mai buni"

Cel mai important este sănătatea dumneavoastră. Suntem alături de dumneavoastră în orice condiții!

Cel mai important este sănătatea dumneavoastră. Suntem alături de dumneavoastră în orice condiții!

Succes important în Oncologia Intervențională

Succes important în Oncologia Intervențională

Întâlnirile online cu pacienții continuă

Întâlnirile online cu pacienții continuă

Ce este Serviciul de Îngrijire la Domiciliu?

Ce este Serviciul de Îngrijire la Domiciliu?

Pacienții noștri sunt în siguranță la Anadolu Sağlık Merkezi!

Pacienții noștri sunt în siguranță la Anadolu Sağlık Merkezi!

Întâlnire online cu pacienții pentru a răspunde întrebărilor

Întâlnire online cu pacienții pentru a răspunde întrebărilor

„3 Minute cu Doctorul Dvs.”

„3 Minute cu Doctorul Dvs.”

În prima zi a Zilelor de Întâlnire Oncologică am discutat despre „Psicooncologie”

În prima zi a Zilelor de Întâlnire Oncologică am discutat despre „Psicooncologie”

Am spus „Împreună către Zile Frumoase” cu pacienții și rudele cu cancer de sân

Am spus „Împreună către Zile Frumoase” cu pacienții și rudele cu cancer de sân

5. Simpozionul de Științe Oncologice a stârnit un mare interes

5. Simpozionul de Științe Oncologice a stârnit un mare interes

Premiile Web Golden Spider – Vot Public

Premiile Web Golden Spider – Vot Public

Spitalul Anadolu a devenit membru al Rețelei Internaționale a Centrelor de Mamă

Spitalul Anadolu a devenit membru al Rețelei Internaționale a Centrelor de Mamă

Spitalul Anadolu va stabili standardele în domeniul „Oncologiei Intervenționale” la nivel mondial

Spitalul Anadolu va stabili standardele în domeniul „Oncologiei Intervenționale” la nivel mondial

Sistemul de Acreditare a Serviciilor de Oncologie Intervențională

Sistemul de Acreditare a Serviciilor de Oncologie Intervențională

Spitalul Anadolu a fost ales ca al doilea cel mai bun spital din lume în turismul medical

Spitalul Anadolu a fost ales ca al doilea cel mai bun spital din lume în turismul medical

Elveți săptămâna de îngrijire medicală cu diverse evenimente

Elveți săptămâna de îngrijire medicală cu diverse evenimente

Anadolu Sağlık Merkezi a obținut încă un ESMO

Anadolu Sağlık Merkezi a obținut încă un ESMO

Anadolu Sağlık Merkezi, pentru a doua oară, acreditare de aur

Anadolu Sağlık Merkezi, pentru a doua oară, acreditare de aur

Lupta împotriva cancerului de sân: Mingea Roz, pentru a cincea oară pe teren

Lupta împotriva cancerului de sân: Mingea Roz, pentru a cincea oară pe teren

77 de asistente au fost promovate la Nivelul 2

77 de asistente au fost promovate la Nivelul 2

O Premieră în Turcia: Am Obținut Acreditarea OECI!

O Premieră în Turcia: Am Obținut Acreditarea OECI!

Simpozionul de Chirurgie Cardiovasculară Robotică

Simpozionul de Chirurgie Cardiovasculară Robotică

Hava atışı Elçin Sangu’dan

Hava atışı Elçin Sangu’dan

Infirmierele de la Anadolu Sağlık Merkezi au lăsat o amprentă științifică

Infirmierele de la Anadolu Sağlık Merkezi au lăsat o amprentă științifică

Centrul de Sănătate Anadolu a fost prima spitală din Turcia care a obținut acreditarea Planetree

Centrul de Sănătate Anadolu a fost prima spitală din Turcia care a obținut acreditarea Planetree

Bucuria „Cei care se țin de viață”

Bucuria „Cei care se țin de viață”

În Tokyo, Turcia a fost reprezentată de Centrul de Sănătate Anadolu

În Tokyo, Turcia a fost reprezentată de Centrul de Sănătate Anadolu

Notă maximă pentru Anadolu Sağlık Merkezi de la Johns Hopkins Medicine!

Notă maximă pentru Anadolu Sağlık Merkezi de la Johns Hopkins Medicine!

Sprijinul „Balonului Roz” din partea lui Bergüzar Korel pentru cancerul de sân

Sprijinul „Balonului Roz” din partea lui Bergüzar Korel pentru cancerul de sân

La centrul nostru, EȘTI TU!

La centrul nostru, EȘTI TU!

Calitatea Centrului de Sănătate Anadolu a fost certificată pentru a șasea oară

Calitatea Centrului de Sănătate Anadolu a fost certificată pentru a șasea oară

Ierarhizarea clinică permite asistentelor să urce pe scara profesională!

Ierarhizarea clinică permite asistentelor să urce pe scara profesională!

Cancerul de sân și “Topul Roz pe teren”

Cancerul de sân și “Topul Roz pe teren”

"Ce se agață de viață" va aduce speranță celor care primesc tratament cu transplant de măduvă osoasă!

"Ce se agață de viață" va aduce speranță celor care primesc tratament cu transplant de măduvă osoasă!

Cum ar trebui să fie comunicarea între pacient și medic?

Cum ar trebui să fie comunicarea între pacient și medic?

Conferința privind Abordarea Actuală a Tumorilor Maligne de Țesut Moale - A treia întâlnire

Conferința privind Abordarea Actuală a Tumorilor Maligne de Țesut Moale - A treia întâlnire

Centrul de Sănătate Anadolu a fost inclus în liga mondială!

Centrul de Sănătate Anadolu a fost inclus în liga mondială!

Seminar pentru renunțarea la fumat pentru rezidenții din azilul de bătrâni organizat de Centrul de Sănătate Anadolu

Seminar pentru renunțarea la fumat pentru rezidenții din azilul de bătrâni organizat de Centrul de Sănătate Anadolu

Cercetările privind cancerul de rect vor reforma diagnosticul și tratamentul

Cercetările privind cancerul de rect vor reforma diagnosticul și tratamentul

Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu au oferit ajutor în Van

Fundația Anadolu și Centrul de Sănătate Anadolu au oferit ajutor în Van

Ce este serviciul de îngrijire la domiciliu? Cine poate beneficia de acesta?

Ce este serviciul de îngrijire la domiciliu? Cine poate beneficia de acesta?

Succesul nostru în turismul medical a fost din nou încununat cu un premiu.

Succesul nostru în turismul medical a fost din nou încununat cu un premiu.

Cum Se Face Primul Ajutor În Caz de Șoc Electric?

Cum Se Face Primul Ajutor În Caz de Șoc Electric?

Centrul de Sănătate Anadolu printre „Cele Mai Apreciate Companii”

Centrul de Sănătate Anadolu printre „Cele Mai Apreciate Companii”

Spitalul Anadolu Health Center primește pentru a doua oară acreditarea de aur

Spitalul Anadolu Health Center primește pentru a doua oară acreditarea de aur

Ce este hipotermia? Simptomele și tratamentul hipotermiei

Ce este hipotermia? Simptomele și tratamentul hipotermiei

Importanța tehnologiei în chirurgia oncologică

Importanța tehnologiei în chirurgia oncologică

Marele interes acordat celui de-al cincilea Simpozion de Științe Oncologice

Marele interes acordat celui de-al cincilea Simpozion de Științe Oncologice

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 6, 2015

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 6, 2015

5 pași pentru a fi apărătorul său ca pacient

5 pași pentru a fi apărătorul său ca pacient

Știri Video pe anadolumedicalcenter.tv

Știri Video pe anadolumedicalcenter.tv

Vineri, 27 Martie 2015 - Consultaţii Oncologie și Chirurgie în Bucureşti

Vineri, 27 Martie 2015 - Consultaţii Oncologie și Chirurgie în Bucureşti

Transplantul de celule stem hematopoietice - ce afecțiuni se pot trata?

Transplantul de celule stem hematopoietice - ce afecțiuni se pot trata?

Cum prevenim cancerul la sân?

Cum prevenim cancerul la sân?

Mamele sunt mai puternice decât cancerul

Mamele sunt mai puternice decât cancerul

Afișează tot