Hashimoto: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Boala Hashimoto este o afecțiune care afectează glanda tiroidă. Această boală, cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto, duce la o funcționare redusă a glandei tiroide.

Ce este Boala Hashimoto?

Boala Hashimoto este o afecțiune autoimună care duce la o funcționare redusă a glandei tiroide, cunoscută sub numele de hipotiroidism. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale hipotiroidismului.

Glanda tiroidă este un organ situat în partea din față a gâtului, având forma unei fluturi. Glandele tiroide sunt responsabile pentru sinteza hormonilor tiroidieni și fac parte din sistemul endocrin.

Hormonii tiroidieni au un impact semnificativ asupra metabolismului în organism. Dacă acești hormoni nu sunt produși în cantități suficiente, pot apărea probleme în privința ritmului cardiac, arderea caloriilor și multe alte aspecte.

Simptomele Boalei Hashimoto

La pacienții cu boala Hashimoto, în stadiile incipiente, pot să nu apară simptome sau semne evidente, dar poate fi observată o mărire a glandei tiroide. Această mărire se produce în zona din fața gâtului, imediat sub pometele lui Adam.

Boala Hashimoto se dezvoltă lent pe parcursul anilor și cauzează o deteriorare cronică a țesutului tiroidian. Cauza principală este că organismul recunoaște glanda tiroidă ca pe un țesut străin și începe să o distrugă. Acest lucru se face prin intermediul unor anticorpi pe care organismul îi produce împotriva glandei tiroide. Țesutul tiroidian deteriorat nu poate produce suficienți hormoni. Drept urmare, nivelurile hormonilor tiroidieni din sânge scad. Această stare, cunoscută sub numele de hipotiroidism, poate duce la apariția multor simptome în diferite părți ale corpul

Simptomele Hipotiroidismului includ:

  • Oboseală, somnolență
  • Sensibilitate crescută la frig, răceală excesivă
  • Constipație
  • Piele palidă, uscată
  • Față umflată, edemată
  • Unghii fragile
  • Căderea părului
  • Mărirea limbii
  • Creștere în greutate involuntară
  • Durere musculară, sensibilitate și rigiditate musculară
  • Durere și rigiditate articulară
  • Slăbiciune musculară
  • Menstruații abundente sau prelungite
  • Depresie
  • Uitare

Ce Cauzează Boala Hashimoto?

Boala Hashimoto este o afecțiune autoimună. În cazul bolii Hashimoto, sistemul imunitar al pacientului produce anticorpi împotriva glandei tiroide, care în mod normal ar trebui să fie produși împotriva țesuturilor străine din organism. Motivul pentru care sistemul imunitar vede glanda tiroidă ca pe un țesut străin și produce anticorpi împotriva acesteia nu este pe deplin înțeles. Cu toate acestea, se consideră că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea bolii.

Există câțiva factori de risc pentru boala Hashimoto, inclusiv:

  • Sexul: Boala Hashimoto este mai frecventă la femei decât la bărbați.
  • Vârsta: Boala Hashimoto poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor de vârstă mijlocie.
  • Genetica: Persoanele care au în familie cazuri de boală Hashimoto sau alte afecțiuni autoimune au un risc mai mare de a dezvolta boala Hashimoto.
  • Expunerea la radiații: Persoanele expuse la niveluri ridicate de radiații ambientale au o probabilitate mai mare de a dezvolta boala Hashimoto.

Cum se Diagnostichează Boala Hashimoto?

Persoanele care se prezintă la medic cu simptome precum piele uscată, constipație, oboseală excesivă, schimbări ale vocii, sau îngroșarea/îngroșarea vocii sunt adesea evaluate pentru boala Hashimoto.

Diagnosticul bolii Hashimoto se bazează în mare măsură pe simptomele și semnele pacientului. Dacă simptomele sugerează boala Hashimoto, se efectuează analize de sânge. Aceste analize verifică nivelurile hormonilor tiroidieni din sânge, precum și nivelul hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) secretat de glanda hipofiză. Testele utilizate pentru diagnosticul bolii Hashimoto includ:

  • Testul de Hormon: Acest test măsoară concentrația hormonilor tiroidieni și a TSH în sânge. Dacă glanda tiroidă nu funcționează suficient, valorile hormonilor tiroidieni vor fi scăzute. TSH-ul, care stimulează glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni, va fi ridicat în cazul unei tiroidii subactive.
  • Testul de Anticorpi: Boala Hashimoto este o afecțiune autoimună care duce la formarea de anticorpi anormali în organism. Anticorpii împotriva peroxidazei tiroidiene (TPO), o enzimă care joacă un rol în producția de hormoni tiroidieni, sunt produși în boala Hashimoto. De asemenea, anticorpii Anti-Tg pot fi de asemenea pozitivi. Prezența acestor anticorpi în sânge poate fi detectată prin analize de sânge, dar este important de menționat că nu toți pacienții cu Hashimoto au anticorpi pozitivi și nu toți cei cu anticorpi pozitivi dezvoltă simptome de Hashimoto.

Metoda cea mai frecvent utilizată pentru diagnosticarea bolii Hashimoto este testul de hormoni. Acest test, care măsoară nivelurile hormonilor tiroidieni și TSH, poate fi utilizat și pentru ajustarea dozei de medicamente și monitorizarea tratamentului.

Care Sunt Simptomele Asociați cu Boala Hashimoto?

Boala Hashimoto, dacă nu este tratată, poate duce la anumite probleme de sănătate. Complicațiile posibile asociate cu Hashimoto includ:

  • Goață: Glanda tiroidă, care nu funcționează corect, este supusă unui stimul constant pentru a lucra mai mult. Acest lucru duce la creșterea glandei tiroide, cunoscută sub numele de goață. De obicei, goața nu reprezintă o problemă majoră, dar poate fi deranjantă din punct de vedere estetic pentru unii oameni. Goitele de dimensiuni mari pot îngreuna înghițirea și respirația.
  • Probleme Cardiace: Persoanele cu hipotiroidie pot avea niveluri crescute de colesterol LDL, cunoscut sub numele de colesterol „rău”. Nivelurile ridicate de LDL cresc riscul de boli de inimă. De asemenea, boala Hashimoto netratată poate duce la hipertrofie cardiacă și insuficiență cardiacă.
  • Probleme Mentale: Depresia asociată cu boala Hashimoto poate evolua și deveni mai severă în timp. Hashimoto poate, de asemenea, să ducă la încetinirea funcțiilor mentale. În plus, Hashimoto poate reduce dorința sexuală (libido) atât la femei, cât și la bărbați.
  • Mixedem: Dacă boala Hashimoto nu este tratată, poate cauza mixedem, o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol. Schimbările mentale, care încep cu somnolență și pot progresa până la pierderea conștienței, pot fi un simptom al mixedemului. Coma mixedemului poate fi declanșată de expunerea la frig extrem, utilizarea de sedative, infecții și alte condiții care pun stres asupra organismului. Mixedemul necesită intervenție medicală de urgență și se observă de obicei la persoanele vârstnice cu probleme severe ale sistemului respirator și cardiovascular.
  • Defecte Congenitale: Bebelușii născuți de mame cu hipotiroidie cauzată de boala Hashimoto au un risc mai mare de defecte congenitale comparativ cu bebelușii născuți de mame sănătoase. Acești bebeluși sunt mai predispuși la întârziere mentală și de dezvoltare. În timpul sarcinilor cu hipotiroidie, se pot observa mai frecvent anomalii precum palatul despicat. De asemenea, acești bebeluși pot prezenta probleme cu creierul, inima și rinichii. Prin urmare, este util ca femeile care planifică să rămână însărcinate să își verifice nivelul hormonilor tiroidieni.

Cum Se Tratează Boala Hashimoto?

Tratamentul pentru boala Hashimoto vizează normalizarea nivelurilor hormonilor tiroidieni. Pacienții cu Hashimoto sunt monitorizați regulat pentru a urmări nivelurile hormonilor.

Tratamentul pentru Hashimoto durează de obicei toată viața.

Pacienților cu deficiență de hormoni din cauza Hashimoto li se administrează derivați sintetici (artificiali) ai hormonilor tiroidieni. De obicei, se utilizează levotiroxină, care este un echivalent chimic al hormonului tiroxină produs de glanda tiroidă. Utilizarea regulată a acestui medicament poate elimina simptomele hipotiroidiei.

Pentru a ajusta corect doza de levotiroxină, nivelurile TSH ale pacientului sunt verificate după 6-8 săptămâni de la începerea tratamentului. Acest proces se repetă după fiecare schimbare a dozei. După ajustarea dozei de medicament care normalizează hormonii tiroidieni, este suficient ca pacientul să meargă la control anual. Utilizarea excesivă a levotiroxinei poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza și aritmia. Prin urmare, este foarte important să se utilizeze medicamentul în doza corectă.

În cazul pacienților cu boli coronariene și hipotiroidie severă, inițierea tratamentului cu doze mari de hormoni poate pune dificultăți în satisfacerea nevoilor metabolice crescute ale organismului. De aceea, aceste grupuri de pacienți ar trebui să înceapă tratamentul cu doze mici.

Levotiroxina, atunci când este utilizată în doza corectă, nu provoacă de obicei efecte secundare. Pentru ca levotiroxina să fie eficientă, medicamentele trebuie luate regulat, fără a se sări peste doze.

Boala Hashimoto cauzează o varietate de simptome și semne. Dacă nu este tratată corect, poate duce la probleme de sănătate serioase. Prin urmare, persoanele care suspectează hipotiroidie ar trebui să se prezinte la cel mai apropiat centru medical pentru a efectua controalele necesare.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Endocrinologie și Boli Metabolice

Endocrinologie și Boli Metabolice

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Endocrinologie și Boli Metabolice

Prof. Dr. İlhan Tarkun

Gebze

Endocrinologie și Boli Metabolice

Dr. Spec. Esat Erdem Türemen

Gebze

Endocrinologie și Boli Metabolice

Prof. Dr. İlhan Tarkun

Gebze

Endocrinologie și Boli Metabolice

Dr. Spec. Esat Erdem Türemen

Afișează tot

Articole evidențiate

Recomandări nutriționale pentru persoanele cu diabet

Recomandări nutriționale pentru persoanele cu diabet

Cât de multe fructe ar trebui să consume persoanele cu diabet?

Cât de multe fructe ar trebui să consume persoanele cu diabet?

Diabetul în sarcină

Diabetul în sarcină

Ce este diabetul? Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Ce este diabetul? Care sunt simptomele diabetului zaharat?

Diabetul Ascuns: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Diabetul Ascuns: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Hipertiroidism: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Hipertiroidism: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Hipoglicemie: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Hipoglicemie: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Rezistența la Insulină: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Rezistența la Insulină: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ginecomastia: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ginecomastia: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este Diabetul de Tip 2? Care sunt Simptomele?

Ce este Diabetul de Tip 2? Care sunt Simptomele?

Tiroid: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Tiroid: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

TSH: Ce este, Testul, Creșterea și Scăderea

TSH: Ce este, Testul, Creșterea și Scăderea

Ce este Sindromul Klinefelter?

Ce este Sindromul Klinefelter?

Boala tiroidiană și tratamentul ei

Boala tiroidiană și tratamentul ei

Ce Este Hormonul de Creștere și Care Sunt Semnele Deficitului Său?

Ce Este Hormonul de Creștere și Care Sunt Semnele Deficitului Său?

Ce este dopamina? La ce folosește dopamina?

Ce este dopamina? La ce folosește dopamina?

Afișează tot