21 august 2023
Hipertensiunea Nu Manifestă Simptome Fără A Cauza Daune Organice
Angiografia, care joacă un rol crucial în identificarea bolilor de inimă și vasculare, oferă pacienților o mare ușurare prin realizarea acesteia prin încheietura mâinii. Cu această metodă, operația de angiografie devine din ce în ce mai ușoară, iar pacienții nu mai au nevoie să fie internați în spital. Specialistul în cardiologie de la Anadolu Sağlık Merkezi, Doç. Dr. Ertan Ökmen, oferă informații importante despre aspectele de interes.
Cuprins
Angiografia prin încheietura mâinii (angiografia radială) permite externarea în aceeași zi Ce este angiografia radială? Cum se realizează angiografia radială? Poate fi montat imediat un stent dacă se detectează o obstrucție a vasului în timpul angiografiei de la încheietura mâinii? În cât timp se face recuperarea după angiografia de la încheietura mâinii? Ce trebuie să aveți în vedere după angiografia radială? Poate pacientul să revină imediat la viața sexuală după angiografia radială? Cum ar trebui să fie orientați pacienții dacă se descoperă o îngustare în timpul angiografiei? Cui nu poate fi efectuată angiografia radială? Poate fi efectuată angiografia radială de mai multe ori? PACIENȚII NOȘTRI CARE AU SUFERIT ANGIOGRAFIE ÎMPĂRTĂȘESC EXPERIENȚELE LORUtilizarea vasului de la încheietura mâinii în tratamentul problemelor legate de inimă este o metodă care reduce riscurile de complicații nedorite după procedură. Vasul de la încheietura mâinii este situat foarte aproape de suprafața pielii, spre deosebire de vasul din zona inghinală, și poate fi accesat cu ușurință chiar și la pacienții supraponderali. Apropierea de piele și țesutul osos din spate permit aplicarea ușoară a compresiei pentru a închide deschiderea după procedură. Sângerarea este foarte ușor de controlat.
În angiografia radială, zona subcutanată a pacientului este anesteziată local și procedura se efectuează sub anestezie locală. Incizia este foarte mică, astfel încât pacientul nu simte durere. Procedura se efectuează printr-o incizie de trei mm și lasă o cicatrice de dimensiunea capului a trei sau patru ace. Riscul de complicații legate de locul de acces în cazul angiografiei de la încheietura mâinii este sub 1%. După angiografie, este importantă aplicarea compresiei asupra locului de acces. Procedura principală constă în închiderea deschiderii de trei mm creată pentru introducerea cateterului în vas. Problemele legate de locul de acces sunt cauzate de închiderea insuficientă a acestei deschideri.
Dacă există o îngustare critică care nu poate fi lăsată netratată și este potrivită pentru deschidere cu balon și stent, atunci poate fi aplicat un stent pentru tratament. De exemplu, pacienților care au suferit un infarct miocardic sau cazurilor extrem de critice observate în timpul angiografiei li se poate monta un stent în aceeași zi și în aceeași sesiune cu metoda folosită pentru angiografie. Dacă îngustarea critică nu poate fi deschisă cu ușurință, se pot face pregătiri prealabile pentru a opta pentru montarea unui stent.
Pacientul supus angiografiei de la încheietura mâinii poate merge acasă pe jos după procedură. Poate desfășura activități care nu solicită excesiv brațul în viața de zi cu zi. Se recomandă evitarea dușurilor fără a îndepărta bandajul, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Nu există un regim alimentar special care să fie necesar în urma angiografiei, dar sunt necesare anumite măsuri în funcție de rezultate; dacă există obstrucții în vase, se recomandă un regim alimentar cu colesterol scăzut, sărăcit în sare, fără grăsimi solide, bazat pe legume și fructe. Dacă rezultatele sunt normale și colesterolul nu este ridicat, nu se recomandă un regim alimentar special. Pentru toate angiografiile, este important ca pacienții să consume multă apă după procedură pentru a facilita eliminarea vopselei administrate în timpul procedurii. De aceea, pacienții sunt încurajați să bea aproximativ două litri de apă până când părăsesc spitalul și să continue să bea apă și acasă.
Pacientul nu trebuie să se suprasolicite. Poate folosi brațul, mânca sau bea cafea și ceai. Trebuie doar să evite ridicarea oricăror obiecte grele. Deși incizia este foarte mică, scopul este de a închide deschiderea într-un timp scurt. Deși până acum nu au existat pacienți care să fi venit din cauza sângerărilor, uneori, atunci când bandajele sunt strânse, dacă pacientul nu este atent și doarme pe brațul afectat, poate apărea vânătăi. Totuși, această vânătăi dispare odată ce poziția este corectată.
Continuarea activităților sexuale în mod normal este mai dificilă după angiografia realizată prin abordul inghinal. Totuși, atunci când se face prin abordul radial de la încheietura mâinii, este mult mai ușor să se miște. Deși nu este recomandat ca pacienții să revină imediat la viața sexuală, nu există contraindicații în a avea relații sexuale.
Dacă rezultatul indică o îngustare, trebuie tratată înainte de a relua viața sexuală. Trebuie luate în considerare aspectele legate de frecvența, durata și intensitatea actului sexual în funcție de boala vasculară existentă. Dacă apare o îngustare critică, relațiile sexuale nu sunt recomandate înainte de tratarea acesteia. Dacă nu există o îngustare critică și rezultatul angiografiei este normal, nu sunt impuse restricții în privința vieții sexuale.
Angiografia radială nu poate fi efectuată pacienților care sunt în dializă sau celor care au suferit traume ale brațului în urma unui accident sau al unei leziuni.
Da, poate fi efectuată. În acest caz, procedura se poate face printr-o incizie cu jumătate de centimetru deasupra locului anterior utilizat. O altă opțiune este realizarea procedurii pe încheietura mâinii de pe partea opusă.
Angiografia radială a oferit un mare confort
Ahmet Yiğit, care lucrează ca șef de automatizare într-o companie privată, a descoperit problemele cu vasele de sânge ale inimii din întâmplare. După examinările efectuate în timpul unei intervenții chirurgicale pentru hernie, medicul i-a spus că trebuie să facă o angiografie din cauza unor puncte din rezultate. Iată cum își povestește Ahmet Bey experiențele:
„Deoarece mama și sora mea au făcut angiografie înainte, eram conștient de importanța situației. De aceea, am vrut să fac intervenția într-un loc în care mă simțeam în siguranță. După examinările efectuate la Anadolu Sağlık Merkezi, s-a înțeles că trebuia să fac angiografie. Sincer, nu ne-am gândit că va fi atât de simplu, având în vedere experiențele anterioare. Ne-am așteptat să stăm ore întregi cu saci de greutăți pe zona de aplicare a presiunii. Dar nu a fost nevoie de niciuna dintre acestea. Am venit dimineața, am fost examinat și apoi am fost dus la operație. Procedura s-a finalizat foarte repede. Parcă nu am făcut niciodată angiografie.”
Diferența dintre angiografia inghinală și cea radială
Ömer Esir, în vârstă de 64 de ani, este unul dintre cei care au preferat angiografia de la încheietura mâinii. După ce a mers la medic din cauza dificultății de respirație acum trei ani, i s-a spus că trebuie să facă urgent angiografie. După aceasta, angiografia efectuată prin abordul inghinal a relevat că avea trei vase de sânge blocate.
Trei ani mai târziu, după ce a început să se simtă din nou rău și s-a prezentat la Anadolu Sağlık Merkezi, i s-a sugerat să facă angiografie de la încheietura mâinii, fiind mult mai confortabil și practic. Când Ömer Esir a fost întrebat despre compararea celor două experiențe de angiografie, el a spus:
„În urma angiografiei, s-a descoperit că două dintre vasele mele erau blocate și unul era afectat, așa că am avut nevoie de o intervenție chirurgicală de by-pass. Aceasta a fost o veste tristă, dar am trecut foarte ușor prin acest proces datorită angiografiei de la încheietura mâinii. Nu am avut dureri. Cu angiografia efectuată prin abordul inghinal acum trei ani, am avut mai multe dureri. În plus, a fost mai greu să opresc sângerarea. Am avut vânătăi și umflături în zona inghinală. De asemenea, am avut tremurări în aceeași zonă. A trebuit să stau întins timp de 4-5 ore. Dar datorită angiografiei de la încheietura mâinii, am fost mult mai confortabil. Nu am avut vânătăi sau sângerări. Am putut să mă ridic imediat și să plec acasă.”
Data ultimei actualizări: 21 Eylül 2023
Data publicării: 21 Eylül 2023
6 min
Cardiologie
Cardiologie
Doctorii Secției
Cardiologie
Cardiologie
Cardiologie
Cardiologie
Articole evidențiate
21 august 2023
Hipertensiunea Nu Manifestă Simptome Fără A Cauza Daune Organice
500 citit de ori
21 august 2023
Pacienții cu cancer nu ar trebui să neglijeze inima
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Dificultăți de respirație la pacienții cu boli de inimă
21 august 2023
Cardiologie Intervențională - Ce servicii de sănătate oferim în unitatea noastră?
500 citit de ori
21 august 2023
Oncocardiologie
500 citit de ori
21 august 2023
De ce apare durerea toracică?
500 citit de ori
21 august 2023
Boala Hipertensiunii Arteriale
500 citit de ori
21 august 2023
Hipertensiunea: Ce este, Simptome și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Sindromul de scăpare: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul său
500 citit de ori
21 august 2023
Palpitații ale inimii: Ce sunt, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Îngroșarea mușchiului cardiac și hipertensiunea arterială
500 citit de ori
21 august 2023
Îngroșarea mușchiului cardiac
500 citit de ori
21 august 2023
Simptome și metode de tratament ale reumatismului cardiac (febra reumatică acută)
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este pulsul? Care ar trebui să fie pulsul ideal?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este tensiunea arterială? Simptomele tensiunii arteriale ridicate și scăzute
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este üfüratul? Cum se tratează üfüratul?
500 citit de ori
21 august 2023
Poate fi efectuată angiografia virtuală la orice pacient?
500 citit de ori
15 septembrie 2023
Electrofiziologie și Aritmie
20 septembrie 2023
Heparina – Ce Este și La Ce Folosește?
18 octombrie 2023
El deschiderea unei crize cardiace poate fi diferită la femei.
29 noiembrie 2023
Ce Este Sindromul Marfan, Simptomele, Cauzele și Tratamentul Său
09 februarie 2024
Ce este bine pentru tensiunea arterială scăzută? Simptomele tensiunii arteriale scăzute
25 octombrie 2024
Inflamația Pancreasului
25 octombrie 2024
Cancerul mamar – tipuri de cancer de sân și cauzele acestuia
25 octombrie 2024
Hipertensiunea arterială - cauze, simptome, tratament
26 octombrie 2024
Tulburările de ritm cardiac - cauze și tratament
26 octombrie 2024
Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 11, 2016
26 octombrie 2024
Uletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 5, 2015
26 octombrie 2024
Bolile de inimă: România este pe locul 4 în Europa!
26 octombrie 2024
Cancerul la sân în România – o situație alarmantă
26 octombrie 2024
Beneficiile Cyberknife pentru pacienți
26 octombrie 2024
Centrul Medical Anadolu te invita la Simpozionul Internaţional Multidisciplinar de Oncologie din Istanbul.Citeste despre noile abordari in oncologie!
26 octombrie 2024
Centrul Medical Anadolu la Liga Mondială