Metoda Sialendoscopiei (Endoscopie a Glandelor Salivare)
Ce este sialendoscopia?
Sialendoscopia este o procedură endoscopică care permite vizualizarea canalului glandei salivare și, implicit, diagnosticul și tratamentul bolilor glandelor salivare. Prin această metodă, inițial se stabilește diagnosticul patologiei din canal, iar ulterior, în aceeași sesiune sau într-o sesiune ulterioară, se aplică tratamentul endoscopic necesar.
În ce boli ale glandelor salivare se poate folosi sialendoscopia?
Boli ale glandelor salivare pot fi împărțite în două categorii: "blocante" și "non-blocante". Acestea includ boli cronice și infecții ale glandelor salivare, precum și scăderea funcției glandelor salivare sau umflarea acestora în caz de administrare de iod radioactiv și în anumite boli autoimune. De asemenea, pot apărea scăderi ale secreției salivare din cauza formării de pietre și îngustări în canalele glandelor salivare, ceea ce duce la uscăciunea gurii. Sialendoscopia poate fi utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul infecțiilor care cauzează umflarea recurentă a glandelor salivare și a tuturor acestor probleme de sănătate.
Cum funcționează metoda sialendoscopiei și cât durează?
Prin telescoape cu un diametru de 1,6 sau 1,1 milimetri, se accesează canalele glandelor salivare din interiorul gurii și se observă. Canalele sunt extinse prin introducerea telescoapelor și sunt examinate pe întreaga lor lungime. Problemele precum pietrele sau îngustările pot fi tratate astfel. Durata procedurii poate varia de la 1 oră până la 5-6 ore, în funcție de complexitatea cazului și de dimensiunea pietrelor. Pietrele pot fi îndepărtate direct sau pot fi sparte și micșorate cu laser sau litotripsie în una sau mai multe sesiuni. Factori precum aceștia pot varia de la pacient la pacient și de la boală la boală.
Ce avantaje aduce sialendoscopia pacienților?
În trecut, tratamentele pentru aceste afecțiuni necesitau intervenții chirurgicale mari. Cu noua tehnologie endoscopică, aceste tratamente sunt acum mai puțin invazive, ceea ce reduce complicațiile, durata procedurii și timpul de spitalizare, îmbunătățind confortul pacientului. Uneori, sialendoscopia poate necesita combinarea cu alte intervenții chirurgicale deschise, mai restrânse, în interiorul gurii.
Poate fi aplicată sialendoscopia tuturor pacienților?
Există cazuri în care, din motive anatomice, nu se poate accesa canalele glandelor salivare din interiorul gurii. Uneori, canalele sunt prea înguste sau dificile. Cu toate acestea, în afară de aceste excepții, metoda poate fi aplicată majorității pacienților.
Există durere sau disconfort în timpul sialendoscopiei? Este necesară anestezia?
Anestezia locală sau generală poate fi utilizată. Dacă se alege anestezia generală, pacientul trebuie să rămână sub observație pentru o noapte. Cu anestezia locală, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi după procedură.
Există o pregătire specială necesară înainte de sialendoscopie?
Nu este necesară o pregătire specială pentru procedură. Pacientul trebuie doar să se pregătească pentru anestezie, iar acesta va fi informat în prealabil. De obicei, sunt necesare ecografie și tomografie pentru a evalua starea glandei salivare, localizarea pietrelor sau îngustările, dacă sunt prezente.
Există o diferență în rata de succes între sialendoscopie și chirurgia deschisă?
În chirurgia deschisă, de obicei, glanda salivară este complet îndepărtată, ceea ce implică riscuri mai mari. Sialendoscopia permite tratamentul cu intervenții minime, păstrând în mare parte glanda salivară și reducând riscurile și invazivitatea.
Cât de răspândită este utilizarea sialendoscopiei?
Utilizarea sialendoscopiei este în creștere. Metoda a câștigat popularitate în ultimele 10 ani. Există câteva asociații internaționale dedicate acestui domeniu. În Turcia, sialendoscopia este utilizată în aproximativ 10 centre, incluzând universități, spitale de educație și clinici private. În țară, tehnologia a început să fie utilizată începând cu 2008-2009, și la Anadolu Sağlık Merkezi din 2024. Răspândirea limitată a acestei tehnologii se datorează costurilor ridicate și dificultății sale, atât în Turcia, cât și la nivel mondial.
Care sunt simptomele care necesită consultarea unui medic?
Dacă se observă uscăciune a gurii din cauza scăderii secreției salivare, umflarea glandei salivare la masă, infecții recurente ale glandei salivare, scăderea secreției după tratamente cu iod radioactiv, dificultăți de înghițire, sau creșterea infecțiilor dentare, ar trebui să se consulte un specialist ORL.