20 august 2023
Recomandări nutriționale pentru persoanele cu diabet
Glanda tiroidiană este o glanda vitală care joacă un rol important în metabolismul, creșterea și dezvoltarea corpului uman. În sânge se găsește constant o cantitate fixă de hormoni tiroidieni, care ajută la reglarea multor funcții ale corpului. În anumite situații, cum ar fi creșterea, dezvoltarea sau sarcina, organismul necesită mai multă energie. În aceste cazuri, glanda tiroidiană produce mai mulți hormoni. Glanda tiroidiană se află în partea din față a gâtului, sub corzile vocale și are forma unei fluturi. Glanda tiroidiană cântărește în medie între 20 și 60 de grame și este înconjurată de două capsule fibroase. Capsula externă este atașată de mușchii laringelui și de multe vase și nervi importanți. Între capsula internă și cea externă există un țesut conjunctiv lax. Din acest motiv, glanda tiroidiană poate să se miște și să își schimbe poziția în timpul înghițirii. Țesutul tiroidian este format din numeroase lobi mici, înconjurați de straturi subțiri de țesut conjunctiv. Acești lobi conțin multe vezicule mici numite foliculi, care depozitează hormoni tiroidieni sub formă de mici picături. Glanda tiroidiană produce trei hormoni: T3, cunoscut și sub denumirea de triiodotironină, T4, Calcitonina. Calcitonina, produsă de celulele C din organism, joacă un rol în metabolismul calciului și al oaselor. Hormonii T3 și T4 ajută la creșterea ratei metabolice bazale a corpului, permițând astfel tuturor celulelor să funcționeze mai intens.
Prezența excesivă sau insuficientă a hormonilor tiroidieni în organism, produsă de glanda tiroidiană, poate cauza tulburări tiroidiene. Problemele legate de tulburările tiroidiene includ diverse afecțiuni care pot face ca glanda tiroidiană să producă prea puțini (hipotiroidism) sau prea mulți (hipertiroidism) hormoni tiroidieni. Tulburările tiroidiene pot afecta ritmul cardiac, starea de spirit, nivelul de energie, metabolismul, sănătatea oaselor, sarcina și multe alte funcții. Ca urmare a tulburărilor tiroidiene, pot apărea gușe mici și inofensive care nu necesită tratament, dar tulburările tiroidiene avansate pot duce la apariția unor afecțiuni care pun viața în pericol, precum cancerul. Unele dintre bolile care pot apărea ca urmare a problemelor cu mecanismul hormonilor tiroidieni sunt:
Problemele în mecanismul hormonilor tiroidieni secretați de glanda tiroidiană pot duce la apariția bolilor tiroidiene. Cauzele bolilor tiroidiene pot varia în funcție de tipul de afecțiune tiroidiană.
Cauzele Hipertiroidiei
Hipertiroidia, rezultată din secreția excesivă de hormoni tiroidieni, poate apărea din mai multe motive. Unele dintre cauzele hipertiroidiei sunt:
Cauzele Hipotiroidiei
Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidiană nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Aceasta poate fi cauzată de diverse probleme, inclusiv:
Cauzele bolilor tiroidiene variază în funcție de cantitatea de hormoni tiroidieni secretați.
Simptomele bolilor tiroidiene variază în funcție de tipul de afecțiune tiroidiană. Iată câteva dintre simptomele care pot apărea în cazul excesului de hormoni tiroidieni:
Printre simptomele care pot apărea în cazul secreției insuficiente de hormoni tiroidieni se numără:
Așa cum am menționat mai sus, simptomele pot varia în funcție de mecanismul de apariție a bolii tiroidiene.
Pentru tulburările tiroidiene cauzate de secreția excesivă sau insuficientă de hormoni tiroidieni, sunt aplicate diferite metode de tratament pentru a aduce nivelurile hormonale în intervale adecvate. În cazul hipertiroidiei, este necesar un tratament care să încetinească producția de hormoni tiroidieni, în timp ce hipotiroidia necesită o creștere a producției hormonale.
Unele medicamente pot ajuta la reglarea nivelurilor hormonale tiroidiene. Alte tratamente, precum suplimentele dietetice, plantele medicinale recomandate de medic și exercițiile fizice speciale, pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea funcției glandei tiroide. În cazurile avansate ale bolilor tiroidiene, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru tratament.
Este important ca planul de tratament să fie realizat de un medic specialist pentru a asigura o tratament corect. Metodele de tratament nesupravegheate de specialiști pot cauza efecte secundare nedorite. Dacă doriți mai multe informații despre tulburările tiroidiene, puteți consulta un centru de sănătate.
Data ultimei actualizări: 08 Kasım 2016
Data publicării: 11 Ağustos 2016
Endocrinologie și Boli Metabolice
Endocrinologie și Boli Metabolice